Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

146811
Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

Новият Ford Kuga изглежда, звучи и създава общо впечатление на автомобил от много висок клас. Предлага сериозно вътрешно пространство, много качествено направен интериор с блестяща шумоизолация, много добри двигатели, конкурентни цени и дизайн, който е... еднакъв по целия свят. За Focus и Fiesta това сработи по невероятен начин. Дали ще се потрети и с Kuga? Предстои да видим.

Не беше отдавна времето, когато смятахме, че европейският автомобилен пазар е център на вселената. Изискванията на клиентите ставаха все по-големи, желанието да се плаща все по-малко, а кризата – задълбочаваща се. Затова днес малко трудно се преглъща мисълта, че погледите на автомобилните производители са насочена в друга посока. Естествено – Китай, Индия, Бразилия, както и към съживяващия се щатски пазар. Ford бяха сред първите, които надушиха накъде духа вятърът и обявиха глобалната си стратегия One Ford. Какво ще рече това? Един модел, който се продава в целия свят без (или с много малки) промени. Скептицизмът в началото бързо отстъпи място на реалността, а тя е следната: Ford Focus е най-продаваният модел в света (с което Toyota никак, ама никак не са съгласни, но аз не съм добър със статистиката), като ръстът на продажбите през 2012-а в Китай е бил цели 51%, а в САЩ – 40%. Според същото изследване Fiesta е най-продаваният модел в своя сегмент в света. Тези данни само затвърждават попадението в десетката, което Ford направи с One Ford.

 

Това ме кара да мисля, че след година-две Kuga ще може да се похвали също с много добри пазарни резултати, тъй като второто поколение на модела изглежда и се усеща като много класен автомобил, неутрализирал слабостите на първообраза. Но пък и загърбил кинетичния дизайн, който толкова добре стоеше на оригинала. Именно този факт на мен не ми се нрави. Kuga, който в САЩ се продава като Escape (с почти незабележими разлики в екстериора), разчита на доста по-американски форми, а освен ако не става дума за muscle cars, американският дизайн никога не ми е допадал особено. За разлика от предишния. Но пък имаше своите слабости, които не му позволиха да се реализира в голям тираж.

Сега те са отстранени, макар и на цената на компромис (поне според моя вкус) с екстериора, но пък вярвам, че пазарният резултат ще е много по-добър от този на модела, който се появи през 2008 г. Причините са няколко.

Автомобилът е удължен с 81 мм, благодарение на което е отворено допълнително място в интериора и багажника, където бяха слабите места на предшественика. Чрез просто решение, но достатъчно ефикасно – релси, задните седалки се движат напред или назад. Така се отваря товарно пространство от 481 литра, а ако пътниците отзад имат нужда от екстра пространство за краката – седалките се мърдат назад (438 литра за багажника). Няма трети ред седалки, което е равнозначно на данъчно облекчение, но съвсем скоро (ако вече не е станало) „Мото-Пфое“ ще може да разчита на N1 хомологация за Kuga, а клиентите – на приспадане на 20% ДДС.

 

Общото оформление на интериора следва това на C-Max и Focus, а това означава позната конфигурация на уреди и контролери, високо качество, но и пре много бутони по централната конзола и волана, което мен лично не ме улеснява. Автомобилът е оборудван и с интелигентната SYNC инфотейнмънт система с възможност за гласово управление.

Сред една от най-големите новости е системата за задвижване на 4-те колела. Ford са изоставили стария Haldex за сметка на самостоятелно разработена 4х4 система (предлага се и версия 4х2), която спокойно може да се нарече интелигентна. Тя следи 25 параметъра, като е способна да изпраща до 100% към предната или задната ос, както и да разпределя нужните нютон метри към левите и десните колела, за да се гарантира оптимално сцепление. Извън пътя нямах възможност да тествам автомобила, но на пътя той стои много добре и предвидимо. Лекото накланяне на каросерията може да се очаква предвид височината, но то в никой случай не компрометира стабилността в завои. Напротив, за возията на Kuga мога да изкажа само положителни определения. Настройката е за комфортно, а не спортно управление. Така дългото пътуване се превръща в удоволствие. Същото важи и при бърз поглед към борд компютъра и средния разход на гориво, който по заводски данни е 6,2 л/100 км. Без да гледам оставащия пробег, т.е. да се интересувам от оставащато гориво и цената му на бензиностанцията, паркирах автомобила от Банско пред шоурума на „Мото-Пфое“ на 6,9 л/100, което е повече от добър параметър. А става въпрос за 163 к.с., колкото е най-мощната версия на 2,0-литровия дизелов двигател. Не е спринтьор (малко над 10 секунди трае ускорението до 100 км/ч), но 340 Нм са показател, който радва на дълъг път и необходимост от изпреварвания. Двете по-маломощни версии са със 115 и 140 к.с. Естествено има и бензонив двигател. Той е 1,6 EcoBoost в две мощностни версии: 150 и 182 к.с.

