Експерти: Водородните автомобили провокират глобалното затопляне

1798
Експерти: Водородните автомобили провокират глобалното затопляне
Снимка: Unplsah

Глобалното затопляне и изменението на климата вече не са празни думи, реалност. Но изгарянето на въглеводороди и отделянето на огромни количества CO2 в атмосферата е само част от проблема. Оказа се, че водородните автомобили не са толкова екологични, колкото се смяташе.

Както е известно, големи производители като Toyota, BMW и Hyundai решиха да инвестират не само в електрически автомобили, но и в разработването на автомобили с водородни горивни клетки. Оказва се обаче, че тази технология си има и своята „тъмна“ страна. Група норвежки учени от климатичния център CICERO стигнаха до извода, че водородът оказва влияние върху глобалното затопляне.

BMW ще пусне водородни автомобили до 2030 година

BMW планира да започна да произвежда серийни автомобили, задвижвани с водород до 2030 г. Според вестник The Times, който цитира шефа по...

Разбира се, при „изгаряне“ на водород (Н2) се образуват кислород (O2) и водни пари (H2O), които са напълно безвредни за околната среда. Проблемът е в възможните течове на водород, които не са толкова лесни за избягване. Водородът е газ с много малки молекули, като те лесно проникват в атмосферата.


За съжаление, индустрията все още не е достатъчно развита, за да осигури запечатана технология за производство и транспортиране на водород. Излишъците от отделен водород влизат в химическа реакция в стратосферата с метан, озон, аерозоли и водни пари и засилват парниковия ефект.

Учени от CICERO съставиха пет глобални 3D модела на химични реакции в атмосферата и направиха шокиращо откритие. След 100 години 1 кг емисии на H2 ще имат същото въздействие върху глобалното затопляне като 4,3 кг CO2. И ако вземете предвид, че водородът взаимодейства с други газове в атмосферата, тогава неговото изтичане ще има 12 пъти по-значително въздействие върху глобалното затопляне от CO2.

В действителност не всичко е толкова страшно. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика до 2050 г. водородът ще представлява едва 10% от световното производство на електроенергия, а природният газ (метан) - поне 30%. Течовете на H2 се предвиждат на ниво 5-10%, докато течовете на много по-вреден за околната среда метан са поне 25%. С други думи, това е все едно да полудеете за горящо дърво в задния двор, но игнорирате горските пожари на другия край на света.

Европа се обръща към „зелен“ водород

ЕС скоро може да увеличи производството си на „зелен“ водород, тъй като производствените разходи изглежда ще паднат. Това о...

В крайна сметка норвежките учени стигнаха до извода, че очакваната вреда от водорода е 2,5 пъти по-ниска от тази от метана. Това далеч не е идеално, но все пак водородът е много по-малко вреден от метана по отношение на неконтролираните изтичания в атмосферата. И докато повечето водородни горива за превозни средства днес се произвеждат от природен газ, технологията за производство на H2 от възобновяеми енергийни източници продължава да се развива.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com