ЕК предупреди САЩ - ако наложите мита върху европейски коли, губите милиарди

6987
ЕК предупреди САЩ - ако наложите мита върху европейски коли, губите милиарди
Снимка: Getty Images / Guliver

Икономиката на САЩ може да загуби 13-14 милиарда долара, ако бъдат въведени мита върху европейските автомобили. Оценката е на Европейската комисия и е цитирана от европейското издание на американския вестник Politico, което се позовава на писмо, изпратено от Брюксел в Белия дом.

Вестникът отбелязва, че разглежданото от администрацията на Тръмп вносно мито от 25% върху автомобилите и резервните части от европейски производители "ще нанесе удар преди всичко и главно върху икономиката на САЩ".

"Харли Дейвидсън" изнася част от бизнеса си от САЩ, Тръмп ги заклейми

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е "изненадан" от решението на иконичната компания "Харли Дейвидсън" да прехвърли част от...

В документа се отбелязва, че сега на територията на САЩ европейските компании произвеждат 2,9 милиона автомобили или около 26% от производството на автомобили в САЩ. При това значителна част от резервните части за тях се внасят, което означава, че биха попаднали под ударите на вносните мита.

До 60% от автомобилите, произвеждани на територията на САЩ от европейските компании автомобили са за износ, включително към ЕС, с което се подобрява търговският баланс на САЩ.

От Брюксел казват и, че според първоначални оценки контрамита от ЕС ще засегнат 294 млрд. долара от американския износ, което значи 19% от износа на САЩ.

Припомняме, че от вчера (1 юли) в сила са контрамитата от страна на Канада заради решението на Доналд Тръмп да сложи мита от 25% за вноса на стомана и 10% за вноса на алуминий в САЩ. Канадските мита от 25% са върху изделия от метали, а от 10% - върху широк диапазон други стоки, сред които уиски, портокалов сок, бира.

Евразия (EaEU) въвежда антидъмпингови мита за някои видове хербициди от Запада

Евразийският икономически съюз (EaEU) въвежда антидъмпингови мита за някои видове хербициди от Запада. Министерство на земеделието на Р...

Междувременно стана ясно, че САЩ ще въвеждат т.нар. вторични санкции против компании, правещи бизнес с Иран, след като Вашингтон напусна споразумението за иранската ядрена програма, предаде БГНЕС.

На въпрос на телевизия Fox News дали ще въвежда вторични санкции срещу компаниите, включително европейските, които работят с Иран, Тръмп отговори: "Да, разбира се. Това и правим". САЩ вече принудиха редица големи компании, сред които Airbus и Boeing, да прекратят договорите си с Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com