Ето защо колите на Tesla са бестселър в Норвегия

10859
Ето защо колите на Tesla са бестселър в Норвегия
Снимка: Tesla

Има една стара шега, според която съществуват 48 причини човек да не играе в казино, и първата от тях е – няма пари за подобно нещо. Аналог може да се направи и с електрическите автомобили. Има много причини, поради които човек няма да си купи модел на Tesla. И първата е именно в нейната висока цена. Опитайте се обаче да отгатнете коя държава в Европа продава най-много електрически автомобили, въпреки тяхната стойност?

Колкото и странно да е, това е Норвегия, където колите на ток заемат близо ¼ от общия брой автомобили, движещи се по пътищата. Това изглежда странно, защото скандинавската държава е известна със студения си климат, високите цени и още по-високите данъци. Въпреки това №1 в страната по продажби е Tesla Model S, който струва 70 000 евро.

Какво толкова привлича норвежците? На първо място, колкото и да е невероятно, това е цената. За електромобили в страната не се плаща ДДС, което по принцип е 25%. Това означава, че клиентът вече е спестил ¼ от стойността на колата. За сравнение BMW 640d xDrive Gran Coupe след плащането на всички данъци и такси ще струва на жител на Осло около 140 000 евро. Това е 2 пъти повече от Tesla Model S.

Тази таблица показва как са се развивали продажбите на електромобили в Норвегия от 2004 до 2015 г. Ръстът е очевиден.

Норвежците също така плащат и огромни суми за регистриране на автомобилите си, които в някои случаи могат да достигнат до 10 000 евро. За машина с нулеви вредни емисии обаче такса за регистриране не се взима. Така излиза, че покупката на електрически VW Golf  струва на клиент около 30 000 евро. В същото време стандартният модел с бензинов или дизелов двигател, при това с ниско ниво на оборудване, излиза повече след плащане на всички такси и данъци.

Проблеми със зареждането на електромобилите в страната няма. Розетки за електричество се използват отдавна, тъй като при минусови температури те се нужни и за обикновените коли. Електричеството в Норвегия е по-евтино от средната стойност за ЕС, като в страната сами си го изработват и не им се налага да внасят от чужбина.

Не е за пренебрегване и факта, че по пътищата на страната има жестоки ограничения за скоростта. По магистралите тя е 100 км/ч, което означава, че ако правилниците се спазват, електромобилът ще изразходва по-малко енергия. И така ще успее да запази пробега си с едно зареждане.

Собственикът на такова превозно средство ползва и други привилегии. Той има право да се движи в бус-лентата (платното за автобуси), не плаща за паркиране или за преминаване по магистралите. Като добавим и факта, че правителството на страната смята да въведе пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели през 2050 г., става ясно защо все повече норвежци се ориентират към електромобилите.

Трябва да се добави и още нещо – около 80% от норвежците живеят в градовете и за ежедневното пътуване не трябва да навъртят стотици километри, което също е много важно с оглед пробега на електромобила с едно зареждане. Така в крайна сметка напълно логично електрическите автомобили са №1 по продажби. Още повече, че и държавната политика е изцяло в тяхна подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com