"Терем" работи на загуба за милиони

2181
"Терем" работи на загуба за милиони
Снимка: БГНЕС

Варненското кораборемонтно предприятие „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД работи на загуба и има дългове от близо 3 млн. лева. Това съобщава министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос, свързан с дейността и състоянието на "Терем".

Дружеството, което в момента е ангажирано основно с ремонт на граждански кораби, има 9.2 млн. лв. приходи за първите 9 месеца на 2018 г. - с 4% по-малко спрямо същия период на предидшната година. Компанията е на загуба с 500 хил. лв. за първите 3 тримесечия на годината, а общите й дългове са в размер на 2,83 млн. лв. Паричните средства на „Терем“ са 3.1 млн. лв. към 31.10.2018 г.

Приходите спадат значително спрямо предходните 2015 г. и 2016 г., когато са съответно 21 млн. лв. и 33 млн. лв, което се дължи на прекратените ремонти на руски военни кораби и загубата на руския пазар, поради променената геополитическа обстановка в региона. Това принуждава предприятието да се насочи предимно към гражданския пазар на плавателни съдове.

На "Терем" тежат и загубите, натрупани по време на икономическата криза, довела до значително съкращаване на търговските кораби от нисък и среден клас.

Тъй като предприятието е специализирано главно в ремонта на военни кораби, то не може да приема големи търговски плавателни съдове.

Освен това компанията работи в силно конкурентна среда, като съперниците й в региона разполагат с много по-големи и съвременни съоръжения.

Предприятията на военните - с все по-добри показатели

Състоянието на търговските дружества, управлявани от Министерството на отбраната, се подобрява. Това заяви министърът на отбраната Крас...

Работещите в "Терем" са средно 556 души, като служителите намаляват с 20% спрямо предходната година. За производствените звена, дори и в момента се търсят и се назначават работници. Средната работна заплата в предприятието за деветмесечието на 2018 г. е 1 085 лева е нараснала с 6,58%, спрямо същия период на 2017 г.

Поръчките за ремонт и обслужване на български и чужди контрагенти, които се изпълняват в момента, не са достатъчни за пълно натоварване на мощностите и цялостно запълване на производствения капацитет на предприятието.

 

АДФИ е извършила задълбочена проверка на дружеството, при която не са констатирани нарушения в търговската и производствена дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com