X
 
 

Всеки втори българин е готов да почива на кредит

1241 2
photo of Всеки втори българин е готов да почива на кредит
Снимка: iStock/Guliver
През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел ходене на море, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Хората са готови да отделят повече от половината си месечна заплата (56%) за лятната си почивка. Разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година (55,6 %). Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%). Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка от банките или от фирмите за бързи кредити.

Българите харчат над два пъти по-малко за лятна ваканция от средното в ЕС

Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари, отколкото е средното ниво в Европейския съюз. Това показват данни на Евр...

Българи, живеещи и работещи в чужбина, също са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница. Някои "забравят" да си погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредитодателите.

"Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според него те трябва да знаят, че проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми – събирачите на вземания. "Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС, дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели именно от колекторските компании", коментира Майорски.

Фирми с бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата. Най-много са взетите заеми за кредит до заплата – до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход.

10 полезни съвета за организирането на почивката преди активния летен сезон

Обикновено най-честите проблеми при лятната почивка са свързани с разминаване между очакваното и реалното на мястото, което сме избрали...

На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома. При избора на дружество за бързи кредити се избягват плащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на доход. Обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Лятото обаче е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка – в чужбина, или по българското Черноморие. След нея обаче започва тормозът от събирачите на вземания, които са новите мутри, допълва Майорски.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Човек, който няма пари от заплатата си да си плати сметката, не заслужава почивка! А след почивката трябва да връща кредита с лихвите, а лихвите ще са високи, защото ще е бърз кредит! Статията е скрита реклама, капан за оръфляци! Актуално, преди някой ден ми изтрихте подобен коментар, защото казах истината за бързите кредити, а вие вземате пари за рекламата! Пак ли ще ми изтриете коментара?!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Моите най искрени съчувствия към всички, решили да почиват на кредит. Бог да Ви е на помощ.
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...