X
 
 

Заради забавяне от ДФЗ може да бъде провалена важна мярка по ПРСР

1457 0
photo of Заради забавяне от ДФЗ може да бъде провалена важна мярка по ПРСР
Снимка: БГНЕС
Една от мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) може да бъде провалена. Причината е забавяне на одобрението на стотици проекти на местните инициативни групи (МИГ) за развитие на съответните райони, от страна на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), съобщи "Сега". Посочва се, че забавянето е критично и по последни данни в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), договарянето по този приоритет възлиза на 0,26%. Реално, изплатените средства обаче, били равни на пълна нула. Заради това разминаване съществува опасност от орязване на бюджета по мярката.

Към настоящия момент, ИСУН съобщава, че регистрираните МИГ-ове са задвижили близо 300 процедури за набиране на проекти по различни мерки, финансирани от ПРСР. Поне половината от тях са приключили и над 500 проекта са одобрени за финансиране на конкретни дейности, според източници на "Сега". От май 2018 г. до същия месец на тази година не е била одобрена нито една процедура. Разглеждането им е започнало едва преди няколко месеца, като на този етап все още няма нито един одобрен проект, твърдят запознати.

Масово директорите на дирекции в ДФЗ са с болничен или в отпуск

Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в момента са на работа. Това потвърди новият ръководител на...

Докладът на ДФЗ за изпълнението на програмния бюджет на фонда към края на юни 2019 г. показва друго. Там е посочено, че одобрените процедури са 19. Според документа е било планирано през август да се подпишат първите договори. Фактът, че ДФЗ е забавил изпълнението на процедурите, на практика е обрекла на бездействие МИГ-овете за период от три години. По време на изчаквателния период обаче не е преустановяване изплащането на възнагражденията на служителите в тях, както и на чиновниците в Министерството на земеделието и храните. Експерти питат кой ще поеме отговорността за всичко това.

Според правилата, ако до 30.06.19 г. финансирането на одобрените проекти е под 50% от наличния ресурс от Европейския съюз, парите трябва да се намалят с 25%, спрямо първоначално заложеното. В тази връзка, регламентът сочи, че бюджетът по тази мярка трябва да бъде намален. От ДФЗ уверяват, че няма да се прибегне до орязване на бюджета. Досега из цялата страна са записани повече от 60 сдружения. Ролята на ДФЗ е да упражнява двустепенен контрол върху входираните проектни предложения. Първо се проверява дали МИГ-овете са провеждали подбора на проекти съобразно правилата. После се оглеждат самите проектопредложения, като се оглеждат дали съответстват на законодателството, дали изпълняват всички предварително поставени условия, както и дали е основателно искането за финансиране. Европейското финансиране по мярката възлиза на 245 000 000 лева, с националното съфинансиране сумата се повишава на 272 000 000 лева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 15 септември

Овен Тази неделя ще бъде разкрито ваше намерение. Ако е било благородно, то няма от какво да се притеснявате. Телец Днес не оставяйте вашата...

Последно в Актуално