Audi A3 Sedan 2,0 TDI: Made for China (тест-драйв)

134485
Снимки:

От 1996 г. Audi A3 е атакувал пазара с различни каросерии, дори и като кабриолет. Но до този момент 4-врата версия никога не е правена, защото не е имало нужда от такава. Сега обаче седанът ще се продава в Китай и САЩ. Но дали е нужен на европейците? Ще се опитам да дам отговор на този въпрос сега.

Лесно е да направиш ефектен супер автомобил, какъвто е Audi R8. В този случай маркетолозите не чукат през 15 мин. на вратата на дизайнерите, за да им казват какво би се харесало и какво не на клиентите. Не го правят, защото дизайнерите прекрасно знаят какво ще се хареса на потенциалния купувач. Далеч по-сложно е да направиш красив масов автомобил. При лансирането на А3 той бе представен в 3- и 5-врати версии. Аз бях на изложението в Женева тогава. Разбрах за дебюта на този важен модел по гръмките надписи на щанда на марката, а не по очакваната от мен гръмка нова визия. Решението той да започне да се произвежда и като седан е било съпроводено с още едно важно решение – дизайнерите разбират, че трябва да започнат процеса отначало. Е, имали са едно голямо предимство: предницата не са я пипали, но това е повече от очевидно, тъй като цялото моделно семейство на Audi си прилича прекалено много отпред.

 

Затова дизайнерите са се постарали видимо да го разграничат отзад твърдейки, че седанът и хечбекът си приличат само по предните фарове, огледалата за обратно виждане, дръжките на вратите и стъклата, като всички останали панели са нови. Причината е, че, ако дизайнерите са били тръгнали по линията на най-малкото съпротивление – да сложат седан-багажник на спортбека, то линията на седана би била тежка и груба. Затова те започват отначало, като изменените пропорции налагат доработка на формата на колесните арки. За да му придадат по-спортен вид, дизайнерите са променили формата на бронята и капака на двигателя, но въпреки това приликите с хечбека са повече от очевидни отпред.

Непроменена, естествено, е модулната платформа MQB. Тя обаче е удължена с 35 мм в сравнение с 3-вратата версия на Audi A3. Резултатът е, че седанът е най-големият член в семейството. Той е с цели 15 см по-дълъг от 5-вратия хечбек, а багажникът му – 425 л – е с цели 60 л по-голям спрямо Sportback. A3 Sedan е с 11 мм (1800) по-широк от Sportback и с 9 мм (1420) по-нисък от него.

 

Интериорът, подобно на останалите модели в семейство А3, е минималистичен, стилен и много качествен. Ергономиката на блока за контрол на климатичната система е образцова. Воланът също е такъв със срязания си долен край и малък диаметър. Оборотомерът и скоростомерът са типичните за Audi, а между тях е бордовият компютър, на който може да извадите подсказванията на навигационната система.

 

С централния кръгъл регулатор под скоростния лост се управлява системата MMI, а до него, на крайно нетипично място, се намира бутонът за регулиране силата (и включване/изключване) на аудио системата. Огледално на него е разположен старт-бутонът, при натискането на който върху арматурното табло каца централният дисплей. Подобно решение в класа на малките автомобили не ми харесва особено, тъй като самият дисплей стои сякаш искуствено „залепен“ на мястото си. Тук нещата са малко по-добри, тъй като той е подвижен, дакато същият този елемент при Mercedes CLA е направо комичен.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА AUDI A3 SEDAN
Седалките са страхотни. Дори не мога да намеря косур на факта, че не са кожени, защото са толкова удобни и с такава добра странична упора, че всичко в това отношение е чудесно. Мястото отзад е достатъчно, но е препоръчително там да се возят само двама, защото централният тунел е доста висок. Високите пътници също няма да се чувстват много комфортно, защото ще трябва да платят цената за спортната и елегантна линия на покрива. А именно тя прави разликата и именно тя си струва, защото придава на A3 Sedan наистина открояващ се и елегантен външен вид. Нещо повече, лично на мен именно външната визия на този модел ми допада най-много в цялата гама на Audi (изключвам А7).

