Защо поскъпва индустриалният ток – комисията "Манолова" не разбра конкретно (ВИДЕО)

6006
Защо поскъпва индустриалният ток – комисията "Манолова" не разбра конкретно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Очевидно шефът на енергийната борса не може да отговори на този въпрос. Не, мога – този кратък спор между председателя на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години Мая Манолова и ръководителят на Българската енергийна борса Константин Константинов.

Става въпрос за решението за обединение с гръцката борса, а след това и с румънската. Това беше един от основните акценти относно високата цена на индустриалния ток – само за първите 10 дни на август българският бизнес губи 53 млн. лева заради цената на електричеството, по думите на Манолова.

Хиновски: Има мерки, които могат да окажат влияние върху цената на тока

Има десетки „пожарни“ теми в енергетиката, заяви пред БГНЕС депутатът от „Има такъв народ“ и председател на нов...

Същевременно от КЕВР отрекоха, че са взели решение за присъединяване към гръцкия енергиен пазар, казаха и, че няма да вземат решение за обединение с румънската енергийна борса. От Министерството на енергетиката също отрекоха да са участвали във вземането на решението за присъединяване.

Някой някъде е хвърлил България в дълбокото, без разчети. Такава ни е цялата работа и затова сме на такова дередже, заключи проф. Румен Гечев, депутат от БСП. Той беше министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, когато фалираха десетки банки. Сега Гечев заключи, че всички отговорни институции ще си прехвърлят топката.

Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев обясни на възмутените леви депутати, че обединения на енергийни борси се правят по европейска директива (регламент от 2015 година). Той поясни, че не е могло да стане по-рано обединение с Румъния, защото Румъния участвала в друго обединение. Освен това, преди декември 2020 година все още към ел. обединение „Европа”, в което от октомври ще влезе и в България, все още не са се били присъединили Чехия, Словакия и Унгария, а е трябвало – т.е., получило се е закъснение. А Константинов обясни друго на Манолова, Гечев и другите депутати – че присъединяването към румънския енергиен пазар не значи по-ниска цена автоматично, а значи по-добър трансфер на стока! Цената я определя пазарът, подчерта той.

Пазарните обединения не влияят на цените на енергийните борси - те само улесняват търговията и правят ефективно използването на трансграничния капацитет за пренос на мрежите, но не се отразява нито нагоре, нито надолу на цената, подчерта Константинов. Той посочи и друго по адрес на обвиненията за обединението с гръцкия пазар - няма връзка и цената на електроенергията се повишава в цяла Европа по други причини, една от които е поскъпването на природния газ. Според Мая Манолова обаче цената на електроенергията от месец май насам, когато се реализира обединението с Гърция, до август се повишава със 108%.

ТЕЦ "Марица Изток 2"

Прокуратурата започна проверката за цената на тока

Прокурор от Специализирана прокуратура е започнал работа по сигнала от работодателски организации за високата цена на тока, съобщиха от...

Доста неистини казахте. 40 мегавата са пуснати на пазара от ТЕЦ-а и не са купени от работодателите. Това обяви ръководителят на предприятието инж. Живко Динчев, след като вниманието на Манолова се насочи към ТЕЦ-а и колко късно той се включил с производство с допълнителни мощности за Българската енергийна борса. Затова и предприятието не е работило на пълна мощност, както и защото имало планов ремонт.

Имаше и спор между Манолова и Динчев защо в ТЕЦ-а имало планови ремонти през август. На Манолова не ѝ беше обяснено обаче елементарното – че август е месецът с най-много отпуски, че индустрията е най-големият потребител и когато има най-много отпуски, потреблението намалява.

75% от производството на АЕЦ "Козлодуй" излиза навън. Задоволяваме дефицит навън, не в България, заяви Валентин Николов, ръководител на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и бивш депутат от ГЕРБ. А положението с "Марица Изток 2" накара Румен Гечев да заговори пак за необходимост от АЕЦ "Белене".

Какво се прави?

Пред КЕВР от началото на тази година има едва 9 сигнала за злоупотреби по регламента REMIT (относно интегритета и прозрачността на електроенергийния пазар на търговия на едро) – т.е. никой не подава сигнали към отговорния орган. Преди 15 дни обаче КЕВР се е самосезирала по въпроса. Какъв свободен пазар, ако КЕВР регулира цените – този въпрос към Манолова предизвика нейният отговор, че трябвало да се регулира поведението на участниците.

Има престъпен сговор за изкуствено поскъпване на индустриалния ток, убеден е Васил Велев

Цената днес (211 лева на мегаватчас) върви към средноевропейската, но това е нещо, което се повтаря. Има подозрително съвпадение на съб...

Директивите са еднакви, но цените са най-високи у нас - значи говорим за организация, настоя Румен Гечев. Той обаче, а и никой от левите депутати, не отвори и дума за цената на тока за домакинствата и т.нар. кръстосано субсидиране - дали за да имаме най-евтиния ток за домакинства в Европа и да не се стига до социално недоволство не товарим колкото може повече бизнеса?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика