Всеки трети е с кредит, а проблемните заеми са над 4 млрд. лв.

3909
Всеки трети е с кредит, а проблемните заеми са над 4 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Очакванията от българските граждани са за приемането на закон за личния фалит. Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет Закон за частния фалит, закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод предстоящото представяне на параметрите на новото законодателство.

​Наистина числата са стряскащи. Всеки трети български гражданин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 млн. Над 12% са лоши или необслужвани. Това, ако се приравни към потребителските кредити, става дума за около 800 млн. лв. потребителски кредити, които имат проблем с обслужването, представяни данните Манолова. По думите ѝ общият брой на кредитите, които имат проблем с обслужването, е над 4 млрд. лв.

"Консултирайте се напълно безплатно преди да теглите кредит с експертите на Izbiram.bg!"

Манолова ще набира продукти за пенсионери в рамките на инициативата "Купи и сподели"

На 24 март 2018 г. омбудсманът Мая Манолова ще приканва столичани да купят и дарят хранителни продукти за възрастни хора, които няма да...

Омбудсманът посочи, че първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура на гражданска несъстоятелност, е то да е свръхзадлъжняло. Не става дума за временни затруднения. Ще бъде утвърден принципът на добросъвестността. Имаше много сериозни спорове дали, както се препоръчва от европейската директива, дали да става дума за физически лица предприемачи, или тя да се отнася до потребителите. Реално има смисъл гражданската несъстоятелност да се разпростре върху физическите лица - потребители, които имат бързи кредити, включително и тези, които не могат да си плащат битовите сметки, стана ясно още от думите на Мая Манолова.

Предлагаме процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съд. Той ще е органът, който ще се произнася. Самият гражданин, който ще иска да започне такова производство, ще е длъжен да посочи всичките си задължения и кредити, коментира Манолова.

По думите ѝ предвижда се изготвяне и на оздравителен план. Когато длъжникът няма доходи, се пристъпва към ликвидация и се разпродава цялото имущество, след това няколко години се предвижда той да бъде освободен от своите дългове. При третата хипотеза длъжникът обявява несъстоятелност, но в следващите 10 години бива зорко следен, разясни част концепцията на предлагания закон Мая Манолова.

Проблемът не се отнася само до длъжниците и техните семейства. Това е огромен проблем за българската икономика. Неплатежоспособността тласка десетки български граждани в сивия сектор или пък стават клиенти на Терминал 2, коментира омбудсманът.

Манолова сравни КЕВР и банките по недосегаемост и настоя за промяна

Смятам, че текстът в Закона за енергетиката – чл. 36а, ал.2, според който КЕВР определя цените на тока, парното, водата и газа, п...

Според нея проблемът с финансовата култура на българина и неразумността за ползването на бързи кредити е огромен проблем. Манолова се обяви и за щателна проверка на фирмите за бързи кредити.

Цената на тока, парното и водата

На въпрос защо граждани не могат да обжалват цените на тока, парното и водата, които определя КЕВР, Манолова отбеляза, че това е абсурдна ситуация, в която тези, които плащат високите сметки, нямат право да имат мнение и да ги обжалват пред съд. Това е заради една разпоредба в закона за енергетиката, където се казва, че тези решения се отнасят само до дружеството монополист. Тези решения могат да бъдат обжалвани само от дружествата монополисти. Затова помолих Конституционния съд да се произнесе под този текст от закона, поясни Манолова.

​Кампанията "Великден за всеки"

1255 е номерът за всеки, който иска да изпрати SMS за трапезата на българските пенсионери. Банковата сметка на на кампанията е обявена на сайта на омбудсмана и Българския червен кръст. Мая Манолова благодари на българските граждани, които се включват в инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика