Mazda3 2,2 СD: Образец за подражание (тест-драйв)

125166
Снимки: Христо Петров

Golf, Focus и Astra. Това бяха трите образеца, с които всички се мереха. Бяха, защото в тази класация, на мястото на Astra, влиза новата Mazda3. И не само, че се е прицелила към примерите за подражание в сегмента, но създателите й имат нещо друго на ум, още по-дръзко: да предложат най-добрата алтернатива на всички онези, които искат да си купят Серия 1 или А3, но нямат достатъчно пари. А Mazda3 е отлична за каране и без съмнение е най-добре изглеждащият хечбек в момента на пазара, поне за мен.

Японците са странни, трудноразгадаеми за нас хора. Те могат да те обсипят с порой от думи, за да опишат нещо, което аз бих го определил с една. За тях посланията и философията са от първостепенно значение, за разлика от прагматизма, с който аз (и повечето европейци) гледам на нещата. Затова ми е трудно да вникна в смисъла на безбройните прилагателни и сравнения, с които се описва новият дизайнерски език на марката. Старият, ZOOM-ZOOM, така и не го разбрах, но поне новият, наречен KODO, е лесен за произнасяне. Той черпи вдъхновение от красотата и силата на природата и с него японците са разработили дизайнерската тема „Душата на движението“, стояща в основата на създаването на Mazda3. И това е само началото, с което се опитват да обрисуват новият си модел, който аз ще определя много лаконично: най-красивият в масовия С-сегмент. Знам, феновете на Alfa Romeo ще ми скочат веднага, затова съм сложил и едно „в масовия“, за да се разгранича именно от бутиковата Alfa, която никога не е могла да извади срещу конкурентите си нещо повече от красив дизайн. Докато Mazda3 има много по-сериозни претенции, но най-вече – аргументите, с които да ги защити. Далеч съм от заблудата, че някога ще успее да достигне тиражите на Golf, Focus, Astra или пък корейските новопопълнения. Но пък притажава нещо, с което ги превъзхожда – душа. Да, с този автомобил сякаш наистина създадохме връзка, която връзка ще помогне да Mazda да привлече част от желаещите да си купят Серия 1 или А3, но които нямат достатъчно пари за това.

 

Първата Mazda3, в която се влюбих преди доста години вече, предлагаше най-голямото междуосие в класа, а оттам – отлично вътрешно пространство. Тогава моделът споделяше една и съща платформа с Focus, но Mazda и Ford отдавна поделиха придобитото по време на брака имущество. Затова новата, трета „тройка“ разчита на олекотената Skyactiv архитектура. Името Skyactiv се използва за платформите на CX-5 и новата „шестица“, но стурктурата на 3-ката, макар и концептуално идентична, е уникална за модела.

Според Mazda, новата структура е с 30% по-устойчива на усукване, а общото тегло е с 27 до 45 кг по-ниско в зависимост от двигателите и оборудването, като базовият модел тежи една 1190 кг. Другите уместни цифри касаят параметрита. Междуосието е увеличено с 6 см (спрямо предходния модел), а общата дължина е намалена с 4,5 см. Височината също е свалена 1,5 см, а широчината увеличена с 4 см. Тези цифри са наглед незначителни, но те имат съществено влияние върху общото тегло и вътрешното пространство.

 

Но различията в размерите на новия спрямо стария модел ще са последното нещо, което ще ви дойде на ум, когато погледът ви спре върху новата Mazda3. Няма да излъжа като кажа, че отдавна не съм се впечатлявал от дизайна на даден автомобил. Има много красиви и привлекателни такива, но тази „тройка“ наистина изглежда впечатляваща. Още повече, че става въпрос за автомобил от най-масовия клас, в който атрактивният дизайн е нещо, което подлага дизайнерите на голямо изпитание. А „японски дизайн“ и „красив“ доскоро не можеха да се използват в едно изречение.

На живо автомобилът е два пъти по-привлекателен отколкото на снимки. Веднага на очи се набива сравнително дългата предница и линията на покрива, пропорции, които са много близо до тези на модел със задно предаване. Дори и седанът изглежда фантастично, нещо, което не може да се каже за повечето компактни седани в класа, включително и за основния конкурент тук, Ford Focus. Голямата решетка доминира предницата, а силно изтеглените назад фарове и мощни колесни арки допълват облика отпред. Като цяло автомобилът изглежда по-изчистен и по-рафиниран от своя предшественик. Клиновидната форма допринася за по-добрата аеродинамика и обтекаемост. В радиаторната решетка е внедрена активна система със затварящи се отвори за намаляване на въздушното съпротивление и подобряване на горивната ефективност. Аранжиментът на задните светлинни блокове е изключително атрактивна, като тук алфистите биха имали аргументи за прилика с Alfa, но това само говори за атрактивния вид на Mazda3. Антената пък наподобява „акулската перка“ на BMW. Спойлерът над петата врата вероятно има своята аеродинамична роля, но в това не се убедих, той като задното стъкло се цапа изключително много при дъжд, което ми говори, че нещо тук не е доизчистено.

 

В интериора всичко е изчистено. Ергономичността е изведена на първо място, като абсолютно всеки един контролен уред или бутон е на мястото, на което очакваш да бъде и сякаш ръцете ти интуитивно ги намират. А-колоните са изтеглени със 100 мм назад, което осигурява отлична видимост за водача. Такава той получава и от големите странични огледала, но те са причина за повишаване на шума в купето с повишаване на скоростта по магистрала. Седалките са страхотни: дълбоки и с висока странична опора. Потъвам в тях и попадам в истински кокпит. Качеството и изработката са на отлично ниво, сравнимо с това на Golf. И тук не се налага никакво озъртане и период на свикване, той като ергономията, както вече споменах, е изпипана до педантичност. Над централната конзола стои залепен 7-инчов сензорен „таблет“, който доста прилича на този в Audi A3, само че в германския модел той е подвижен. Регулаторът, с който се ръководи инфотейнмът системата, също доста наподобява регуматора на MMI системата на Audi. Джобовете във вратите изглеждат малки, но в тях точно пасва 1,5-литрова бутилка. Мястото за пътниците на задната седалка е по-голямо от това при предишния модел, като дори пространството за главата на пътниците отзад е запазено спрямо предишния модел, макар че новият е с 25 мм по-нисок. Особено се впечатлих от 364-литра обем на багажника, които са повече от достатъчни да натовариш целия багаж, който жена ми подготвя за себе си и сина ми за едноседмична коледна ваканция.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА НОВАТА MAZDA3Най-интересното оставам за накрая. Формата на приборното табло напомня за – мерси! – McLaren MP4-12C. Да, не преувеличавам. Разбира се при McLaren всичко е много спортно, но като цяло конфигурацията и дизайнът на таблото са изключително сходни. Основният прибор, разположен в центъра, е оборомотомерът (точно като в MP4-12C). ТАзи конфигурация върви ръка за ръка с head-up дисплея, който Mazda са нарекли Active Driving Display. Той наподобява уреда, който съм виждал (на кино) в изтребителите, и представлява подвижно мини-пластмасово стъкло, което проектира скоростта (и друга важна информация) в зрителното поле на водача. При липсата на head-up дисплея основният, централно разположен прибор, е скоростомерът.

 

Ако само прочетете техническите характеристики – предно задвижване, окачване MacPherson отпред и независимо отзад, стоманена каросерия – вероятно бихте предположили, че тази кола не е по-различна от останалите. Но... Но Mazda предприема коренно по-различен подход от останалите, фокусирайки се, както твърдят от компанията, не върху еко стандартите или краш тестовете (не че не ги преминава с отличие), а върху клиента. Това, на езика на Mazda означава, че вместо стратегия на т. нар. даунсайзинг и турбо двигатели, Mazda запазва работния обем, намирайки начини да направи всичко по-леко и ефикасно. Идеата е, че така се осигурява по-линейно ускорение, както и по-добра икономичност в ежедневното шофиране.

