Инвалид ще шофира само с движения на главата си

52703
Инвалид ще шофира само с движения на главата си

Това е Сам Шмид. След три сезона в Indy Racing League и победа на Las Vegas Motor Speedway през 1999 г., състезателната кариера на Сам е прекъсната по най-драматичния начин.

На 6 януари 2000 г., по време на извънсезонни тестове на пистата Walt Disney World Speedway, Сам катастрофира тежко. Резултатът е невероятно тежък: пълна парализа на четирите крайника и торса.

Corvette Z06 се разсъблече

Изложението в Ню Йорк стартира, а Chevrolet свали покривалото от Corvette Z06 Convertible. Това е първият Z06 от 1963 г., който сваля ...

След като се възстановява от инцидента, Шмид осъзнава, че никога повече няма да се състезава, нито да ходи. Той обаче се вдъхновява от парализирания собственик на Williams F1 сър Фратк Уилямс и жителят на Небраска основава свой собствент състезателен отбор.

Sam Schmidt Motorsports печели три шампионата Firestone Indy Lights series с Тиаго Медейрос, Джей Хауърд и Алекс Лойод. Собственикът на отбора обаче отново иска да кара състезателен автомобил. Това ще стане реалност в близките дни, когато 49-годишният Шмид ще седне в кокпита на силно модифициран 2014 Chevrolet Corvette C7 Stingray.

След над 14 години в пълна парализа Сам ще поеме контрола на Semi-Autonomous Motorcar (SAM), който разчита на редица високотохнологични електронни системи за контрол на газта, спирачките и завиването. Вдъхновен от Eurofighter Typhoon и неговия head-up дисплей технология, този уникален Corvette е оборудван с низ от инфрачервени сензори и камери, бордови GPS и въртящи се механизми.

Благодарение на специално проектирана шапка с отразяващи инфраред маркери, Сам ще може да посочва посоката на движение на автомобила чрез накланяне на главата си наляво или дясно, ще ускорява чрез накланяне на главата назад. Ще спира като стиска със зъби сензор в устата си. Сам ще тества уникалния интерфейс на пистата на 25 май, когато ще опита да направи няколко обиколки по време на празненствата за Indianapolis 500.

Гигантска дупка погълна осем редки спортни автомобила

Подземно свлачище за пореден път предизвика щети в САЩ, но този път в музея на Corvette в Кентъки и повреди осем класически модела. Го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com