Търговците на дребно с 3 искания от Борисов заради локдауна

1873
Търговците на дребно с 3 искания от Борисов заради локдауна
Снимка: БГНЕС

Финансова подкрепа на държава е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, по повод взетото по-рано днес решение за 10-дневен локдаун. БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки.

Затворените бизнеси настояват за „бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно“. Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.

БРА посочва, че служителите в магазините са също „на първа линия“ и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.

Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони левове. Магазините и моловете са вложили в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UV лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение и др. няколко десетки милиони лева. Макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. „Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще“, твърдят от БРА. „Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем“, се заключава в писмото.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com