Комби за всяко пътешествие - Opel Insignia Country Tourer (тест-драйв)

19855
Снимки:

Комбитата с повишена проходимост станаха доста популярни в Европа и у нас. Най-познатите модели са Subaru Outback, Volvo V60 Cross Country, Audi A4 Allroad и Volkswagen Passat Alltrack. Тези автомобили са добър избор за хората, които не харесват кросоувърите, но в същото време искат голямо и повдигнато комби със задвижване 4х4. Германците от Opel също се намесиха в този сегмент и през 2013 година пуснаха за първи път Insignia Country Tourer. С второто поколение на Opel Insignia се появи и второто издание на комбито Country Tourer, което е типична семейна кола, изглежда много стилно и е надарено с нови функции. Благодарение на това Country Tourer има всички шансове за успех на пазара, тъй като новата Insignia е един от най-добрите модели в гамата на Opel в последно време.

Високопроходимото комби Opel Insignia Country Tourer е направено на базата на комбито Insignia Sports Tourer, като дизайнерите са добавили защитен комплект от пластмасови панели в долната част на каросерията и са разширили арките на колелата. Инженерите леко са увеличили пътният просвет и са добавили задвижване на четирите колела. Дизайнът е приятен за окото с ефектни светлини, масивна задна броня с два ромбоидни ауспуха, както и стилен спойлер, разположен в горната част на петата врата. Благодарение на богато си оборудване и качествените материали в салона, новият Opel Insignia Country Tourer смело може да бъде класифициран в премиум сегмента. Шофьорът разполага с много технологии и всички видове функции, типични за луксозните автомобили, като проекционен дисплей точно пред погледа на водача. Всички информационни съобщения, които колата показва на таблото, вече са компютърно генерирани графични изображения.

Разгледайте галерията: Бягство в планината с Opel Insignia Country Tourer

Дисплеят на мултимедийната система е огромен и сензорен. Системата се управлява лесно и бързо, тъй като всички контролни уреди са разположени видимо и логично. Мултимедийната система се свързва и с други устройства. Дисплеят на арматурното табло позволява не само да се ровите в настройките на колата, но и да регулирате големината на скоростомера, като направите числата по-големи или по-малки, както и да изведете на таблото указателите на навигационната система и да не се отклоните от пътя. Салонът също е много добре оборудван. В предната част има различни ниши за съхраняване на дребни предмети, като повечето от тях са покрити отвътре с меки материали, а жабката е много голяма и е с охлаждане, което запазва храни и напитки.

Седалките на Opel Insignia Country Tourer са едни от най-удобните в съвременните автомобили. Имат множество регулировки, включително възможност за увеличаване на дължината на възглавницата. Седалките имат не само отопление в три степени, но и вентилация, също с възможност за избор на едно от три нива на интензивност. Седалката на водача се регулира с електрозадвижване и има памет за запазване на настройките на двама потребители. На конзолата за настройка на седалката на водача има съкращението AGR, което значи, че седалките на Insignia Country Tourer са одобрени от асоциацията на германските ортопеди. Само една много ергономична седалка може да заслужи такава оценка и тя наистина не е никак случайна. След четиричасово пътуване, слизайки от колата не усещам никаква умора или схващане.

Приятна изненада е, че големите външни размери на Opel Insignia Country Tourer са използвани рационално и има достатъчно пространство за пътниците на задните седалки. Ако отпред седят хора с ръст до 1,90 метра, то отзад също има достатъчно място пред коленете и над главите на пътници с подобна височина. В същото време самият диван е много удобен и добре оформен. Има огромен централен подлакътник. На задните седалки могат да седнат и трима пътници, като на този в средата няма да му бъде толкова удобно, колкото на седящите в двата края. Все пак трябва да се има предвид, че отоплените задни седалки и вентилационните отвори са предназначени за двама човека. Като разумна опция се предлага огромен панорамен покрив, който прави престоя на всички седящи на втория ред още по-комфортен и специален.

Едно от най-големите предимства на Opel Insignia Country Tourer е големият обем на багажника. Масивният капак е снабден с електрическо задвижване с дистанционно отваряне. Освен това нивото на повдигане на багажната врата може да се регулира. Обемът е много голям - 560 литра, въпреки че отворът е малко тесен. Товаренето е облекчено от относително неголямата височина на пода, както и наличието на устройства за удобно и сигурно закрепване на багажа. Вътрешното пространство в багажника е добре организирано, има осветление и контакт за ток. За подредбата на багажа има специални мрежи и приставки, а ако сгънете задния ред седалки, обемът на товарното отделение се увеличава до солидните 1665 литра. Това се прави много лесно, тъй като в багажника има специални бутони за спускане на гърбовете, като се образува напълно равен под.

