BMW революционизира с лазерните си фарове за i8

71927
BMW революционизира с лазерните си фарове за i8

Лазерните светлини на BMW ще отбележат своята световна премиера през есента на 2014 година. Високоефективните светлинни източници за пръв път ще се монтират в сериен автомобил като опция за дългите светлини на BMW i8. Благодарение на екстремно високия и ненадминат обсег лазерните светлини на BMW поставят нови стандарти по отношение на сигурността, ефективността и дизайна.

В лазерните фарове светлинните лъчи се фокусират и постигат десетократната интензивност на обичайните светлинни източници като халогенни, ксенонови лампи или LED. Видимият обсег на лазерните светлини на BMW от до 600 метра е двойно по-висок от този на фаровете с конвенционална светлинна технология. Изходното сечение на светлината на лазерния диод е 100 пъти по-малко от това на обичаен светодиод, при който то е 1 м2. Това позволява необходимият за лазерната светлина рефлектор да е значително по-малък. При BMW i8 рефлекторът е с диаметър под 30 мм. Това пести пространство в автомобила и открива големи възможности за понижаване на теглото. За сравнение: ксеноновите фарове се нуждаят от рефлектор и леща с диаметър около 70 мм, халогените фарове от 120 мм, за да постигнат адекватна сила и обсег на светлината. Друго положително качество: високата ефективност благодарение на понижената с 30 % консумация на енергия. С това лазерните светлини допринасят за по-добра цялостна ефективност на автомобила и за понижаване на емисиите на СО2. Компактната конструкция открива и нови възможности за дизайна, а плоската форма подпомага перфектната аеродинамика на автомобила.

BMW пуска лазерните си фарове в серийно производство

Преди около месец Audi с апломб представи прототип на лазерните си фарове. Реакцията на BMW в Tweeter беше доста смешна и най-общо казв...

 

В ляво са LED фарове, докато в дясно са лазерните фарове.

В лазерните фарове на BMW кохерентните и монохроматични сини лазерни лъчи се преобразуват в безопасна, бяла светлина. За тази цел лъчите от три мощни лазерни диода се насочват чрез специална оптична система към фосфорен луминофор във самия лазерен фар. Луминофорът превръща лъчите в бяла, изключително интензивна светлина. Благодарение на високото си сходство с дневната светлина тя се възприема от човешкото око като приятна. След преобразуването на лазерните лъчи безопасната, разсеяна светлина напуска фаровете. Освен това лазерните фарове се оборудват с автоматично регулиране на височината, за да може светлинния лъч винаги да е на предварително зададеното ниво. Независимо от това дали автомобилът се движи нагоре или надолу по наклон, дали е с пълен товар или в него се вози само водачът.

А лазерните фарове са само върху на острието в технологиите, които BMW разработва за по-добра осветеност през нощта, което от своя страна повишава безопасността.

BMW M4 Cabriolet ще бъде представен в Ню Йорк

С новото M4 Кабриолет BMW M GmbH разширява палитрата от модели на легендарния спортен автомобил с още един атрактивен вариант. Новото М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com