Какво „убива“ двигателя на автомобила през лятото

8916
Какво „убива“ двигателя на автомобила през лятото
Снимка: Carsweek

В топлото време двигателят на автомобила е подложен на много по-голямо натоварване, отколкото през зимата. Затова и много експерти предупреждават шофьорите да бъдат внимателни, когато са на път през лятото и посочват най-големите опасности за задвижващия агрегат на превозното средство в такива условия.

Най-очевидната от тях е опасността от прегряване на двигателя, като до това може да се стигне по няколко причини. Основните са замърсяване на охладителния радиатор, което води до запушване, неизправност на термостата или на вентилатора, който обдухва двигателя на празен ход.

Кои са най-честите признаци за износен двигател на вашата кола?

Грижата за автомобила е ключова за пътната безопасност и дългия живот на возилото ви. Важно е да съумеете да разпознаете признаците за ...

Също така през лятото шофьорите често забелязват повишен разход на масло. При лоша циркулация на охлаждащата течност поради неизправност на горивната помпата може да възникне локално прегряване. В този случай маслото поема ролята на антифриз, а в горещото време примесите в смазката се превръщат в утайка. В резултат на това маслото губи свойствата си и двигателят се износва по-бързо.

Друга опасност, за която малко хора се замислят, са облаците прах. Всмукателната система засмуква летливи частици, които се отлагат върху въздушния филтър. Той се запушва се и спира да работи както трябва. Това води до увеличен разход на гориво, както и до проблеми с изгарянето. Затова въздушния филтър трябва да се сменя редовно.

Сред негативните моменти е и натрупването на сажди по клапаните и в горивните камери, които заради по-големите натоварвания на задвижващия агрегат са по-чести през летните месеци. И ако бъдат оставени да се трупат, със сигурност ще създадат още по-сериозни проблеми на собственика.

Като цяло, в горещините най-застрашени са двигателите с турбо. При тях въздухът, който влиза в турбината, се нагрява. Така турбината го загрява още повече, а прегрятият въздух отива в двигателя, като дори охладителят трудно се справя с него. Резултатът не закъснява - колата губи в динамиката на ускорението. И този проблем може да бъде решен само чрез инсталиране на допълнителен охладител.

Защо е нередно постоянно да се добавя моторно масло в двигателя на автомобила

Много съвременни двигатели понякога проявяват повишен „апетит за масло“. Обикновено шофьорите регират на този проблем, като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com