Летящият автомобил поучи разрешение за пътищата

12212
Летящият автомобил поучи разрешение за пътищата
Снимка: Liberty

Летящият автомобил PAL-V Liberty вече е пълноценен участник в движението по обществени пътища. Това става факт, след като Управлението на транспортни средства в Нидерландия му издаде нужното разрешение. Това позволява на машината да се движи не само по пътищата на страната, но и навсякъде в Европейския съюз.

Производителят се нуждаеше от доста време, за да стигне дотук. Компанията PAL-V беше основана преди 20 години, но първият готов прототип се появи едва преди 8 години. Искането за получаване на авиационен сертификат Easa за легални полети беше подадено през 2015 години, но може да бъде получено най-рано през 2022 година. За да пристъпи към осъществяване на задължителните 150 летателни часа, нужни за това разрешение, компанията трябва да направи още 1200 изпитания и да покаже документи за тях.

Летящите автомобили бяха разрешени от закона

Властите в Ню Хемпшир (САЩ) приеха закон, според който летящите автомобили ще могат да се придвижват по пътищата на щата, като той влиз...

Едва след това летящият автомобил ще може да се продава на клиенти. Той тежи 664 килограма, но може да лети с 910 килограма. На борда на PAL-V Liberty е предвидено място само за двама души, като в наземен режим машината се задвижва от двигател със 100 конски сили. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 9 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160 км/ч. Пробегът с едно зареждане е 1315 километра.

Във въздуха PAL-V Liberty се придвижва с двигател с 200 конски сили и развива максимална скорост от 180 км/ч. В зависимост от теглото дължината на полета може да бъзе до 500 километра, като в тях се включват и 150 километра на земята. Двигателите работят с бензин от А-95 нагоре, като резервоарът побира 100 литра гориво.

Преобразуването от автомобил в самолет става за 10 минути, като за излитането си машината се нуждае от полоса с дължина минимум 330 метра.

Въпреки високата цена - 399 000 щатски долара за базовия вариант, компанията вече е получила 30 заявки. Ще се предлага и специална версия Liberty Pioneer Edition, която струва с 200 000 долара повече и ще се прави само по поръчка.

Холандци спасяват мечтата за летящ автомобил

  Женева, Петя Апостолова, специално за ActualnoАвтомобилната индустрия се отказа от идеята да създаде летящ автомобил преди мног...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com