 

Бензиновите двигатели (1,5-литров и два 2,0-литрови със 120 и 165 к.с.) са атмосферни, докато 2,2-литровият дизел разчита на турбо пълнене. При това от две турбини. Малкото турбо се включва от ниските обороти, след което оставя работата на по-голямата турбина, като тук целта не е огромна мощност, а елиминиране на турбо дупката. И такава наистина не се усеща. Любопитен факт е, че този двигател e дизелът с най-ниска степен на сгъстяване на пазара (само 14:1). По този начин триенете на вътрешните му части е по-ниско, позволявайки тези части да са по-леки, специално това важи за самия блок на двигателя, изработен от алуминий.

Този двигател не може да се похвали със спринтьорски качества. С механична трансмисия се ускорява до 100 км/ч за 8,1 секунди, докато с автоматик (на какъвто се радвам аз) – за цели 9,7 секунди. Този слаб параметър обаче се неутрализира от огромните 380 Нм въртящ момент, с колкото разполага наточеният Golf GTD. Въпросните нютон метри ме радват изключително много в завоите на „Петрохан“, където са ми необходими именно въртящ момент в средните обороти. Mazda3 стъпва изключително стабилно на пътя, въпреки че тази версия е най-тежката в гамата. Шестстепеннитя автоматик работи чудесно на магистралата, но тук предпочитам аз да му казвам какво да прави, като за това ми помагат и планките зад волана за смяна на предавките. Автоматикът държи обороти и ме оставя да видя до колко ще се развърти дизеловия двигател, като предпочитанатите от мен предавки са 3-та и 4-та. Цената за това е разход от 7,9 л/100 км (и 70 км/ч средна скорост), на които връщам автомобила. Но пък Mazda3 е повече от забавен (и стабилен) автомобил, като определението „забавен“ на бих използвал в комбинация с Golf.

 

Mazda3 е опитът на компанията да нагази в дълбокото на най-популярния сегмент в Европа, а този модел е най-добрият начин това да се случи. Пространството в интериора, ергономията и качеството са близо или на нивото на най-добрите, докато пътното поведение е пример за подражание и не отстъпва по нищо на лидерите в сегмента. А невероятният екстериорен дизайн без съмнение поставя Mazda3 на върха в сегмента по този показател, като този комплект наистина има потенциала да отмъкне мераклиите за Серия 1 и А3, чийто джобове не са толкова дълбоки.

Технически характеристики: Mazda3 2,2 CD

Размери

Дължина, мм: 4460

Широчина, мм: 1795

Височина, мм: 1465

Колесна база, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1330

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2191

Range Rover Evoque ZF-9HP: Първият в света с 9 скорости (тест-драйв)

Коледа наближава, а щедростта достига невиждани висоти. Това е времето за куп благотворителни кампании за грижа за неоправданите. В тях...

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 201

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,7

Среден разход, л/100 км: 4,8

BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътре...

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Базова цена, лв. с ДДС: 48 980

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 52 980 (мин. цена за 1,5i – 29 990)

КОНКУРЕНТЪТ

VW Golf 2,0 TDI, 6DSG

Размери

Audi A3 Sedan 2,0 TDI: Made for China (тест-драйв)

От 1996 г. Audi A3 е атакувал пазара с различни каросерии, дори и като кабриолет. Но до този момент 4-врата версия никога не е правена,...

Дължина, мм: 4255

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2637

Собствено тегло, кг: 1373

Двигател

BMW 320d GT: Кръстоска между две породи (тест-драйв)

BMW продължава да вярва, че кръстосването на две ниши ще доведе до създаването на премиум автомобил, който не сте знаели, че искате. И ...

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 212

Range Rover Evoque ZF-9HP: Първият в света с 9 скорости (тест-драйв)

Коледа наближава, а щедростта достига невиждани висоти. Това е времето за куп благотворителни кампании за грижа за неоправданите. В тях...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,6

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 117

Базова цена, лв с ДДС: 46 650 (Highline)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com