Камионът на бъдещето - 2000 км. без дозареждане

8374
Камионът на бъдещето - 2000 км. без дозареждане
Снимка: Nikola Motor

Американската компания Nikola Motor обеща още през лятото да представи до края на годината камион, който да предизвика революция на пазара и го направи. Това е моделът One, задвижван с водородни клетки. Машината разполага с мощност от 1000 к.с. и с едно зареждане ще може да измине близо 2000 к.с.

Задвижването на силовия агрегат на камиона се осъществява от електричество, което се събира в батерии след химическа реакция между кислород и водород. Преходът с едно зареждане зависи от избора на конфигурация на резервоарите и емкостта на акумулаторите, като ще варира от 1287 до 1931 км.

Топ-версията на One разполага с батерии с емкост 3210 кВт/ч, като именно тя е и най-мощната за модела – 1000 к.с. и 2771 Нм въртящ момент. Според създателите на машината тя е близо 2 пъти по-икономична в сравнение с камионите, задвижвани с дизелово гориво. При това One е с 900 кг. по-лек от аналозите си с двигател с вътрешно горене, като теглото му варира от 8,1 до 9,5 тона.

По време на премиерата на модела от компанията ракриха, че ще предложат и негова по-достъпна версия – Nikola Two. Тя ще се отличава с умалената си кабина, в която няма да има места за спане. За купувачите на камиона ще бъде изградена цяла верига от 364 зарядни станции на територията на САЩ и Канада, като работата по тях ще стартира през 2018 г.

Едновременно с това Nikola Motor ще предложи лизингова схема, която предвижда ежемесечно плащане на суми между 5000 и 7000 долара. Нейната продължителност ще бъде 72 месеца (6 години) без ограничения в пробега, като собственикът на камиона ще може да го зарежда напълно безплатно. След изтичане на този срок или при достигане на пробег от 1 млн. мили, машината ще може да бъде изкупена обратно от компанията и съответно заменена с нова.

Серийното производство на водородните камиони ще стартира в новия завод на компанията, чието строителство ще започне догодина. В предприятието ще бъдат инвестирани 1 млрд. долара. Първите бройки от модела ще бъдат предадени на клиентите през 2020 г. До момента фирмата е получила повече от 7000 заявки, като сумата за тях превишава 2,3 млрд.долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com