Всеки втори българин е готов да почива на кредит

2322
Всеки втори българин е готов да почива на кредит
Снимка: iStock/Guliver

През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел ходене на море, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Хората са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година (55,6 %). Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%). Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.

Българите харчат над два пъти по-малко за лятна ваканция от средното в ЕС

Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари, отколкото е средното ниво в Европейския съюз. Това показват данни на Евр...

Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница. Някои "забравят" да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредитодателите.

"Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според него те трябва да знаят, че проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми – събирачите на вземания. "Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС, дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели именно от колекторските компании", коментира Майорски.

Фирми с бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата. Най-много са взетите заеми за кредит до заплата – до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход.

10 полезни съвета за организирането на почивката преди активния летен сезон

Обикновено най-честите проблеми при лятната почивка са свързани с разминаване между очакваното и реалното на мястото, което сме избрали...

На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома. При избора на дружество за бързи кредити се избягват плащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на доход. Обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Лятото обаче е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка – в чужбина, или по българското Черноморие. След нея обаче започва тормозът от събирачите на вземания, които са новите мутри, допълва Майорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика