BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

156291
Снимки:

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътрешнофирменото обозначение на третото поколение Х5, а F-15 Eagle е един от най-разпространените изтребители, двете бойни машини си приличат по още едно нещо: единият е създаден за извоюване на въздушно превъзходство, а другият – за завоюване на пътно превъзходство. Историята е категорична: Мисията е изпълнена!

Може и да греша, но стане ли въпрос за BMW, мненията са крайно поляризирани. От тотално отричане (най-вече заради чиста завист и невъзможност да бъде каран такъв автомобил) – до абсолютно издигане в култ. А феновете на баварската марка са така силно заслепени от перфектната шофьорска машина, че стане ли дума за нещо по-неортодоксално – насочват кръста срещу него и започват да го анатемосват. За пръв път се случи с Х5 – огромен мастодонт с 4х4, който бе на галактика разстояние от ниския център на тежестта и задното предаване. Сгрешиха. След това се появи Х6, на който заклетите фенове се присмиваха, а Джеза откровено го наричаше грозен. Пак грешка. Преди две години стана ясно, че BMW ще правят електромобили... вой до небесата, а в началото на декември се разбра, че трябва да се чака пет месеца за... тест драйв на i3 (квотата за i8 за 2014-а вече е изчерпана)! Богохулство бе наречано решението за създаване на BMW с предно, но и за него съм абсолютно сигурен, че ще обори тотално критиците си, когато се появи.

 

А третото поколение BMW X5 е поредното доказателство, че в момента баварската компания разполага с една от най-съвършенните моделни гами в индустрията. Силно твърдение, но го заявявам съвсем отговорно, тъй като мога да се похваля, че съм карал по-голямата част от нея.

Mercedes-Benz може и да беше първи през 1998 г. със своя M-Class, стъпващ върху самоносеща каросерия и произвеждан в Алабама, но появилият се година по-късно BMW X5 бе този, който предефинира критериите и определи как ще изглежда модерният SUV. Те дори отидоха по-далеч с определението SAV (Sports Activity Vehicle), което тогава носешеше след себе си ехидни усмивки, но сега, 14 години и 1,3 млн. продажби по-късно, BMW X5 е класикът в жанра, този, по който всички се равняват.

 

Пет чисто нови Х-петици (заобиколени от 4-ки и 3-ки GT) са подредени в подземния паркинг на Sofia Airport Centre. Навън вали първият за годината сняг, в София е пълен хаос, а аз се чувствам абсолютно уверен в комфортния интериор на Х5, заобиколен от приятната синя (може да изберете бяла или оранжева светлина, като думата „избор“ е ключова при обрисуването на новия Х5) подсветка, която е нещо ново и много приятно.

 

Първите 100-ина километра са ми отредени на пасажерското място. Колегата държи волана с три пръста, движиме се с разрешените за „Тракия“ 140 км/ч, а навън снегът заплашва да превърне връщането ни към София в ад. Под леко напрежение съм, но сигурността, с която BMW X5 мачка мократа и хлъзгава настилка най-после ме отпуска и мога спокойно да се огледам. Естествено, че погледът ми пада първо върху свободно стоящият 10,25-инчов контролен дисплей, който обогатява с присъствието си и интериора на Х5. Централната конзола е добре позната и това е един от елементите, които най-много харесвам. Свикнали с по-претруфени аранжименти може и да възразят, но именно изчистения и ергономичен вид ме превличат най-много. Новост е повърхността на контролера на iDrive системата, която позволява работа с него, наподобяваща компютърна мишка. Това обаче е само детайл. По-важното е, че отзад освен подгряване на седалките за пръв път се предлагат и комфортни (като опция) седалки. Те се отличават и по възможността за регулиране на наклона на облегалката с 10° и надлъжната позиция с 80 мм. Облегалката на втория ред седалки вече е делима и сгъваема в съотношение 40:20:40. Благодарение на това вместимостта на багажника може да се увеличава на степени от 65 до 1870 литра.

 

Откроява се бутонът на новия пакет за сигурност Driving Assistant. Той включва предупреждение при напускане на платното, както и предупреждение за пешеходци и при опасност от сблъсък със спирачна функция. Системата регистрира движещите се отпред автомобили, а при скорост до 60 км/ч и пешеходци, които се намират по евентуалния път на автомобила. При разпознаване на опасна ситуация водачът се предупреждава за нея чрез визуални и звукови сигнали. За да се скъси спирачният път, в същото време се подготвя и спирачната система. При скорост до 60 км/ч освен това се активира и аварийно спиране със средна интензивност, за да се намали скоростта и водачът да бъде предупреден за критичната ситуация. Още по-всеобхватен е Driving Assistant Plus, който комбинира активния автопилот с функция Stop&Go и Driving Assistant. Комбинацията между предна камера и Full-Range радарни сензори регистрира движещите се отпред и неподвижните автомобили. Ако водачът не реагира на предупреждението за опасност от сблъсък, Driving Assistant Plus автоматично спира автомобила, като при необходимост това става с максимално възможната интензивност.

 

За новите системи в Х5 може да се изпише безкрайно много. В действителност именно новите системи, с които е натъпкан баварецът, са най-големите акценти. Това не би следвало да учудва никого, тъй като супер успешната формула не бива да се променя драстично, защото така само се рискува. Очевидно клиентите приемат много добре външната визия на модела, защото тя е само леко модернизирана и прилича повече на фейслифт, а не на напълно нов модел. Бъбрековидната радиаторна решетка на новото BMW X5 е особено широка и достига до фаровете. Типичните за марката двойни кръгли фарове навлизат силно в страничните панели. Техните светлинни пръстени са скосени в долната си част, а в горната си част са подчертани от LED акцентираща лайстна. Предната престилка е с раздалечените странични въздухозаборници. За пръв път при BMW X модел се използват Air Curtains за понижаване на аеродинамичното съпротивление. Вертикалните отвори насочват въздуха в областта на арките на калниците, така че той се движи като въздушна завеса над колелата, преди контролирано да бъде отведен от Air Breather в страничните панели. Отзад най-ясно откроимият детайл са разделените на две, L-образни задни светлини, които гарантират впечатляваща нощна визия благодарение на триизмерните, тесни LED светлинни блокове.

 

Време е да сложа и аз потни ръце върху този прекрасен кожен волан, под долния лъч на който стои и едно „М“. Времето става още по-гадно. Снегът е преминал в дъжд, като чистачките въртят на втора скорост. Аз съм на 8-а (предполагам, защото превключването им става почти незабележимо) и една от малкото коли, които кара само в лявата лента. Сега разбирам защо колегата до преди малко държеше волана с три пръста. X5 буквално стои като залепен за пътя независимо, че условията не са от най-добрите. Това е един от тези автомобили, които са създадени да отхвърлят километрите, но без това да се отразява по никакъв начин на водача. Мисля си, че бих отишъл до Бургас и обратно, като след това няма да падна в несвяст, а дори бих седнал да поработя. Твърдя това, защото съм го правил. Годината беше 2010-а, а разстоянието София-Франкфурт е над 1800 км. Взимат се за 18 часа и един шофьор за смяна. Тогава за пръв път видях концептулния i8, а на връщане с колегата повторихме упражнението. А сега нещата са дори по-лесни.

ВИЖТЕ BMW X5 В ДЕЙСТВИЕ

Оформените по нов начин предни седалки гарантират висок комфорт на возене при дълги пътувания и сигурна странична опора при динамично шофиране в завои. Такова нямаше в този конкретен случай, но организаторите на теста имаха твърдото желание брутално да изцапаме тези машини. Речено-сторено. Не успях да разбера какво може Х5 извън пътя, но пък изглежда супер в рядката кал. Седмица по-късно имам възможност отново да покарам Х5 и на изпровизиран офроуд полигон. Едва ли е по-добър (даже няма как) да е по-добър от Range Rover Sport, който се очертава като основен конкурент на бавареца. Самата философия на Range Rover предполага, че той няма равен извън пътя. На пътя обаче BMW X5 е по-добрият и една идея по-рафиниран от двата. X5 върши отлична работа в прикриването на ограниченията, които предопределят голямата височина и висок център на тежестта. Той е комфортен, безопасен и предвидим. И се предлага с цели четири опционални адаптимни настройки на очакването. Честно казано, обърках се докато четях официалната информация, затова ще кажа само, че тук възможностите за конфигуриране на окачването са направо безкрайни. Ще се огранича само с отбелязване на включения в серийното оборудване бутон Driving Experience Switch. Чрез него се адаптират настройките на окачването, като възможните режими са: COMFORT, SPORT, SPORT+ и ECO PRO. При това освен чувствителността на педала на газта и сервоусилването на кормилното управление, както и характеристиките на превключването на автоматичната трансмисия при съответното оборудване на автомобила се променят и настройките на динамичния контрол на амортисьорите.

