Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде

6213
Теменужка Петкова призна: "Газпром" не ни е казал официално, че "Турски поток" ще дойде
Снимка: БГНЕС

Руският енергиен монополист "Газпром" не ни е уведомявал официално, че "Турски поток" ще мине през България. Това призна енергийният министър Теменужка Петкова след новината за срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, на която Путин каза, че е възможно Гърция да се включи в "Турски поток".

В предаването на БНТ "Още от деня" Петкова беше изрично попитана дали има официална гаранция от "Газпром", че "Турски поток" ще мине през България, а не през Гърция. Енергийният ни министър призна, че такова уверение няма - има прессъобщения в руската преса.

Ципрас отива в Москва, за да убеди Путин да пусне "Турски поток" през Гърция, не през България

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща щ...

По думите на Петкова всъщност България се намира в състезание с Гърция относно "газовата карта на Европа". Тя заяви, че има подписана пътна карта с "Газпром", правени са анализи и сега предстои трета фаза - пазарен тест, с която ще се види кой какви количества газ ще заяви през хъб "Балкан". Когато това стане, ще се види дали "Турски поток" ще мине през  България, уточни Петкова.

Стана обаче ясно, че "колегите от "Посейдон" (бел. ред. - проектът за газопровод от Гърция до Италия на DEPA и Edisson) също са подписали пътна карта с "Газпром". Трябва да си напишем ние домашното, те си пишат своето, добави енергийния министър. Според нея всъщност ние сме си написали домашното, като сме променили енергийната си стратегия.

Припомняме, че като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева. Като друга мярка в стратегията е заложено България ще участва с миноритарен акционерен дял – между 10 и 20 млн. евро в строежа на терминала за втечнен газ (LNG) в Александруполис, Гърция. Стратегията обхваща още и изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб "Балкан". Като основни източници за неговото захранване е посочено – газ от Русия , местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ.

"След като Газпром са обявили, че пренасочват всички количества към турския газопровод, ние трябва или да сменим входната точка и да търсим ликвидност на т.нар газов хъб "Балкан", или да се съдим, защото имаме подписан договор за транзит до 2030 година и да си търсим пропуснатите ползи от 1 - 1.5 млрд. лева", поясни в края на ноември пред Actualno.com намеренията на управляващите за промяна на енергийната стратегия зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика