Танева се закани да наложи със сила на големите вериги да продават българска храна и продукти

9303
Танева се закани да наложи със сила на големите вериги да продават българска храна и продукти
Снимка: БГНЕС

Няма да коментирам – ще въведем задължение търговските вериги с представителство в областните центрове да предоставят половината от щандовете си за български производители. Това заяви земеделският министър Десислава Танева, която открито нападна Сдружението за модерна търговия и становището му за идеята и го определи за "пълно с манипулации".

На изричен въпрос дали ще е законно, отговорът беше, че "ще предложим съответния текст" и "колегите работят". Тя обясни, че става въпрос за проект за постановление на правителството и за законодателен текст "когато заработи Народното събрание". В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните канали на доставки и логистика на веригите, смята министърът.

Яйца, захар, цитруси и свинско поскъпват, доматите и краставиците поевтиняват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на Комисията по стоко...

Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари за борбата с коронавируса, а не може вериги, генериращи огромни приходи, да не могат, възмути се Танева.

Позицията на Сдружението за модерна търговия

Припомняме, че според официалната позиция на Сдружението за модерна търговия, в което участват кажи-речи всички големи търговски вериги, "проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество".

Може би най-важното възражение е, че няма точна законова дефиниция какво значи "продукт, произведен в България". Как се определя произход, ако в даден краен продукт има и съставки, произведени в чужбина, питат веригите.

Изрично се посочва, че ще се нарушат модели на търговски анализи, които помагат да се пускат промоционални цени – т.е. ще има по-малко промоции. И още - ако 50% от площта на продаваните продукти е за българско, това щяло да доведе до загуба от 20-30% площ. Друг проблем според сдружението – при вкарване на продукти от нов производител, трябват 4 до 6 месеца, за да се увери търговската верига, че продуктът отговаря на необходимите по сертификати стандарти за безопасност и качество. Отделно щели да са необходими месеци, за да се организират щандове и блокове съгласно искането за 50% българско: "Организирането на блокове/щандове - проектиране, произвеждане, доставка на оборудване, намиране на нови доставчици, договаряне с тях, подписване на договори и старт на поръчки и доставки - ще отнеме месеци (по първоначална оценка минимум 6 месеца), в които на производителите няма да може да се помогне с реализация на продукцията, на потребителите няма да може да се осигури нужното количество продукти, а за търговските вериги ще възникнат много допълнителни разходи и ограничения на продажбите, които ще доведат до нуждата от съкращаване на персонал и допълнително засилване на негативните ефекти от кризата, вместо тяхното намаляване".

БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на бюджета в подкрепа на губещи сектори и гилдии заради извън...

"Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", смята Сдружението за модерна търговия и посочва, че от правна гледна точка ще има нарушение на еврозаконодателство.

И още

Направена е организация как местните търговци да предлагат на първо място произведеното от местни производители, от областта, каза още земеделският министър.

Тя каза, че е направена организация за доставка на българско агнешко месо за Великден. Дадена е държавна помощ за кланици, които помагат във веригата за доставка. „Да пожелая всичко на трапезата ни да е българско”.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика