Citroen C4 Aircross: Японска технология и френска елегантност (тест драйв)

155876
Citroen C4 Aircross: Японска технология и френска елегантност (тест драйв)

При покупка на нов автомобил клиентите са изкушени от две неща. Сърцето (разбирай емоцията) казва: купи най-големия, най-красив и най-вълнуващ автомобил, който се предлага на пазара. Умът обаче контрира: избери сигурността, мисли за разходите и надеждността. А когато този нов автомобил е SUV, конфронтацията между тези желания става доста сериозна. Citroеn твърди, че има отговор на дилемата и я предлага под формата на C4 Aircross: комбинация от японска технология и френска елегантност. И трябва да си призная, че лично мен тази комбинация ме удовлетворява напълно. Изпитан и надежден двигател, много атрактивна визия, приятно пътно поведение. Отлична алтернатива на наложилите се вече на пазара кросоувъри. Проблемът обаче е един: 2-3 хиляди лева в плюс над съпоставимите цени на основните конкуренти.

Как не бива да се прави. През 1984 г. се появява Alfa Romeo Arna. Дизайнът на автомобила е дело на Nissan, а под предния капак е монтирана технология от Alfa Romeo. Ако ролите бяха обърнати, Arna можеше и да има успех. Комбинацията от анонимен (да не използвам друго определение) японски дизайн и ненадеждна италианска механика означава само едно: кратък живот.

Citroеn C4 Aircross е пример как трябва да се случат нещата. Този компактен SUV е съвместна разработка между Citroеn (по-точно PSA Peugeot Citroen) и Mitsubishi. Разходите са споделени, всяка от компаниите е дала по-доброто от себе си, като и двете марки са адаптирали С4 Aircross и ASX към специфичните изисквания на своите клиенти.

Екстериорът

Петото попълнение на семейството на C4 е базирано на Mitsubishi ASX. Отвън обаче, C4 Aircross е скрил добре корените си. За силната индивидуалност отпред се грижи широката хромирана решетка, която изважда на преден план шевроните. Дневните LED светлини са вградени вертикално в аеродинамичните изходи. Както при DS3, те формират вертикалния светлинен „подпис” на автомобила, който го отличава денем и нощем. Допълнителни мигачи са вградени в страничните огледала, задните светлини са оборудвани с водачи на светлинния сноп. Хромираните елементи, които обгръщат долната част на каросерията и багажника, както и тонираните задни стъкла добавят още повече елегантност.

В профил спойлерът с форма на обърната перка на акула, заимстван от концептуалния модел Hypnos, е украсен с хромирана лайсна. Линиите на предния капак, широките калници и скъсения надвес, усилват динамичното излъчване, което внушава силуета на автомобила.

Интериорът

Вътре нещата са по-различни. Приликите с ASX са ясно забележими. Но най-важна е основната разлика. Докато в ASX интериорът е облицован с груби пластмаси, при Aircross облицовката на таблото и вратите е меко на допир. Всичко е много добре подредено и ергономично. Воланът предлага отличен захват, не се изисква време за свикване с уредите, средната конзола е скосена в долната си част и оставя място за краката на пътниците. Лостът на механичната скоростна кутия обаче е много дълъг, същото важи и за хода между предавките, а това определено не ми допада.

Воланът е декориран с черна блестяща лайсна. Подобни елементи, наречени „black cosmos” присъстват и на централната конзола, както и на панелите за управление на електрическите стъкла.

Топ версията на С4 разполага с голям стъклен панорамен покрив, третиран срещу UV лъчи. Нощем той е осветен с мека светлина, от LED лампички, вградени в покрива. Тази модификация разчита и на Rockford Fosgate аудио система. Общата й мощност е 710 Вата, има 8 високоговорителя и 25 сантиметров субуфер в багажника. Навигацията е със 7-инчов дисплей. Всичко това, плюс още куп други екстри, идват на много сериозна цена. Топ версията струва 61 500 лв., което реално я прави трудно продаваема. Това обаче не означава, че не й се порадвах. И за да направя истинското сравнение, на връщане от Банско седнах в по-маломощния дизел и средното ниво на оборудване.

Моторизация

C4 Aircross се предлага с един бензинов и два дизелови двигателя. Бензиновия двигател 1,6i 115 се куплира с 5-степенна скоростна кутия. Двигателят разчита на двоен разпределителен вал, 16 клапана и система за променливо газоразпределение. HDi 115, в съчетание с 6-степенна механична скоростна кутия, се предлага във двете версии на задвижване. Мощността на 1,6-литровия мотор е 115 к.с., а максималният въртящ момент е 270 Nm при 1750 об/мин (до 280 Nm на моменти, в зависимост от функцията overboost).

Най-мощният агрегат е HDi 150 с работен обем 1,8 литра, който е дело на Mitsubishi. Технологията за променливо газоразпределение му осигурява степен на сгъстяване (14/1), най-ниска от дизеловите двигатели на пазара, и му позволява да осигури отличен вибрационен комфорт, еластичност при работа и показатели, достойни за по-големите двигатели.

Управление

Паркетни лъвове. Това клише отдавна се изтърка, а пренебрежението, с което се гледаше на тях преди няколко години сега е отстъпило място на огромния интерес, на който кросоувърите се радват сред клиентите. А последните все по-рядко поглеждат към истинските всъдеходи. Така че от самото начало да е ясно: това не е всъдеход, от който да искаш превъзходни оф-роуд качества. Напротив, това е повдигнат С4, излъчващ малко по-мощна визия. Водачът седи по-високо, чувства се по-защитен, а и ако реши да се бръкне по-дълбоко (което става доста рядко в този сегмент), може да си гарантира една доста прилична стабилност и повишена проходимост с 4WD задвижване.

