Audi ще подсказва на шофьора кога ще светне зелено

1197
Audi ще подсказва на шофьора кога ще светне зелено
Снимка: Audi

Компанията Audi ще постави система за следене на три свои модела - кросовъра Q7, седана А4 и всъдеходното комби A4 allroad, система за следене на работата на светофарите. Благодарение на нея автомобилите ще могат да отчитат времето до смяна на светлините, като ще получават информация от градската система за следене на трафика. Предаването на данните ще става с помощта на устройство, поставено в автомобила и работещо по стандарта LTE.

Технологията ще се предлага на първо време само за моделите, предназначени за пазара в САЩ. Тя ще може да работи в големите градове, като информацията ще излиза на дисплея на автомобилите. На по-късен етап системата ще може да се свързва с навигацията на превозното средство, което ще позволи по-добра икономия на гориво, а също така ще успее да намали трафика на пътя.

Новата функция е включена в предлагания сервизен пакет Audi connect. Месечният абонамент за Щатите е 25 долара, като срещу тази сума собственикът получава навигационна система и други информационно-развлекателни услуги. Самото разпространение на технологията е доста бавно, така че производителят ще трябва да координира включването към пътната инфраструктура с всеки град по отделно. До края на годината се предвижда само 7 американски града да могат да си взаимодействат с автомобилите на германския производител.

Самата система ще предлага и други полезни функции. Например тя ще може не само да показва времето до превключване на светлините на светофара, но и да предупреждава двигателя, който на свой ред ще изключва "старт-стоп" система си. Така моторът ще се стартира 5 секунди, преди да светне зелено. В момента, функцията "старт-стоп" се дезактивира с натискане на съединителя от водача.

От Audi още през 2014 г. обявиха, че започват работа върху система за следене на светофарите. Компанията от Инголщад предвижда технологията да намали с 15% нивата на вредните емисии при автомобилите и да икономиса около 900 млн. литра гориво, ако всички превозни средства в Германия получат тази система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com