Американци представиха кандидат за най-бърз автомобил в света

5243
Американци представиха кандидат за най-бърз автомобил в света
Снимка: SSC

Американскаата компания SSC North America (позната също като Shelby SuperCars) представи на конкурса за дизайн в Пебъл Бийл суперколата Tuatara. Това е серийният вариант на едноименния концептуален модел от 2010 г. Неговата главна особеност е свръхмощният двигател – V8 с две турбини, който ще развива мощност от около 1750 к.с.

Хиперколата е наречена на специален гущер – хатерия, който живее в Нова Зеландия. Дамата „туатара” се използва от местните аборигени, които така наричат гребена на гърба на това животно. Подобно определение подхожда на суперкола, която има две малки задни крила, както и двойка допълнителни аеродинамични елементи, напомнящи плавници.

SSC Tuatara ще бъде по-бърз от Bugatti Veyron SS?

Преди около две седмици имаше доста любопитно раздвижване около титлата най-бърз шосеен автомобил в света. По принцип това бе Bugatti V...

Шасито и каросерията са напълно оригинални, като в основата им е карбанов каркас. От същия материал са направени и външните панели на автомобила, благодарение на което теглото му е само 1247 кг.

Двигателят е дело на външна фирма – ателието Nelson Racing Engines от Лос Анджелис. Той е с обем 5,9 литра, като разполага с две турбини. Охлаждането става с помощта на два интеркулера с течност. При използване на стандартен бензин мощността е 1350 кг., но при зареждане с бензиново-етанолова смес Е85 превишава 1750 кг.

Трансмисията е 6-степенна роботизирана, производство на италианската компания Cima. Това е секвенциална скоростна кутия с един съединител на фирмата Automac. Аналогични системи се използват от суперколите Pagani Zonda, Koenigsegg, Gumpert Apollo.

Hennessey Venom F5 ще атакува световния рекорд догодина

Американската компания Hennessey Performance разкри 10 любопитни факта за новата си хиперкола Venom F5. Част от тях станаха известни ощ...

Дизайнът на хиперколата е дело на американецът Джейсън Кастрион, който по-рано е работил за ателието Pininfarina. Той е участвал в разработката на автомобила като Ferrari 599 GTB Fiorano и Maserati GranTurismo. А под негово ръководство са създадени моделите Ferrari P4/5 by Pininfarina и Ferrari 612 Kappa.

Благодарение на двигателя си, SSC Tuatara трябва да стане един от най-мощните автомобили в света. За сравнение, новото Bugatti Divo развива 1500 к.с., с толкова разполага и хибридният агрегат на Koenigsegg Regera. Новият Venom F5 на Hennessey разчита на 1600 к.с.

Според изчисленията на инженерите на SSC, хиперкоата ще може да развие максимална скорост от 483 км/ч. Ако това стане факт, Tuatara ще се превърне и в най-бързият сериен автомобил на планетата, като ще подобри постижението на Koenigsegg Agera RS – 441 км/ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com