След като ЕК ни хвана, спираме да търсим евросредства за АМ "Струма" през Кресна

16153
След като ЕК ни хвана, спираме да търсим евросредства за АМ "Струма" през Кресна
Снимка: БГНЕС

България няма да търси европейско финансиране за участъка на АМ "Струма" през Кресненското дефиле (лот 3.2). Това става ясно от официално съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура".

Всъщност, именно за този участък гръмна скандал - че държавата се е опитала да заблуди ЕК, за да си осигури еврофинансиране. Всичко лъсна в края на октомври миналата година, когато изтече информация за официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна). Става въпрос за писмо на Генерална дирекция "Градско и регионално развитие" на Европейската комисия до Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти" Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Големите проблеми, които Брюксел видя за лот 3.2 на АМ "Струма" бяха следните - липсата на ОВОС за този проект и това, че българските власти предвиждат 7 тунела в участъка на Кресненското дефиле, а ОВОС има за само 5. Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма нужда да има магистрала, а обикновен път, защото интензивността на отсечката е много далеч от тези на АМ "Тракия" и АМ "Хемус" - между 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна : 28 230 автомобила по "Хемус" между София и Ботевград : 42 641 автомобила по АМ "Тракия" между София и Пловдив). ЕК смята и, че България не е защитила в достатъчна степен необходимостта през Кресна да минава магистрала, както и че тя ще има много завои заради естеството на терена, което ще доведе до повишена опасност от катастрофи. Повече подробности вижте в този материал!

Сега АПИ казва, че решението за отказ да се търси еврофинансиране било взето "след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до общественото мнение". Анализът, експертните разговори и специалното допитване обаче са аргументи за това колко важно е АМ "Струма" да мине през Кресненското дефиле, става ясно от съобщението на АПИ.

"На базата на всички извършени проучвания, избраният Източен вариант Г 10,50 в най-голяма степен отговаря на техническите, социално-икономическите и екологични изисквания. Въпреки това, за да е максимално прецизна относно въздействията на проекта върху видовете и местообитанията, които са предмет на опазаване в дефилето, държавата ще пристъпи към определянето на специфични консервационни цели и мерки. За намаляване на въздействието върху обекти от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция "Пътна инфраструктура“ се ангажира до края на 2020 г. да изпълни поредица от смекчаващи мерки, а именно: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 метра върху тротоарите на големите съоръжения. За повишаване на пътната безопасност ще се анализира възможността за изграждане на видео система за наблюдение и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и анализ за безопасното му поемане, както и подобряване организацията на движение в Кресненското дефиле", казват още от АПИ.

Какви точно бяха вариантите за трасето на АМ "Струма" при Кресна - припомнете си в този материал!

Как Радан Кънев хвърли светлина по случая с АМ "Струма" и беше обвинен, че иска да спре магистралата - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика