X
 
 

Световната банка прогнозира ръст от 2,5 % на глобалната икономика

475 0
Световната банка прогнозира ръст от 2,5 % на глобалната икономика
Снимка: iStock/Guliver
Световната банка(СБ) прогнозира по-слаб икономически растеж за тази година, предадоха световните агенции, като се позоваха на прогнозите на СБ за 2020 -а.

Банката предупреждава, че редица рискове могат да опровергаят прогнозите, включително възможността за подновяване на търговската вражда между двете най-големи икономики в света, визирайки САЩ и Китай, отбелязва Associated Press(AP), цитирана от БНР.

Световната банка понижи прогнозата за глобален икономически растеж

Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през 2019 г. до 2,5% от 2,6% на фона на забавяне на световната тъ...

В актуализираните прогнози за икономиката през 2020 г., публикувани вечерта на 8 януари, СБ смята, че глобалната икономика ще нарасне с 2,5 процента. Това е леко повишение в сравнение с 2,4-те процента миналата година, Но е доста голям спад в сравнение с 3-процентния растеж през 2017 и 2018 -а.

Предишните прогнози на банката за изминалата година и за настоящата година бяха публикувани през юни. Според тях тогава за тази година се очакваше растежът да е с 0,2 % по-висок от обявения днес. През юни СБ прогнозира за 2020 г. растеж от 2,7 процента, а за 2021 г. растеж от 2,8 процента. За 2022 г. пък беше прогнозиран тогава растеж от 2,7 процента, припомня AP.

Рисковете, които могат да имат негативно въздействие върху икономиката, продължават да съществуват. Възстановяването е крехко. Несигурността оказа влияние върху доверието, търговията и инвестициите, които са критично важни за растежа, заяви вицепрезидентката на СБ Джейла Пазарбазиоглу.

За САЩ СБ прогнозира растеж на БВП от 1,8 процента през 2020 г., което е забавяне в сравнение с 2,3-те процента през 2019 -а. После ще има ново забавяне до 1,7 процента пред 2021 г. и 2022 г. Тези прогнози са доста по-ниски от над 3-процентния растеж, обещан от Тръмп в програмата му за намаляване на данъците и дерегулации.

За Европа СБ прогнозира 1 процент растеж за 2020, а за 2021 г. и 2022 г. - 1,3 процента. Миналата година растежът беше 1,1 процента.

Световна банка: Мигрантите помагат на икономиката на Европа и Централна Азия

Темповете на икономически растеж в Европа и Централна Азия се забавят, демографската ситуация се влошава, но миграцията може да помогне...

Според новите прогнози Китай ще отчете растеж от 5,9 процента тази година, 5,8 процента догодина и 5,7 процента през 2022 г. Това ще бъде периодът с най-слаб растеж на китайската икономика от началото на 90-те години досега. Растежът както в Китай, така и в САЩ пострада от несигурността, свързана с наказателните мита, които двете страни си наложиха взаимно в разгара на търговската война помежду си.

Растежът на всички напреднали икономики се очаква да е 1,4 процента тази година, което е по-малко в сравнение с 1,8-те процента миналата година. Растежът в нововъзникващите пазарни икономики се очаква да се ускори до 4,1 процента тази година, но този растеж няма да е еднакъв сред всички икономики от тази група. Прогнозира се скок за по-големите икономики в групата като Аржентина, Бразилия и Индия.

За Русия прогнозата за тази година е 1,6 процента, допълва ТАСС. За Турция – 3 на сто.

Според прогнозите на СБ растежът на глобалната търговия се е забавил от 4 процента през 2018 г. до едва 1,4 процента миналата година, което е най-слабото постижение от финансовата криза през 2008 г. досега. За настоящата година се прогнозира растеж от 1,9 процента в търговията.

Според прогнозите на СБ средната цена на петрола през 2020 г. и 2021 г. ще се понижи до 59 долара за барел, допълва ТАСС.

Върховният съд на САЩ свали имунитета на Световната банка - дали ще има и присъди?

Световната банка вече няма имунитет срещу съдебно преследване за финансиране на проекти, които увреждат и унищожават поминъка на малки ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално