TBI Bank с рекордна нетна печалба от близо 23 млн. евро за 2019 г.

1499
TBI Bank с рекордна нетна печалба от близо 23 млн. евро за 2019 г.
Снимка: TBI Bank

Нетната печалба на TBI Bank се увеличава с 58% и достига рекордните за компанията 22.9 млн. евро спрямо одитираните консолидирани финансови резултати. Банката демонстрира ръст над средния за пазара в повечето бизнес сегменти: активите ѝ нарастват със 17% на годишна база и в края на 2019 г. достигат 465 млн. евро. Отпуснатите кредити през 2019 г. са в размер на 336 млн. евро, което води до увеличение на общото кредитно портфолио с 19%. В края на 2019 г. то достигна 368 млн. евро. Депозитите от домакинства също се увеличават с 25% и достигат 281 млн. евро.

Но какво стои зад всички тези данни? Те са директен резултат от дългосрочната стратегия, която банката следва след придобиването от 4finance през 2016 г. Тя се базира на ефективност и ясен фокус върху основния бизнес на институцията. Водещ е т. нар. phygital-модел, който е комбинация от услуги, предлагани във физически офиси и чрез множество дигитални канали. Moделът позволява на банката да обслужва все повече и повече доволни клиенти на двата си основни пазара – България и Румъния.

Повече от 1 милион кандидатствания за кредити в двете държави и над 500 хиляди предоставени кредита през 2019 г. са доказателството за това – те нареждат TBI Bank сред лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа. Чрез въвеждането на иновативни решения за стоково кредитиране в мрежата от търговски партньори през изминалата година TBI Bank успя да разшири капацитета на предлаганите услуги, което подпомогна предоставянето на общо 130 хиляди кредита на стойност 85 млн. евро, което се изразява в 26% ръст на годишна база. Също през 2019 г. TBI Bank навлезе на нов пазар – Полша, и добави нови страхотни попълнения към екипа си.

Но нека се върнем към финансовите показатели. В края на 2019 г. TBI Bank има силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността на банката – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 18.9%, а коефициентът на ликвидно покритие – 258%.

„Изключително горди сме да представим нашите финансови и бизнес показатели за 2019 г. Тя се превърна в поредната успешна година, в която усилията на целия екип допринесоха за изключителни резултати. TBI Bank демонстрира рекордно висока нетна печалба, водена от устойчив и здравословен растеж на кредитния ѝ портфейл, с непрекъснати подобрения в цената на риска и дисциплиниран подход в управлението на оперативните разходи, които ни позволиха отново да станем банка номер 1 в България по отношение на „Ефективност и рентабилност“, казва Денис Горбунов, главен финансов директор на TBI Bank.

Наистина, в последните седем години TBI Bank e сред най-печелившите банки не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. 2019 г. не прави изключение – през цялата година възвръщаемостта на активите на банката е над 5%, възвръщаемостта на капитала – 21%, а възвръщаемостта на обслужваните кредити – над 30%.

„В последните години екипът на TBI Bank работи усилено и създаде една страхотна бизнес организация. Вътрешната култура залага на непрекъснато придобиване на нови знания, което ни помага да отговорим на постоянно променящите се нужди на клиентите ни – нашата рекордна година е резултат от това. В момента всички бизнес организации в световен мащаб преминават през предизвикателни времена, но устойчивият ни бизнес модел и финансовата стабилност на TBI Bank ни дават сили да продължим с нашата трансформация и инвестиции в технологии в полза на клиентите ни“, казва Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF (TBI Bank).

За TBI Bank

TBI Bank е напълно лицензирана банка, която работи с физически лица, малки и средни предприятия и онлайн и физически магазини. Оперираме в България, Румъния, Германия, Швеция и Полша и сме част от 4finance, един от европейските лидери в областта на дигиталното потребителско финансиране. Чрез собствена мрежа от 300 локации и доверена мрежа от над 10 000 търговци, TBI Bank обслужва повече от 1 милион клиента. Само през 2019 г. сме предоставили над 400 хил. кредита. Успешният ни бизнес модел и фокусът ни върху клиентите, ни позволява да бъдем една от най-печелившите и ефективни банки в България през последните 7 години, включително и номер 1 за 2019 г. (Капитал K10). Екипът от посветени професионалисти работи усилено за бъдеще, захранвано от технологии, за да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...