Citroen C4 Cactus: Кръстосан разпит (тест-драйв)

260490
Снимки: Христо Петров

Няма обяснение за името, освен че звучало добре, твърди Citroen. Но бих могъл да предположа, че компанията отправя скрит подтекст към конкурентите си, плашейки ги, че ще бъдат ободени с този дързък дизайн отвън и отвътре. Французите залагат на философията „по-малко е по-добре“, фокусирайки се върху редуциране на текущите разходи и теглото, поставяйки ударение върху комфорта. А Citroen не би бил това, което е, ако не изненада и този път клиентите си с изключителен дизайн, който обаче носи със себи си много въпроси „Защо“. Аз ще се опитам да дам отговор на част от тях.

 

Защо Cactus?

Всички знаем, че кактусът е растение, което е способно да оцелява и в най-негостоприемните климатични точки по света. Ако обаче сте в точния момент, на точното място, бихте могли да станете свидетели за бързото и късо цъфтене на кактуса, когато това бодливо растение се превръща в истинско зрелище за окото. Моментът за цъфтеж на „ситроенския“ Cactus настъпи, защото вече може да бъде срещнат в града, в една от най-негостоприемните среди – кросоувър В-сегмента, където конкуренцията надхвърля 15 модела. Ако си незабележим – няма да бъдеш огрят от слънцето, извинете, от погледите на клиентите. Всички го разрбаха след Juke, но малко се решиха да са толкова смели. Citroen е именно такъв – смел с новото си предложение, което, ако не друго, то без съмнение обира погледите. Отговорът на другите въпроси „Защо“ ще наклони везната в полза на повече или по-малко клиенти.

 

Защо AirBump на вратите?

Защото никой не се е сетил, защото Citroen винаги са били иноватори, защото това е съществена част от дизайна... Най-вече обаче, защото тези „въздушни възглавници“ за вратите играят защитна роля в градската среда, предпазвайки автомобила от удар с до 15 км/ч. Ще кажете, че това е нищо, но щетите при маневриране по време на паркиране се случват с по-ниска скорост. И именно от тези неприятни повреди на купето предпазват AirBumps. Голямото им предимство е, че са много евтини (35 е тази на вратата), когато се наложи смяната им. А пък процесът на монтаж и демонтаж е много лесен, като само тези в предната броня са малко по-сложни. И не на последно място – AirBumps са неразделна част от екстериора и възможността за персонализация на купето, тъй като може да си ги поръчате в няколко цвята, контрастиращи с цвета на купето. Така допълнително се подсилва атрактивната визия, за която допринасят супер тънките фарове, атрактивните джанти и релси на покрива, още малко контраст (ако решите) чрез капаците на страничните огледала, а за финал: може да се спрете на някои от супер искрящите цветове, които наистина могат да ви избодат очите.

 

Защо сензорен екран, а не бутони?

Защото минималистичният дизайн трябва да впечатлява, защото дигиталното лека по лека измества аналоговото. Всичко е толкова изчистено, че в първия момент реших, че съм седнал в някакъв скандинавски модел, а не в Citroen. Още повече, че преди няколко седмици карах DS5, интериорът на който прилича на космически кораб с безброй бутони. Тук такива почти липсват, като основните приборни уреди идват под формата на два дисплея, наподобяващи таблети. Пред себе си имаш един по-малък, заменящ традиционния приборен панел, докато в дясно на него има 7-инчов сензорен дисплей, от който контролираш всички основни функции в автомобила: радио, навигация, климатик, настройки на автомобила и др. Под тях фигурират четири традиционни бутона и това е в общи линии. Ако се абстрахираме от трите по-големи бутона на ETG трансмисията, но за нея по-късно.

ВИЖТЕ CITROEN C4 CACTUS ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Защо голяма предна седалка, а не две по-малки?

Интересното е, че дизайнерите са решили да предложат на своите клиенти две конфигурации на салона. Те зависят от избора ви на скоростна кутия, колкото и странно да звучи на пръв прочит. Традиционната ръчка идва с традиционните две седалки. Изберете ли обаче пилотираната (ETG) трансмисия, предната седалка е тип „пейка“, защото така, според Citroen, се премахва естествената разделителна преграда между пътуващите отпред. Аз си мисля, че причината е друга: оригиналност. И се е получило. Не се е получило обаче с комфорта на шофьорската седалка, седалищната част на която е висока, като така се получава една дупка, в която попада Д-то ви. А това, на дълъг път, не е приятно.

Не мога да свикна и с факта, че задните странични прозорци не се отварят, а само се открехват (като при френските „баничарки“). Нито с това, че отсъства типичната подвижна щора за огромния панорамен покрив. Вместо това има кукички, за които ръчно трябва да закачите мека щоричка.

 

Защо толкова нестандартни решения, а не традиционните?

