Nissan работи върху нов вид гориво

1527
Nissan работи върху нов вид гориво
Снимка: Nissan

Компанията Nissan обяви, че е започнала работа върху силов агрегат, задвижван с водорододни клетки от различен тип - e-Bio Fuel Cell. За разлика от ставащите все по-популярни автомобили на водород, бъдещите „зелени” модели на японския производител ще се задвижват с биоетанол.

Източникът на енергия в системата на Nissan ще бъде нов елемент (Solid Oxide Fuel-Cell, SOFC), който досега не е използван в автомобилната промишленост. Казано по просто -  e-Bio Fuel Cell, се нуждае от биоетанол, от който се отделя водород. На свой ред този елемент встъпва в химическа реакция с кислорд, в резултат на което се образува електричество за батериите, захранващи двигателя.

Силов агрегат от този вид може да осигури на превозното средство преход с едно зареждане от около 600 км. Самият биоетанол се извлича от захарна тръстика и царевица, които са широко разпространени в Северна и Южна Америка, както и в Азия. Лесният достъп до тези култури също играе сериозна роля в решението на Nissan да развива подобна технология.

Според представител на компанията за създаването на новото гориво не са нужни специални станции, като процесът може да се извършва в самия автомобил, което е по-евтино и по-безопасно. В Nissan са на мнение, че първите превозни средства, използващи системата e-Bio Fuel Cell могат да се появят до края на десетилетието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com