C4 Aircross се предлага във версии с предно и 4х4 задвижване. Последното предлага на водача избор на режими 2WD, автоматично 4х4 (за да бъде оптимизирана консумацията на гориво, това разпределение дава преимущество на предните колела (около 98%). В най-трудните условия, регулирането на въртящия момент може да достигне разпределение до 50% за всяка ос) и перманентно задвижване на четирите колела (режимът LOCK осигурява максимална подвижност в сурови условия като увеличава въртящия момент, предаван на задните колела с 50% в сравнение с режим 4WD). В последния режим Aircross се справя отлично с лек пресечен терен, но да е ясно, това не е могъщ всъдеход. А и тук трябва да направя следното уточнение: 80% от продажбите в този сегмент са на автомобили с 2WD задвижване.

Истинската изненада е отличното поведение на Aircross на пътя. Независимо от по-високия си център на тежестта, нито за миг не усетих накланяне на каросерията в завой, а многоточковото задно окачване се справя чудесно с неравностите върху пътя. Макар като цяло автомобилът да е компактен, диаметърът му на завой е доста голям. Волавът е по-тежък, което го прави отличен за дълъг път. Големият въртящ момент на 1,8-литровия дизел ме радва нагоре през „Предела“, а автоматичната трансмисия работи чудесно с него. Не такъв е случаят на връщане, когато взимам 1,6-литровия дизел с механична трансмисия. Освен, че лостът е много дълъг и ходът на предавките също, самата скоростна кутия не е настроена по най-добрия начин към оборотите на агрегата. Спускането на „Предела“ ме кара постоянно да работя със скоростната кутия. На магистралата преди София отстъпвам шофьорското място на мой колега и умишлено сядам отзад. Силно впечатление ми прави шумът, както и силното замърсяване на задното стъкло, което винаги говори само за едно – не добре прецизирана аеродинамика.

Що касае разходът на гориво, не мога да кажа нищо лошо. Пред дилърството на Citroen отчитаме 5,9 л/100 км. При това, както вече споменах, използвах доста често моторната спирачка на 3- и 4-та предавка при преминаването на „Предела“.

Дали да си го купя?

Може и да е Mitsubishi ASX под ламарините, но Citroen е свършил чудесна работа в осигуряването на открояващ се външен вид на C4 Aircross. В интериора има признаци за ASX корените на автомобила, но качеството на материалите е значително по-добро.

Дали Citroеn е успял да направи SUV, който клиентът да избира със сърце и разум (емоционално и рационално)? Определено. Но не може да се каже, че C4 Aircross превъзхожда с нещо значимо своите конкуренти. Японските и корейските марки доминират сегмента благодарение на своите технологии и конкурентни цени. Определено ще видите, че спрямо двата посочени конкурента (Qashqai и Sportage) Aircross е с няколко хиляди по-скъп. Преимуществото на C4 Aircross е неговият европейски външен вид и харизма, което липсва на повечето азиатски модели. Освен това, благодарение на стратегическото сътрудничество с Mitsubishi, Citroеn е и надежден и здрав автомобил.

А ако не ви достигат няколко хиляди, няма да сбъркате, ако заложите на Citroen C-Elysee. Базовата му цена е под 20 000 лв., предлага просторен интериор и огромен багажник. И добре изпитани във времето технологии, които са гарант за надеждност и издръжливост.

 

Технически характеристики: Citroen C4 Aircross 1,8D STT

Размери

Дължина, мм: 4341

Широчина, мм: 1545

Височина, мм: 1625

Колесна база, мм: 2670

Обем на багажника, л: 442 (до 1193)

Маса, кг: 1570

Двигател

Работен обем, куб. см: 1798

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 2000-3000

Макс. скорост, км/ч: 198

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,5

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 147

Базова цена (за 1,6i STT 4x2 Attraction), лв с ДДС: 36 000

Цена на тествания модел – топ версия (1,8 D STT 4x4 Exclusive), лв. с ДДС: 61 500

 

КОНКУРЕНТИТЕ

Kia Sportage 2,0D CRDi 4WD

Двигател

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 136

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 319 при 1800

Макс. скорост, км/ч: 181

$742 млн. ще дадат 74,5% от АВТОВАЗ на Renault-Nissan

Renault-Nissan Alliance и Russian Technologies State Corporation създадоха джойнт венчър с цел финализиране на стратегическото партньор...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Базова цена (за 1,6i GDI 2WD LX), лв с ДДС: 33 458

Цена на топ версия (2,0 D CRDi 4WD TX), лв. с ДДС: 58 021

Nissan Qashqai 2,0 dCi 4WD 6 A/T

Двигател

Край на Citroen C6

От Citroen са решили да сложат край на своята лимузина C6. С това приключва историята за френския флагман. Пуснат през 2005 година, Ci...

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 2000

Макс. скорост, км/ч: 188

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 7,0

Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Д...

Базова цена (за 1,6i 4x2 Standart), лв с ДДС: 31 240

Цена на топ версия (2,0 dCi Ultimate AVM 6 A/T 4x4), лв. с ДДС: 59 310

 

Още автомобилни новини четете на rs-auto.bg

 

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com