Новият Opel Insignia Country Tourer се предлага с бензинови и дизелови варианти за задвижване, но за тази машина най-подходящ е 2,0-литровият турбодизелов двигател BiTurbo с мощност 210 конски сили, работещ в тандем с 8-степенната автоматична скоростна кутия. Моторът има чудесна тяга, която се измерва с максимален въртящ момент от 480 Нм. Динамиката е добра за този клас, като според Opel ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,9 секунди. Моторът се оказа много отзивчив към педала на газта, особено в спортния режим. Двигателят дърпа мощно колата, независимо от това дали се спускате или изкачвате. Също няма особено значение дали колата е с двама човека на борда или с пет и пълен багажник. Моторът тегли при всякакви обороти и във всички режими, което е чудесно особено за кола за пътувания на дълги разстояния. Разходът на гориво е умерен, като в града не надвишаваше 10 литра на 100 км, а при лежерно пътуване харчеше не повече от 6 литра на 100 км. Нивото на шума е доста обрано и не е досадно, единствено дизеловият двигател се чува в салона при рязко ускорение, но като цяло шумоизолацията е повече от прилична.

На пътя Opel Insignia Country Tourer е приятен за шофиране, като управлението е умерено директно, но в същото време дава информативна обратна връзка с пътя. На планински път колата е стабилна, не се наклонява осезаемо в завоите и не тревожи пътниците с вибрации от неравностите. При маневриране помага камерата за обратно виждане, има и кръгова панорама, която ви позволява да видите колата от птичи поглед, благодарение на 4 камери – отпред, отзад и в страничните огледала. Сред важните опции е адаптивното шаси FlexRide с настройки Standard, Sport и Tour. С помощта на бутони водачът променя не само твърдостта на амортисьорите, но и характеристиките на кормилното управление, както и чувствителността на педала на газта и реакциите на автоматичната трансмисия. След натискането на бутона Tour на централната конзола, автомобилът става по-мек и по-удобен за шофиране. Съответно с натискането на бутона Sport всички агрегати се променят и реакциите се изострят.

Opel Insignia Country Tourer има задвижване на четирите колела и увеличен просвет, но не е предвиден за сериозен офроуд. Задвижването на всички колела използва системата Twinster, която разпределя въртящия момент както между двете задни колела, така и между предната и задната оси. Системата също ви позволява да изключите задвижването на задния мост, за да пестите гориво, когато нямате нужда от двойно задвижване. При движение на колата в завой, софтуерът управляващ системата Twinster, изпраща по-голямата част от въртящия момент на външното задно колело, което осигурява по-добро управление на автомобила. Системата Twinster подобрява безопасността при шофиране, като разпределението на въртящия момент между колелата се извършва в зависимост от ъгъла на завъртане на волана и състоянието на пътната настилка. Благодарение на задвижването 4х4 ще можете да се придвижвате комфортно през зимата, когато излизате от покрития със сняг паркинг и с лекота ще стигнете до вилата или планинска хижа по черен път.

Технически характеристики

Opel Insignia Country Tourer 2.0 BiTurbo 4x4 

Размери

Дължина, мм: 5004

Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1525

Междуосие, мм: 2829

Собствено тегло, кг: 1732

Вместимост на резервоара, л: 62

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1956

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 210 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 480 при 1500

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 233

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,9

Среден разход, л/100 км: 7,0

Вредни емисии СО2, г/км: 188

Базова цена на модела, лева с ДДС: 70 755

 

КОНКУРЕНТЪТ

Volvo V60 Cross Country D4 AWD Plus

Размери

Дължина: 4784 мм

Широчина: 1850 мм

Височина: 1499 мм

Междуосие: 2874 мм

Собствено тегло: 1865 кг

Вместимост на резервоара: 60 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1969

Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insi...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 190 при 4250

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 210

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 8,2

Opel Grandland X: Отгоре Opel, отдолу Peugeot (тест-драйв)

Вече за никого не е тайна, че германската марка Opel принадлежи на френския концерн PSA Peugeot Citroen. Оказва се обаче, че много пред...

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 155

Базова цена на модела, лева с ДДС: 96 850

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Opel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com