 

Оптимизиран е и 3-литровият дизелов двигател с турбокомпресор с променлива геометрия и директно впръскване Common-Rail. Максималната му мощност е 258 к.с. (+13 к.с.) и максимален въртящ момент от 560 Нм (+20 Нм), които са на разположение между 1500 и 3000 об/мин. Преди месец карах RR Sport, чийто 3,0-литров двигател е с 292 „коня“ и 600 Нм. Освен по-мощен той е и по-лек (с 30 кг) спрямо баварския xDrive30d. Но при спринта няма равен. При 2145 кг тази баварка се ускорява до 100 км/ч за 6,9 секунди, докато Range-а – за 7,2 сек. Новият двигател е с цели 16% по-икономичен, като средният му разход е 6,2 л/100 км. Тук разликата с Range Sport е още по-драстична, тъй като британецът харчи 7,5 л/100 км. Всичко тези параметри наистина заслужават адмирации. А когато видиш на таблото реални 9,2 л/100 км – тогава за пореден път стигам до извода, че BMW нямат равни по отношение на двигателостроенето.

BMW X5 е страхотна машина. Не е променена драстично спрямо предишния модел, но това е повече от умишлено. Усилията са били насочени в предоставяне на по-богато оборудване, като особено силно изпъкват системите за активна безопасност, с които е натъпкан автомобилът. Ключовата дума при него е „избор“: можеш да избираш от всичко по много, като само за окачването се предлагат цели четири опционални пакета. А на пътя е автомобил, с който без никакви проблеми може да врътнете 1000-ина километра, след което да направите една напоителна вечеря на гребена на вълната, чак след което да починете.

Технически характеристики: BMW xDrive30d

Размери

Дължина, мм: 4886

Широчина, мм: 1938

Височина, мм: 1762

Колесна база, мм: 2933

Собствено тегло, кг: 2145

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Range Rover Sport: Безкомпромисен (тест драйв)

Първото поколение на Sport бе изтъкано от компромиси. Сега всичко е коренно различно. Новият модел е абсолютно безкомпромисен по отноше...

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 560 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,9

Ford Ranger 2,2 TDCi: Товарен щурмовак (тест драйв)

Ford Ranger предлага най-големия товарен леген в класа, може да тегли най-голям товар в класа и да гази през 800 мм вода (досещате се &...

Среден разход, л/100 км: 6,2

Вредни емисии СО2, г/км: 162

Базова цена, лв с ДДС: 118 900 (мин. цена за sDrive25d – 104 800)

КОНКУРЕНТЪТ

Range Rover Sport SDV6

Размери

Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)

Макар да имам претенциите да следя автомобилната индустрия, останах потресен от цифрата, в която се е реализирал Duster до момента: 950...

Дължина, мм: 4850

Широчина, мм: 2073

Височина, мм: 1780

Колесна база, мм: 2923

Собствено тегло, кг: 2115

Двигател

Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

Изчистен екстериор, още по-изчистен интериор и иновативно шофьорско място, допълнени с отлично пътно поведение: това са четирите основн...

Тип: 6-цилиндров, V-образен, турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 292 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210 (222*)

Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

Изчистен екстериор, още по-изчистен интериор и иновативно шофьорско място, допълнени с отлично пътно поведение: това са четирите основн...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 7,5

Вредни емисии СО2, г/км: 199

Базова цена, лв с ДДС: 139 800

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com