 

Тестовият автомобил бе оборудван с новата 6-степенна автоматична Powershift трансмисия с двоен съединител. За съжаление обаче тя изостава доста от най-добрите кутий с двоен съединител на пазара. А и още не мога да възприема бутоните във формата на стрелки върху лоста, с които ръчно може да сменяте предавките. Това, на фона на много добрите впечатления от Kuga, ме разочарова. Но най-голямата приятна изненада и безспорен актив оставям за накрая. Д той е свързан с невероятната обезшуменост на интериора. По време на теста шофирах, возих се отпред и отзад, но от всяко място в купето усещането е едно: изключителен комфорт по отношение на всякакви паразитни шумове, било то от вятъра, било то от пътя. Наистина, за автомобил от този клас това, което дизайнерите са постигнали, е наистина впечатляващо. В някои версии дори „ребрата“ в радиаторната решетка се отварят, като така се намалява челното въздушно съпротивление, а оттам и разходът на гориво. Този факт само говори за вниманието към детайла, който дизайнерите са обърнали по отношение на аеродинамиката.

Внимание е обърнато във всички аспекти: комфорт, безопасност, ергономия, качество. В крайна сметка Kuga значително надрасва (и не само по размери) предшественика си, като сега Ford вече имат истински претендент в най-бързо разрастващия се в Европа сегмент, този на кросоувърите. Тук конкуренцията е жестока, но с Kuga Ford вече може да застане срещу най-добрите в сегмента – RAV4, Tiguan, Mazda CX-5. Да, няма да може да се повтори успехът на бестселърите на Ford, но това не се и иска от Kuga. Ще е достатъчно да се вземе възможно повече клиенти от тези на претендентите. Kuga има нужните аргументи.

Технически характеристики

Ford Kuga 2,0 TDCI

Размери

Дължина, мм: 4524

Широчина, мм: 1838

Височина, мм: 1689

Маса, кг: 1707

Двигател

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с.: 163

Макс. въртящ момент, Нм: 340

Макс. скорост, км/ч: 196

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,4

Среден разход, л/100 км: 6,2

Вредни емисии СО2, г/км: 162

Базова, цена, лв. с ДДС: 42 990 (за 1,6 EcoBoost 4x2)

Цена на тестовия модел, лв. с ДДС: 53 200

КОНКУРЕНТ

Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

Винаги имам едно наум, когато трябва да имам контакт с тийнейджър. Опитвам се дори да избягвам такива, тъй като никога не знаеш какво м...

Toyota RAV4 2,2 D-CAT

Размери

Дължина, мм: 4570

Широчина, мм: 1845

Височина, мм: 1660

Колесна база, мм: 2660

BMW 3 Series 335i: Бързо, по-бързо, много бързо (тест драйв)

Всеки успех се кове в продължение на много години упорита работа. Няма нищо случайно в това да спечелиш златен медал на Олимпиада или д...

Маса, кг: 1680

Двигател

Работен обем, куб. см: 2231

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 2000-2800

Макс. скорост, км/ч: 185

Range Rover Vogue 4,4 SDV8: Върховната лимузина (тест драйв)

Стане ли въпрос за луксозна лимузина, седан, SUV... изборът винаги опира до три-четири немски марки. Но въпросните марки (имената на ко...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,0

Среден разход, л/100 км: 6,7

Вредни емисии СО2, г/км: 179

Цена на конкурентна модификация, лв с ДДС: 61 950 (оборудване Executive)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com