X
 
 

Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде

3853 5
photo of Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде
Снимка: БГНЕС
Руският енергиен монополист "Газпром" не ни е уведомявал официално, че "Турски поток" ще мине през България. Това призна енергийният министър Теменужка Петкова след новината за срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, на която Путин каза, че е възможно Гърция да се включи в "Турски поток".

В предаването на БНТ "Още от деня" Петкова беше изрично попитана дали има официална гаранция от "Газпром", че "Турски поток" ще мине през България, а не през Гърция. Енергийният ни министър призна, че такова уверение няма - има прессъобщения в руската преса.

Ципрас отива в Москва, за да убеди Путин да пусне "Турски поток" през Гърция, не през България

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща щ...

По думите на Петкова всъщност България се намира в състезание с Гърция относно "газовата карта на Европа". Тя заяви, че има подписана пътна карта с "Газпром", правени са анализи и сега предстои трета фаза - пазарен тест, с която ще се види кой какви количества газ ще заяви през хъб "Балкан". Когато това стане, ще се види дали "Турски поток" ще мине през  България, уточни Петкова.

Стана обаче ясно, че "колегите от "Посейдон" (бел. ред. - проектът за газопровод от Гърция до Италия на DEPA и Edisson) също са подписали пътна карта с "Газпром". Трябва да си напишем ние домашното, те си пишат своето, добави енергийния министър. Според нея всъщност ние сме си написали домашното, като сме променили енергийната си стратегия.

Припомняме, че като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева. Като друга мярка в стратегията е заложено България ще участва с миноритарен акционерен дял – между 10 и 20 млн. евро в строежа на терминала за втечнен газ (LNG) в Александруполис, Гърция. Стратегията обхваща още и изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб "Балкан". Като основни източници за неговото захранване е посочено – газ от Русия , местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ.

"След като Газпром са обявили, че пренасочват всички количества към турския газопровод, ние трябва или да сменим входната точка и да търсим ликвидност на т.нар газов хъб "Балкан", или да се съдим, защото имаме подписан договор за транзит до 2030 година и да си търсим пропуснатите ползи от 1 - 1.5 млрд. лева", поясни в края на ноември пред Actualno.com намеренията на управляващите за промяна на енергийната стратегия зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • лошо няма по лошо 4 лошо няма по лошо преди 8 месеца Профил на трол?
  На колене пред Султан Ердоган да се моли ГЕРБ за газ,нали каза санкций срещу Путин?
 • Споко бе дрУгАрЕ и дрУгАркЕ...пилците се броят на есен! 3 Споко бе дрУгАрЕ и дрУгАркЕ...пилците се броят на есен! преди 8 месеца Профил на трол?
  Проектът "Посейдон" не предвижда газ за Сърбия!!!!Което автоматично елиминира византийците...Всичко това са рашки блъфове и византийски номерца с цел да ни свалят гащите и ние сами да се нахендрим на бай Х.Й !!!!!Следователно трябва да си следваме нашите интереси и да чакаме на ПУСИЯ...и като ни паднат на МУШКАТА ....УДРИ...УДРИ...УДРИ...техната мама!!!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Лъжаг ни яко герберите само да им приемат програмите в парламента...тая пача завчера каза друго сега друго утре друго....тазижпродажна уорава нспело с тъпия премиер предадоха и затриха българия и са за нариден съд и разстрел
 • българин 1 българин преди 8 месеца Профил на трол?
  Е, продажни кремълски близачи, видяхте ли как се прави политика, Ципрас ви го завря във всички дупки, отшумя Македония, а сега на нейн гръб и альошовските мераци за раздор и власт на Балканите гръцките тарикати редят и газта, а вие се радвайте на Кремълските подаяния и си завирайте главата в пясъка за световните тенденции и политика, а може и толкова да си можете, тъпи, прости милиционерски отрепк виж още ›› и във властта на червената мафия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Недей да се пениш толкова! Добрата новина, макар и неофициално, открито е газово находище в българските води на Черно море, което е със сериозни перспективи като количество. По лошата е, че заради заради силното разделение обществото и по тази прична неспособността му да влияе на политиците, по голяма е вероятността газта да се изнася отколкото да падне цената и на вътрешния пазар
  : 3 !
Последно в Актуално