В края на годината полагат тръбите на "Южен поток" при Варна

16020
В края на годината полагат тръбите на "Южен поток" при Варна

Полагането на тръбите на газопровода "Южен поток" край Варна ще започне през третото тримесечие на тази година, а през 2015 година по първата тръба трябва да протече руски газ. Това обяви заместник областният управител на Варна Пламен Манушев.

Преди дни ръководството на Областна управа е провело среща с представители на „Саут стрийм транспорт БВ", основана за проектиране, строителство и последваща експлоатация на морския газопровод. В компанията влизат четири фирми от Русия, Франция, Германия и Италия.

На варненци им писна, скочиха срещу увеличението на местните данъци

Вдигане на местни данъци и такси, липса на инфраструктура - този парадокс, с който милиони български граждани живеят години наред изкар...

Морската част на газопровода ще бъде 930 километра - от Русия, през турската икономическа зона, до България. Максималната дълбочина, на която ще се полагат тръби, е 2250 метра. Край Варна газопроводът ще излезе в местността Паша дере.

За да не се въздейства на плажа и туристите, ще се работи през зимните месеци.

В момента компанията работи активно по изработването на оценката за въздействие върху околната среда, както и за социалното въздействие на проекта. За полагането на тръбите след излизането им от морето на сушата ще бъде оформена широка 60 метра полоса.

Плажът в местността обаче ще остане. Идеята е тръбите да бъдат зарити в земята, а летовниците да ползват спокойно ивицата.

Путин даде старт на "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток", предадоха ИТАР-ТАСС и ...

Газопроводът ще се състои от четири тръби с дебелина 32 инча (813 мм). На морското дъно ще бъдат положени общо 77 500 тръби с дължина по 12 метра. Към компресорната станция в Провадия и вътрешността на страната тръбите ще минават на 4-5 метра под повърхността. Над тръбите ще има 60-метрова полоса, върху която няма да има нищо друго освен ниска растителност, предаде КРОСС.

Газ по първата тръба ще потече през 2015 г. Останалите тръби ще се полагат поетапно. Очаква се пълният капацитет на "Южен поток" от 63 милиарда куб. метра годишно да бъде достигнат през 2019 г. Газопроводът е планиран да работи 50 години.

Първото официално представяне на проекта "Южен поток" пред обществеността във Варна ще бъде на 5 февруари, съобщи Манушев.

Редактор: Десислава Ушатова

Строежът на "Южен поток" започва

Днес, 7 декември, официално започва строителството на газопровода "Южен поток". От 14:00 часа българско време, в руския град Анапа, ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com