Elemental RP-1 e най-лекият спортен автомобил в света

47976
Elemental RP-1 e най-лекият спортен автомобил в света

Британската компания Elemental Cars представи първия си модел – пистовия RP-1, който обаче може да се движи и по обществената пътна мрежа. Според британската компания, автомобилът е разработен от екип инженери, които „в течение на много десетилетия са работили във Формула 1 и над различни суперспортни автомобили“. Публичният дебют на модела, който от компанията наричат „най-лекия спортен автомобил в света“, ще се състои този уикенд на Фестивала на скоростта в Гудууд.

 

Felino cB7 е карбонова играчка за пистата

Канадската компания Felino, основана от бившия състезател Антуан Бесет, представи прототип на първия си спортен модел, наричен cB7. Тес...

Една от основните задачи при разработването на RP-1, е била бързото му трансформиране от сериен в пистов автомобил, което се случва „само с комплект гаечни ключове и шестограми“. Автомобилът е дълъг 3740 мм, широк е 1775 мм, е междуосието му е 2525 мм. Теглото на базовия вариант е само 450 кг.

 

Новата пистова играча може да се поръча с един от два „фордовски“ двигателя. Базовият разчита на 3-цилиндровия, 1,0-литров EcoBoost, а най-мощният – на 2,0-литров с 280 к.с. Третият избор е 999-кубиков двигател от мотоциклет Honda Fireblade. Трансмисията за всеки един от тези мотори е една единствена – 6-степенна секвенциална с възможност за смяна на предавките чрез планки зад волана.

 

Серийният Zenvo ST1 помпа мускули с 1104 к.с.

Zenvo ST1 взриви автомобилния свят още през 2008 г., но на 4 март, по време на първия пресден на Автомобилното изложение в Женева, сери...

Монококът е изработен от карбон, разработката на който частично е финансирана от британското правителство. Задната част е модулната, която позволява настройка на конструкцията за различни варианти на окачване, двигател и трансмисия.

 

Очаква се серийното производство да започне през 2015 г. Цената му ще е минимям 50 000 паунда, което е около $84 000. На пазара Elemental RP-1 ще се изправи срещу много сериозна конкуренция в лицето на Radical, VUHL 05, Ariel Atom. KTM X-Bow и Zenos E-10.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com