Американци изпревариха Tesla с електрически пикап

11988
Американци изпревариха Tesla с електрически пикап
Снимка: Rivian Automotive

Американската компания Rivian Automotive, която беше основана от бивши топ-мениджъри в McLaren и Harley-Davidson, представи първия си модел – електрически пикап R1T. Всъдеходът, чието серийно производство ще стартира през 2020 г., ще се продава на начална цена от 61 500 долара.

По своите габарити Rivian R1T превъзхожда Mercedes-Benz X-Class, като е със 135 мм по-дълъг и с 95 мм по-широк от него. В същото време разстоянието между двете оси е по-малко – 3075 мм срещу 3150 мм. Пътният просвет на модела е 360 мм, което му позволява да преодолее ров с дълбочина до метър.

Toyota ще прави хибриден пикап

Японският произодител Toyota смята да разшири присъствието си най-вече на пазара в САЩ, като предложи хибриден пикап. Това обяви вицепр...

С излизането на подобен автомобил на пазара Rivian Automotive ще изпревари Tesla, която също планира за предложи пикап на ток. Компанията на Илон Мъск дори показа скици на модела, като наскоро дори обяви, че той ще има „космически дизайн и технологии”. Пикапът на Tesla ще бъде с два електромотора, въртяща се платформа, като ще има и специално окачване, което се настройва спрямо товара.

Уникалната способност на модела на Rivian е допълнителен багажник с обем 350 литра, който е разположен между кабина и товарната платформа. Има и още един багажник под предния капак – там, където при стандартните автомобили се поставя мотора. Неговият обем е 330 литра. Товароподемността на R1T е 800 кг., като машината ще може да тегли товар до 3300 кг.

Първият пикап на Mercedes-Benz се казва X-Class

Германският производител Mercedes-Benz представи първия сериен пикап в историята си. Премиерата на модела с името X-Class, се състоя в ...

Задвижването на Rivian R1T става с 4 електромотора със сумарна мощност 760 к.с. и 1120 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 96 км/ч (60 мили по американския стандарт) отнема 3,1 секунди, а пробегът с едно зареждане зависи от капацитета на батериите (105, 135 или 180 кВт/ч). Съответно той ще варира от 400 до 640 км.

За защита на батериите долната част на пикапа ще бъде усилена с въглеродни нишки и кевлар. Електромобилът ще бъде оборудван с адаптивно окачване, цифров приборен панел и инфорамционно-развлекателна система със сензорен дисплей.

Производството на модела ще се осъщестява в бившия завод на Mitsubishi Motors в град Нормал, щата Илинойс. Предприятието беше купено от Rivian преди година за 16 млн. долара. Произведствените мощности в него позволяват сглобяването на 350 000 коли на година, но плановете на фирмата са по-скромни – достигане на 60 000 бройки през 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com