X
 
 

Съдбата на емблематична българска фирма - регистрирана на несъществуващ адрес, наред с десетки други

3276 1
photo of Съдбата на емблематична българска фирма - регистрирана на несъществуващ адрес, наред с десетки други
Снимка: Gettyimages.com
Популярна фирма като "Ален Мак" е една от общо 49 фирми, които са фиктивно прехвърлени, но фактически се водят на 34-годишния ром Людмил Красимиров Петров, забегнал в чужбина, съобщава репортер на Actualno.com. Преди това явно той е про/дал на някой генерално пълномощно, защото от негово име още се правят сделки.

19 от фирмите със сменена собственост миналата година са регистрирани на несъществуващ адрес в пограничното родопско селце Киселчово. Една е вписана със седалище в запустялото от доста години село Чамла без нито един жител. Други 19 са преместени в малки селца като Сяново, Синаговци (бел. ав. - родното село на Людмил), Чернолик, Кости, Българи, Метличина. Няколко са на софийски адреси.

НАП следи за сериозни измами с ДДС с китайски и турски карго товари

На звеното за фискален контрол на НАП е възложено да следи в денонощен режим по границите на страната целия стоков поток на китайските ...

Справка в Търговския регистър сочи, че общото между всички дружества е, че са източени преди да бъдат "продадени" на Людмил от видинското село. Милиони левове дълг към държавата и към контрагенти са прибрани чинно от старите им собственици. Трупали са дългове, калкулирали са загуби в годишните отчети, а след това са се освободили съвсем законно от тях. А сред фирмите със сменена собственост са известни компании като "Ален мак България", "Ален мак козметикс", по-малко известни като "Български розови градини", "Търговски център Боляри" и десетки други.

Козметичната компания "Ален мак България" започва да се обезкръвява още докато е при старите собственици. В отчета за 2013 година пише, че дългосрочните ѝ пасиви са в размер на 8 769 000 лв., а почти 8 млн. лв. са към свързани лица. Две години по-късно одиторът дава отрицателно мнение за финансовия отчет на дружеството. Причините са, че инвестицията му в дъщерната компания "Ален мак" АД е напълно обезценена.

Друг пример - "Български розови градини" АД, докато е в добро състояние, е с регистрация в Добрич. В управителния ѝ орган е смолянчанинът Николай Манолов Бояджиев, който ръководи най-голямата фирма за градски транспорт в област Смолян "Рожен Експрес". Прави впечатление, че са няколко фирмите с участие на транспортния предприемач Бояджиев, прехвърлени на Людмил, а сделките са заверени от нотариуси в Смолян.

Когато обаче"Български розови градини" стига до състояние "свръхзадлъжнялост", то става собственост на младия Людмил. Фирмата е с наложен запор за ползвани европейски пари от 2004 година. Компанията има договор с ДФ "Земеделие" по предприсъединителната програма САПАРД за финансиране на проект "Създаване на трайни насаждения от маслодайна роза" за над 100 хил. лв. Собствениците не са изпълнили задълженията си по договора, а ДФЗ се е снабдил с изпълнителен лист през 2010 година, предаден на НАП за принудително събиране на вземането. Тогава от НАП успяват приберат едва 9,2 хиляди лева.

Изчезнаха управителите на потенциални ДДС "черни дупки", свързани косвено с Марешки

Управители на две фирми, които са заподозрени в източване на ДДС, са изчезнали. И двете фирми са косвено свързани с един от доставчицит...

През 2015 година делото е преобразувано. Насрочен е опис на превозни средства и земеделска техника, но съдебният изпълнител уведомява НАП, че дружеството е напуснало адреса по регистрация и опис не е извършен, защото не е установено местонахождението на вещите.

Справка в отчетите на дружеството дава яснота за свързаност между няколко фирми преди да бъдат прехвърлени на Людмил.

Към август месец 2017 година вземането на НАП от свръхзадлъжнялото дружество възлиза на 155 983 лв., а от март месец същата година то е с нов адрес в село Киселчово.

Стара като Прехода измама - по документи клошари въртят "петролни" милиони

Клошари въртят петролен бизнес за десетки милиони, а заводи функционират в двустайни соцпанелки. Социално слаби и скитници спят по пе...

Отчетите на фирма "Търговски център Боляри" от 2008 година пък сочат приходи в милиони. Към 2010 година вече разходите значително надвишават приходите. Към 2013 година отчетът по приходите е изпъстрен с нули, калкулират се сериозни загуби. От 2016 година тя става еднолична собственост на Людмил от Синаговци, а от Велико Търново седалището ѝ е преместено в софийски апартамент.

Историята на всички 49 фирми започва да се разплита при едно рутинно на пръв поглед действие.

Прокурор от Варна предявява иск пред Окръжния съд в морската ни столица да се прекрати дейността и регистрацията на едно дружество "Луай Трейдинг" ЕООД – собственост на палестински гражданин, живеещ в Бейрут (Ливан), защото повече от три месеца е без управител. Делото обаче бива пренасочено към Смолянския окръжен съд, защото междувременно въпросното дружество е продадено на Людмил Петров и мести седалището си от Варна в село Киселчово. Селото е с по-малко от 20 души население, но пък е вписано на улица "Първа" №3. Там няма нито названия на улици, нито номерация.

Знаейки тази особеност, зам.-окръжният прокурор в Смолян Недко Симов предявява иск пред съда. Неговият аргумент е, че е налице извършено вписване на нов управител на ново седалище и адрес на управление, което е формално и фиктивно, тъй като посоченият адрес не съществува, на него не е установено такова дружество, то не извършва никаква стопанска дейност и посоченият нов управител не е намерен. Съдът обаче отхвърля доводите на прокурора, отхвърля и неговия иск за прекратяване, защото тези аргументи не били приложими към делото по същество. Според съда обстоятелството, че вписаният адрес фактически не съществува, може да доведе до негативни последици единствено за дружеството. За евентуални вреди на негови контрагенти или на държавата не се споменава.

"От съда поискаха да вземем становище дали поддържаме внесения от Окръжна прокуратура във Варна иск или напротив. На мен се разпредели делото по случайния принцип. Съответно проучих делото и съм преценил, че са налице предпоставки да поддържам иска, като действително са събрани доказателства за това, че няма там седалище на такава фирма, там няма улици, нито номерация", заяви пред Actualno.com зам.-окръжният прокурор Недко Симов.

Депутат, осъден за убийство на пътя, продал фирма с почти 200 000 лева дълг на малоимотен

Условна присъда заради убит човек на пътя - това е наказанието за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев на първа инстанция, постановено от О...

Той възложил проверка на органите на МВР, от където е събрана допълнително информация във връзка с лицето, което е управител.

"Установи се, че лицето не осъществява това, което се сочи в дейността нито на тази фирма, нито на още над 45 дружества. Дори към момента на делото лицето беше напуснало пределите на страната и заминало в чужбина по сведение на негови близки. Аз съм си изложил аргументите в съда, поддържал съм иска в съдебната фаза. В крайна сметка съдът решава дали да се прекрати регистрацията и дейността на дружеството, или не. След като се запозная с решението на съда, което не е окончателно, ще преценя дали имам предпоставки за протест", обясни Симов.

Той каза, че сега "Торади Петрос" ЕООД – еднолична собственост на Людмил, се явява собственик на "Луай Трейдинг" и на още много други дружества с ново седалище в село Киселчово.

Горанов се опита да омаловажи темата с източеното ДДС

За да замаже скандала с източените 5,8 млрд. лв. ДДС през последните десетина години, в които почти изцяло ГЕРБ е на власт, финансовият...

Според прокурор Симов нещата никак не са успокояващи. "Аз гледам от страната на прокурор, съобразно това какви биха могли да са очакваните стопански резултати от начина, по който съществува едно такова дружество. И ние бихме ги разгледали, ако преценим, че има основания за друга намеса на прокуратурата съобразно правомощията ни по Конституция", посочи зам.-окръжният прокурор на Смолян. И допълни, че не би искал да прави анализ какви вреди хипотетично биха могли да възникнат занапред. "Но, в качеството ми на прокурор с дългогодишен опит, приемам, че не е добър сигнал. По-скоро е сигнал за експлоатиране на дружество с оглед постигане на незаконосъобразни цели - било за данъчни измами, било за нещо друго. Търговското дружество би трябвало да има действащо седалище. На него са всички кореспонденции с контролни органи или други държавни органи, съответно е нормално да се обменя стопанска информация от седалището, с което да има контакт", посочи Симов.

По думите му, фактът, че някой регистрира търговско дружество на несъществуващ адрес, поражда въпроси. "При всички случаи информацията, която органите на реда са ми дали за лицето, сочи, че то не е реалният управител. Ако той подава някакви документи пред органите по приходите, те или не са директно от него, или не са изготвени в резултат на неговата лична преценка. Той едва ли познава според мен същинската стопанска дейност на дружествата", подчерта прокурорът.

Според него вероятно стопанската дейност се извършва с упълномощени представители, но това ще се изясни впоследствие.

За Людмил Петров кметът на Синаговци Иван Иванов каза, че е от ромско семейство, живял в селото само като дете, после отишъл уж на работа в София. А наскоро го търсили и от НАП заради някакви фирмени проблеми, но само баща му си бил в Синаговци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Боже какви престъпници ни управляват, какви съветници, какви фирми, какви бизнесмени! Това е зветът на нацията. Малко ви е било 44 година, още е трявало, бой докато се научите.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Тереза Мей бетонира поста си поне за няколко месеца

Британският премиер Тереза Мей успя да запази поста си след пореден опит да бъде свалена, пише левият британски ежедневник The Guardian, цитиран...