Германия стартира кампания за премахване на старите дизели

7727
Германия стартира кампания за премахване на старите дизели
Снимка: Volkswagen

Само преди дни най-големите германски автомобилни производители се разбраха с властите за изтеглянето в сервизите им на над 5,3 млн. превозни средства, оборудвани с дизелови двигатели. На тях ще трябва да им бъда променен софтуера, за да може да отговарят на новите екологични изисквания, които предстои да влязат сила.

Акцията обаче ще засегне най-вече модели с мотори, отговарящи на стандарти Евро-5 и дори Евро-6. По-старите дизелови двигатели съвсем скоро ще се окажат извън нормите и няма да може да бъдат спасени. Затова и производителите започват да търсят начини, по които да накарат собствениците да такива автомобили да ги сменят.

Германските концерни ще ремонтират 5,3 млн. дизелови коли

Най-големите германски автопроизводители - Volkswagen AG, Daimler AG, BMW AG и Opel, се съгласиха да изтеглят в сервизите си 5,3 млн. а...

Първи реагираха в BMW, откъдето обявиха бонус от 2000 евро за всеки клиент, който си купи нов автомобил на марката и се откаже от старата си кола. При придобиването на хибриден или електрически модел отстъпката се увеличава, като за всяка нова кола тя ще бъде различна.

Във Volkswagen подходиха по идентичен начин, като са готови да предоставят бонуси между 2000 и 10 000 евро при покупката на нов автомобил. Най-ниската остъпка за up!, а най-високата – за големия кросоувър Touareg. При дъщерната компания Audi клиентите ще спестят по 9500 евро, ако си купят моделите A4 g-tron и A5 Sportback g-tron (на снимката), които се захранват с метан.

Като цяло в Audi са най-щедри – бонусите варират от 3000 до 10 000 евро. Ако клиентът върне стария си дизелов автомобил, то ще може да ползва още 1000 евро отстъпка от метанов модел, 1785 евро за хибриден и 2380 евро за електромобил. Точно 5000 евро ще спестят купувачите на Porsche, като там отстъпката важи единствено за моделите Cayenne и Panamera.

Любопитното е, че германското подразделение на Ford, което отговаря за разработката на европейските модели на американската марка, отказа да се включи в програмата за смяна на софтуера на старите дизелови двигатели. Компанията обаче също е готова с отстъпки за клиентите си. Ако те се откажат от колите си с моторите със стандартни от Евро-1 до Евро-4 и си купят нов модел на Ford, ще получат отстъпка между 2000 и 8000 евро. Тя важи и при придобиването на нов дизелов модел.

Смъртта на дизела: Горивото чудо, което се превърна в отрова

Сравнително отскоро колите на дизел влязоха в полезрението на дебата за глобалната урбанистична екологична криза. Замърсяването на възд...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com