X
 
 

След изявление на Борисов по техен адрес, "Джи Пи Груп" реши да се откаже да строи тунел "Железница"

7171 5
След изявление на Борисов по техен адрес, "Джи Пи Груп" реши да се откаже да строи тунел "Железница"
Снимка: БГНЕС
"Джи Пи Груп" обяви официално, че ще депозира отказ да строи тунел "Железница" в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това стана след като премиерът Бойко Борисов обяви преди няколко часа, че е разпоредил на ръководството на АПИ да намери законов начин да изключи компанията от участие в обществени поръчки.

В съобщение до медиите ръководството на "Джи Пи Груп" обяви, че заради започнатите проверки по проекта за доизграждане на АМ "Струма" – тунел Железница, има опасност от неспазване на графика и риск от загуба на средства.

Борисов нареди АПИ да спре проектите с европейско финансиране на "Джи Пи Груп"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция Пътна Инфраструктура спиране на участието в конкурси за пътни проекти с еврофинансиране...

"Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма", финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.", пишат в съобщението си фирмата.

"Джи Пи Груп" допълват, че забавянето е предпоставка за още тежки катастрофи, защото "пътният участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни".

"Ръководството на "Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда "Джи Пи Груп" – да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Същото е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", пишат още в съобщението до медиите.

Компанията завършва, че винаги са работили, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес.

Дончев пестелив в обясненията за "Джи Пи Груп"

"Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но това е достатъчно да се извърши проверка за достоверността на нещата. Задействани...

Договорът

"Джи Пи Груп" спечели поръчката за строеж на тунела на стойност 185 млн. лева в консорциум с "Глобал кънстръкшън" и "Виа план" (ДЗЗД "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018"). Поръчката обаче беше оспорена пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - заради декласиран участник, в случая гръцката компания "Актор" АД, но КЗК позволи предварително изпълнение, което може да бъде обжалвано в съда. Жалбата на "Актор" е заради това, че АПИ иска до четвъртия месец да бъде завършено проектирането на геотехническо изследване, което е част от предварителните проучвания (проектиране и строителство на дълбоки изкопи, високи насипи, мостове, подпорни стени, надлези, подлези, предпорталните зони, тунели и др.), а гръцката компания счита, че това нарушава чл. 6 от Наредба № 1 от 26.05.2000 г. за проектиране на пътища, където е разписано, че проектирането се извършва след подробни инженерно-геоложки, хидроложки и природо-климатични проучвания т.е. трябва първо да има достъп до терена.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  НЕМА ЛИ КОЙ, БЕ МАА МУ ДЕЙ БА!
 • ассссссссссссссс 3 ассссссссссссссс преди 1 година Профил на трол?
  Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове. Финансовата схема също била абсурдна.Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за "БДЖ-Пътнически превози". Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две годи виж още ›› ни. КОКОШИ МОЗЪЦИ УПРАВЛЕНИЕ.....
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А ако нямаше изявление на Борисов, какво щеше да се случи? Само Борисов ли е коректив в тази държава? Други не носят ли отговорности? Дали носят или не, но си получават заплатите!
 • Хасан 1 Хасан преди 1 година Профил на трол?
  Демек конецът вече ще се разплете!!!Внимавайте,вчера Бойко беше много ядосан,трепереше на пресконференцията!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Войната в мафията започва....жална ни майка...хорааа лягайте си рано с кокошките!!!!!!
  : 2 !
Последно в Актуално