Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

2687
Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия
Снимка: Dongfeng Motor

Китайският производител Dongfeng Motor планира да изгради нов завод в Италия, за да произвежда 100 000 хибридни коли годишно както за местния, така и за европейския пазар като цяло. Това беше обявено от Киан Ксие, ръководител на европейските операции на Dongfeng, който пред агенция Bloomberg съобщи за предварителни преговори с италианските власти.

Правителството на Италия трябва да предложи на китайския производител списък с производствени обекти през следващите седмици. Ако сделката се осъществи, това ще бъде първият случай на китайски производител, готов да създаде производствени линии на Апенините, след слуховете за възможно пристигането на Chery (която беше пренасочена към Испания) и BYD, чието ръководство в крайна сметка избра Унгария.

Снимка: Dongfeng Motor

„Италия е един от най-големите европейски автомобилни пазари и за един китайски производител наличието на местно производство означава да може да снабдява всички други страни в региона“, коментира Киан Ксие.

Трябва обаче да се знае, че ако това споразумение между италианското правителство и Dongfeng се материализира, може да се стигне сблъсък между политиката и концерна Stellantis, която остава основната група за италиански автомобили.

Преди няколко дни шефът на концерна Карлос Тавареш също говори за възможното отваряне на заводи за китайски автомобили в Италия и последващото затваряне на заводите на Stellantis.

„Ако някой иска да въведе китайска конкуренция, той ще бъде отговорен за непопулярните решения, които могат да бъдат взети. Когато сме под натиск, единственото нещо, което можем да направим, е да ускорим усилията си да увеличим производителността и да бъдем конкурентоспособни. Може да не се нуждаем от толкова фабрики, колкото имаме днес. Ние сме готови да се бием, но в една битка има жертви“, заяви Тавареш.

Снимка: Dongfeng Motor

Dongfeng Motor Group е продала 1,74 милиона коли през 2023 г., което е спад от 19% спрямо предходната година. Азиатският производител на автомобили е част от групата Dongfeng Motor Corporation, която е 100% собственост на китайското правителство, също така произвежда търговски превозни средства и има редица споразумения за съвместни предприятия с други международни групи.

Основните съвместни предприятия включват тези с Nissan и Honda, както и със Stellantis за производството на автомобили Citroën и Peugeot в Китай, и EGT New Energy, която пнроизвежда и Dacia Spring.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Китайски технологии ще помагат на Mercedes-Benz да изпревари конкурентите

Защо съвременните коли ръждясват бързо

Бъдещето на Tesla в Германия е под въпрос

Toyota готви революция при двигателите с вътрешно горене

„Мисията невъзможна“? Том Круз се опита да влезе в колата на британския премиер (ВИДЕО)

Volvo стартира производството на EX90

Механик обясни кога разходът на масло не е повод за притесение

Голям проблем с шофирането у нас, за който не се говори: Експертна оценка

Водещи японски марки бяха уличени във фалшификации

Защо е опасно да се пълни резервоара с бензин в жегите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com