Защото всяко едно решение, освен дизайнерски замисъл, е имало за цел и намаляване на общото тегло. С решенията си в интериора (липса на механизми за отваряне на задните стъкла, неделима задна седалка и др.) дизайнери и инженери са намалили масата с 50 кг. Нетрадиционна е и позицията на въздушната възглавница за пътника отпред, намираща се в напречната греда на покрива. Това е позволило отварянето на огромна жабка пред пътуващия отпред, дизайнът на която е оформен като куфар. Липсва обаче десен аератор... Задните врати пък предлагат много големи джобове, тъй като във вратите няма механизми.

Нестандартно е и решението да се използва платформата на DS3, вместо тази на Peugeot 308, на това е решение е свалило още 150 кг от теглото на Cactus. В резултат на това базовото ниво на обзавеждане на модела тежи невероятните 980 кг. Това е на теглото на Ford Fiesta, но с размерите на Focus.

 

Защо пилотирана скоростна кутия, а не традиционната автоматична?

Пилотираната ETG трансмисия на Citroen е най-голямата драма на C4 Cactus. Драма, защото смяната на предавките на ETG-то е приключение, което те мята срещу предпазния колан, а изпреварванията са приключение, което не е от най-приятните. Това е кутия, с която човек трябва да свикне и трябва да мине първоначален курс на управление. Буквално. Защото трябва да се научиш как да казваш на компютъра какво искаш при шофиране извън града. Аз минах такъв от човек от Citroen, след който нещата станаха малко по-добре, но въпреки това това ETG никога няма да може да ме привлече.

Защо тогава Citroen рискуват? На първо място, защото е доста по-евтина спрямо традиционния автоматик. На второ място: защото е много по-лека от традиционния автоматик. Това е трансмисия, която е много добра за градско шофиране, трансмисия, в която дамите ще се влюбят. Извън града обаче има проблем, а преминаването от автоматик към ETG ще е трудно смилаемо за клиентите, които преди тази трансмисия са управлявали автомобил с традиционна автоматилна кутия. Може би разликата от около 2000 лв. в полза на ETG може да ги накара да преглътнат.

 

Защо дизел, а не бензин?

Отговорът на този въпрос е личен, а той (в моя случай) е свързан с два фактора: по-висок въртящ момент и по-нисък разход. C4 Cactus се предлага с два бензинови двигателя, единият е атмосферен и има 82 к.с., а другият разчита на турбокомпресор и 110 к.с. Дизелите също са два, един с 92 к.с. и един със 100 к.с.

Малкият бензин е добър за града, но извън него 82 к.с. са малко. С 10 повече са те при по-малкия дизел, но не това е важното. Важното е, че има 230 Нм и върви с механична скоростна кутия. Още по-важното е, че след едно по-умерено шофиране на таблото се показва разход от 5,1 л/100 км. Умерено и заради факта, че Cactus е заложил на комфортното поведение, а не на спортното.

 

Защо го харесах?

Защото е различен. Защото е атрактивен. Защото привлича. Защото можеш да прекараш седмица, докато го създадеш по свой образ и подобие с многото опции и възможности за персонализация. Защото предлага иновативни решения, с някои от които не съм съгласен, или които не приемам, но това също е част от чара на C4 Cactus. И защото предизвиква усмивки, когато го видиш. Cactus е от автомобилите Love or Hate, но тези два полюса донесоха огромния успех на Juke.

Технически характеристики: Citroen C4 Cactus e-HDI

Размери

Дължина, мм: 4157

Широчина, мм: 1729

Височина, мм: 1480

Колесна база, мм: 2595

Маса, кг: 1055

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 92 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 230 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 182

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,4

Среден разход, л/100 км: 3,5

Citroen DS5 2,0 HDi: Haute couture (тест-драйв)

Ненормален екстериор, интериор, на който ще завидят и най-елитните италиански автомобилни творения. В буквалния смисъл на думата DS5 е ...

Вредни емисии СО2, г/км: 92

Базова цена, лв. с ДДС: 25 934 (за 1,2 e-VTI 82)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 31 508

КОНКУРЕНТЪТ

Renault Captur dCi 90

Размери

Nissan Juke: Законодателна инициатива (тест-драйв)

Клишето „да твориш закони“ в България вече е изключително мръсно словосъчетание, което свързвам с безочливата политическа к...

Дължина, мм: 4122

Широчина, мм: 1778

Височина, мм: 1566

Колесна база, мм: 2606

Маса, кг: 1213

Двигател

Jeep Renegade: Италианската кампания (тест-драйв)

Дебаркирането на италианска земя се случи в Балоко, Италия, където се проведоха големите тестови маневри, изпреварващи разгръщането на ...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 220 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 170

BMW 535d xDrive: Взривоопасни емоции (тест-драйв)

Мерилото в този клас винаги е било едно и също: Audi, Mercedes и BMW. A6 е... ами малко скучен автомобил. Фейслифтът на E-Class го напр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 13,5

Вредни емисии СО2, г/км: 103

Базова цена, лв. с ДДС: 26 690 (за Energy TCe 90)

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 34 290

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com