 

Скептицизмът, с който подходих към този автомобил, се изпари в мига, в който го зърнах. Но още повече го харесах, когато реших да видя на какво е способен. Тестовият модел е оборудван с 2,0 TDI двигател с мощност от 150 к.с. и 320 Нм, които му пасват идеално. Още един факт, който говори за това, че A3 Sedan е насочен предимно за далекоизточния пазар, е този, че базовият 1,2 TFSI не се предлага за седана. Дизелът не е спринтьор: до 100 км се ускорява за безкрайните 8,7 секунди. Максималната му скорост е 220 км/ч, а средният разход на гориво – 4,1 л/100 км. Аз останах много, много далеч от този показател с 9,1 л/100 км, но и шофирането ми бе много, много далеч от икономичното. Вероятно заради това, че върху прага на автомобила стоеше надписа S line. Любопитен е фактът, че за седана А3 се предлагат четири варианта на окачването! Базово, спортно – снижено с 10 мм, S line, което е с 25 мм по-ниско спрямо базовото, и напълно мехатронно шаси с електронноуправляеми амортисьори. Със 17-цоловите си джанти A3 Sedan S line стъпва твърдо, като неравностите се усещат осезаемо. Но пък стои изключително стабилно върху хлъзгавия път към Алеко, където Христо (фотографът) реши да изпробва новия си обектив.

 

Вклъчил съм 6-степенната S tronic трансмисията в вержим Sport, а Audi Drive Select в режим Individual. С други думи – взех всички необходими мерки да се отдалеча максимално от заводските параметри за разхода на гориво, но с цел да видя как се държи автомобилът на пътя. Краткият отговор е: чедусно. За стабилност. Но забавно е по-точната дума, защото точно тази версия на A3 Sedan може да предложи истинска забава зад волана, ако решите да видите как се държи автомобилът в завои. А тук тежката дума си казват инженерите и настройката на шасито. Основополагащо е разпределението на масите между двете оси, което е 60% отпред и 40% отзад (с малки различия в зависимост от двигателите). Всички двигатели са наклонени 12% назад, докато предното McPherson окачване е изнесено далеч напред. Електронната стабилизираща програма (ESC) включва електронно заключване на диференциала. При бързо шофиране в завои той прилага леко спирачно усилие върху вътрешното на завоя предно колело, за да минимизира недозавиването и да подобри сцеплението.

 

Прогнозите на маркетолозите сочат, че всяка втора продадена А-тройка ще е седан. Включвайки естествено и новите пазари Китай и САЩ. От 1996 г. насам А3 е реализирана в тираж от 3,5 млн. екземпляра – на този модел се дължат 20% от продажбите на Audi. А това значи, че, ако са ми прави сметките, всяка десета продажба на световния пазар ще бъде на A3 Sedan. Това е повече от лаконичен отговор необходим ли е този модел в гамата на Audi. А и самият факт, че именно седанът вече се предлага с най-разнообразната гама от двигатели и трансмисии, говори красноречиво за намеренията и сметките на компанията.Остава въпросът доколко разумен е изборът да си купите тази наточена дизелова версия на А3 Sedan, а да не предпочетете A4 1,8 TFSI за 58 000 лв. Този дилема за европейския клиент ще повече от важна, но явно китайският пазар не е ръководи от подобни размисли и страсти.

Технически характеристики: Audi A3 Sedan 2,0 TDI S tronic

Размери

Дължина, мм: 4456

Широчина, мм: 1796

Височина, мм: 1416

Колесна база, мм: 2637

Собствено тегло, кг: 1390

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

BMW 320d GT: Кръстоска между две породи (тест-драйв)

BMW продължава да вярва, че кръстосването на две ниши ще доведе до създаването на премиум автомобил, който не сте знаели, че искате. И ...

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 216

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Range Rover Evoque ZF-9HP: Първият в света с 9 скорости (тест-драйв)

Коледа наближава, а щедростта достига невиждани висоти. Това е времето за куп благотворителни кампании за грижа за неоправданите. В тях...

Среден разход, л/100 км: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 108

Базова цена, лв с ДДС: 58 766 (мин. цена за 1,4 TFSI – 48 761)

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Размери

BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътре...

Дължина, мм: 4630

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1432

Колесна база, мм: 2699

Собствено тегло, кг: 1525

Двигател

Ford Ranger 2,2 TDCi: Товарен щурмовак (тест драйв)

Ford Ranger предлага най-големия товарен леген в класа, може да тегли най-голям товар в класа и да гази през 800 мм вода (досещате се &...

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 2143

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 170 при 3400-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1400-3400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ford Ranger 2,2 TDCi: Товарен щурмовак (тест драйв)

Ford Ranger предлага най-големия товарен леген в класа, може да тегли най-голям товар в класа и да гази през 800 мм вода (досещате се &...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,2

Среден разход, л/100 км: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 117

Базова цена, лв с ДДС: 68 062 (мин. цена за CLA 180 – 52 338)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com