Новите електромобили значително подобриха екологията в Европа

3718
Новите електромобили значително подобриха екологията в Европа
Снимка: Volkswagen

Продадените на територията на 21 държави от ЕС нови автомобили през 2020 година значително са подобрили екологичните показатели на континента. Това показва изследване на агенция JATO Dynamics, според което излизането наведнъж на няколко масови модели на електричество - най-вече Volkswagen ID.3 (на снимката) и Tesla Model 3, е помогнало за намаляване на вредните емисии с СО2 с цели 12%.

Това се случва за първи път от 4 години насам, след като в предишните 3 години се отчиташе увеличение на вредните емисии. Статистиката показва, че продажбите на електромобили и плъг-ин (зареждащи се от електропреносвата мрежа) хибриди през 2020 година са се увеличи 2,6 пъти - до 1,21 млн. единици, и това играе сериозна роля в подобряване на екологичната обстановка.

До 2025 г. Volkswagen очаква да е лидер при електромобилите

През 2020 г. автомобилният концерн Volkswagen увеличи три пъти продажбата на електромобили. Очаква се до 2025 г. да заеме лидерски пози...

В същото време, продажбите на дизелови модели намалява до 28,8%, което е доста нисък показател, след като само допреди няколко години тези автомобили заемаха над 50% от пазара на нови коли в ЕС.

С най-ниски средни показатели на вредни емисии за миналата година може да се похвали Toyota, чиято гама се състои предимно от стандартни хибриди. Резултатът на японския производител е 97,5 гр/км средно за цялата моделна гама, което е малко над новия екологичен стандарт в Европа - 95 гр/см.

Веднага след това се нарежда PSA Group - 97,8 гр/км, като този показател е преди сливането с FCA в новия концерн Stellantis. На трета позиция се нарежда японската компания Suzuki - 102,5 гр/см средно за предлагана гама от нови автомобили.

На обратния полюс - с най-лоши показатели на СО2, е друг производител от Япония - 155 гр/км. Групата Jaguar Land Rover също е на дъното в тази класация със средни нива 147,8 гр/км, като това се дължи на факта, че британският производител продължава да предлага модели с големи двигатели, които освен високи вредни емисии предлагат и сериозен разход на гориво.

Турция с план за намаляване на вредните емисии с 21% до 2030 година

Турският план за действие и стратегия за борба с последиците от изменението на климата предвижда намаляване на емисиите на парникови га...

Анализаторите изчисляват и средните нива на СО2 в повечето държави от ЕС, като България не е включена. Лидери по екология са Нидерландия, Дания и Португалия (83,1 - 90,8 г/км СО2), а сред аутсайдерите попадат Полша, Чехия и Словакия (118,3 - 119,2 г/км СО2).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com