Защо Домусчиев недоволства за тока, без да говори директно за Ковачки?

15294
Защо Домусчиев недоволства за тока, без да говори директно за Ковачки?
Снимка: БГНЕС

40 пъти по-скъп ток за бизнеса вчера (9 февруари) – от това се оплака председателят на КРИБ и собственик на Нова телевизия Кирил Домусчиев. Той публикува в личния си профил във Facebook карта на актуални данни и по-точно – 63,18 евро за мегаватчас в България и 1,57 евро в Германия. Само че вчера в Германия вече се усещаше ефектът на бурята "Киара", а най-голямата европейска икономика залага много силно на ВЕИ мощности.

Справка на Actualno.com в сайта на енергийната ни борса показа, че големият пик тръгва от неделя следобед – от 14 часа до 0:00 часа в полунощ, когато цената минава 120 лева на мегаватчас, а между 17:00 часа и 20:00 часа цената е почти 186 лева на мегаватчас. Факт е, че толкова висока цена няма в предишните четири дни – при средна цена 123,57 лева на мегаватчас за цялата неделя, цената в събота е 70,55 лева, в петък е 97,74 лева, в четвъртък е 87,36 лева, а в сряда – 75,40 лева.

Има ли добро място за Доган и Ковачки при чакана от ЕС промяна в енергетиката ни?

Очертава се промяна на практиката "студен резерв" като механизъм за гарантиране на стабилността на електроенергийната система на Българ...

Отдавна работодателите се оплакват от манипулации на свободния пазар и по-точно – от дружествата, свързвани неофициално с Христо Ковачки. Той контролира производството на мощности от общо 2363 мегавата, което е повече от това на АЕЦ "Козлодуй", като главно става въпрос за ТЕЦ-ове с комбинирано производство. Има оплакване на работодателите и от поведението на определен търговец - "Гранд Енерджи дистрибюшън". То е свързвано с Ковачки, като недоволството е, че и други търговци, зад които стоят офшорни фирми, купуват ток и от АЕЦ-а, т.е. определена група става тотален монополист и може в дадени дни и часове да променя цената на сегмента "Ден напред" на борсата. Описаните по-горе ценови рекорди тези дни са именно в този сегмент на борсата. Очаква се до края на тази година той да се присъедини към общия европейски пазар – данни от който показа и Домусчиев, докато изразяваше недоволството си, без да посочва Христо Ковачки като причина. Според КЗК обаче официално монопол на Ковачки няма - ето каква беше реакцията на работодателите за това заключение в тази статия.

Защо предприятията в България не могат да задоволят пълноценно нуждата си от ток с дългосрочни договори, а не да разчитат само на сегмента "Ден напред" – припомнете си в този материал!

Пред Нова телевизия производител на стомана се оплака, че работи на загуба при цена от над 40 евро на мегаватчас. Според него, от началото на годината цената била 52 евро на мегаватчас. И отново, както и при предишни случаи, се чуха гласове за протести.

Цените на горивата

Избираме свободно доставчик на ток след 2020 г.

Домакинствата ще могат да си избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г. Това заяви във Велико Търново министърът на енер...

Съгласно официалния бюлетин на енергийното ни министерство, актуализиран през 2019 година, с данни към 2017 година, производството на първична енергия, при което се ползва природен газ и нефтопродукти, е само 0,8%! Ако към това се добавят и невъзобновяемите отпадъци т.е. горенето на боклук, процентът става 1,1 на сто т.е. абсолютно незначителен дял на гориво, което се счита за едно от най-екологичните.

Какво обаче е положението в Турция, откъдето вече идва руският газ и за България? В края на миналата седмица руската информационна агенция "Интерфакс" публикува интересен материал – че вносът на руски газ в Турция през 2019 година е намалял с 10%, а Турция е вдигнала вноса от Азербайджан с 40%! Руският газ, внесен в Турция, е около 14-15 млрд. кубични метра, а ако нещата продължават така, Турция няма да е вторият най-голям клиент на "Газпром" след тази година – Турция държи това място от 2007 година насам. От Азербайждан вносът е далеч от този от Русия, но се увеличава и вече е 8,66 млрд. кубични метра. Още по-интересното е, че по "Син поток" – де факто основата на "Турски поток", но при капацитет 16 млрд. кубични метра от тръбата само за Турция (с "Турски поток" вече ще има втора тръба, предназначена за Европа и по план минаваща през България), през 2019 година е ползван капацитет от само 10 млрд. кубични метра.

Междувременно, според статистиката на специализирания сайт Fuelo, бензинът е с поскъпване от средно 1 стотина за месец и тенденцията е да няма промяна (2,23 лева на литър средно). Разликата по райони е сериозна – 46 стотинки, при най-ниско ниво 1,94 лева и най-високо от 2,38 лева. Дизелът пък стои средно на 2,28 лева за литър и не е помръдвал от един месец от тази кота, но "ножицата" в различните райони е 50 стотинки – от 1,92 лева до 2,42 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика