Топлофикация София ще обжалва решението за отказ на дерогация

3285
Топлофикация София ще обжалва решението за отказ на дерогация
Снимка: БГНЕС

Дружеството ще продължи да работи и да обслужва своите над 1 000 000 клиенти

Няма риск за клиентите на “Топлофикация София” и дружеството ще продължи да ги обслужва, както идосега*. Това заявиха от дружеството по повод отказа на дерогация (отлагане) от страна Изпълнителна агенция „Околна среда“ (ИАОС) и допълниха, че ще обжалват решенията.

“Отказът на дерогация от страна на ИАОС поставя под сериозен риск енергийната и националната сигурност на София и страната, като би довел до невъзможност за пълноценно функциониране на инсталациите и съоръженията. „Топлофикация София“ е дружество със стратегическо значение за енергийната сигурност на България, което доставя топлинна енергия на над 1 млн. граждани на София“, коментираха от „Топлофикация София“.

Ековедомството отказа дерогация на „Топлофикация София“. Ще поскъпне ли парното?

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД. Решението на ...

Анализите на топлинното натоварване показват, че при евентуално спиране на централното топлоснабдяване в столицата, ще бъде невъзможна замяната на топлинната с електрическа енергия и с такава от твърди горива. Това би довело, както до критични аварии по енергомрежата, така и до сериозно замърсяване на въздуха в София, се посочва в съобщението.

„Топлофикация София“ работи с горивни инсталации единствено и само на природен газ, което е най-екологичният вариант за отопление на столицата, който не води до замърсяване на въздуха с фини прахови частици и серни оксиди, пише още в позицията.

Дружеството поиска дерогация за привеждане в съответствие с новите по-стриктни норми за емисиите на азотни оксиди, тъй като необходимите средства за това са непосилно високи, както за Топлофикация, така и респективно за гражданите през сметките за топлинна енергия. Незабавна инвестиция от 190,5 млн. лв. от страна на дружеството би довело до значително повишаване на цената на топлинната енергия, която ще бъде платена от над 1 милион българи и ще има само временен ефект. Сумата е несъизмеримо висока и в сравнение с ползите, които ще има за околната среда, съгласно Директива 2010/75/ ЕС, параграф 16, и резултатите ще са незадоволителни.

Ръководството на дружеството през последните години предприе поредица от действия за модернизиране на енергоизточниците и за намаляване на вредните емисии, пише в позицията на дружеството.

В момента Агенцията за търговия и развитие на САЩ изготвя план за оздравяване, модернизация и рекапитализация на „Топлофикация София“ ЕАД. Текат засилени проучвания за изграждане на качествено нови мощности от последно технологично поколение, които биха осигурили екологични перспективи, които да отговарят на най-стриктните европейски стандарти за 50 години напред.

Екоминистърът: София може да е без парно през зимата, а ТЕЦ "Брикел" е пред затваряне заради екоизисквания

Топлофикация София може да изгуби възможността за дерогация, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли (понедел...

В нормативната база за последните 15 години е заложена постоянно намаляваща норма на допустимите емисии. През този период дружеството полага всички усилия, за да постига резултати в рамките на нормите по показател азотен оксид на осреднена годишна база. Съгласно одобрена методика на МОСВ, през 2020 г. e направено математическо моделиране на разпространението на емисии, което показва, че наслагванията на азотни оксиди (NОх) са много под критичните нива.

“Топлофикация София” е и най-големият екологичен проект в столицата. Според анализите, ако дружеството бъде изведено от енергийната система на София, въглеродният отпечатък в страната ще се увеличи с 267% в сравнение със сегашния режим на функциониране, се казва в съобщението.

„Топлофикация София“ напомня, че на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 беше дадена безсрочна дерогация.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика