Peugeot 3008 2,0 HDi: Френска идилия (тест-драйв)

175653
Снимки: Христо Петров

Фактът, че 3008 се превърна в успех, мен не ме изненадва. До момента са продадени над 507 000 бройки, което обаче е изненадващо дори за Peugeot, тъй като реализацията на модела надхвърля с цели 50% предварителните им очаквания. Купето е просторно и изключително добре подредено, дори част от уредите отправят препратки към спортните автомобили (макар че спортното поведение не е характерно за този модел), оборудването е добро и практично, а комфортът на много високо ниво. Освеженият външен вид добавя допълнителна стойност и привлекателност. Проблемът сега е, че конкурентите преминаха на ново ниво, а ценовата конкуренция стана безмилостна, като базовата цена на новия Qashqai започва от малко над 32 000 лв. Какво ще предложи 3008, за да вземе полагащото му се от този сегмент, в който се конкурират над 15 модела?

Имиджът на SUV и MPV автомобилите е коренно противоположен на действителността. Всъдеходите излъчват мощ, която отразява младост и мъжественост, но в действителност купувачите са хора в по-зряла възраст. Последните пък се предполага, че вече имат семейство и деца, което налага нуждата от MPV, но те не харесват старческия имидж на тези автомобили. Цярът бе открит през 1997 г., когато се появи Qashqai. Оттогава този сегмент се превърна в най-бърно развивищият се, като конкуренцията за внинамието на купувачите е огромна.

 

При лансирането на 3008 критиците веднага отчетоха факта, че моделът прилича на миниван, но компанията го позиционира като кросоувър. Тогава имаше доста недоумение от този факт, тъй като при лансирането си моделът се предлагаше само с предно задвижване. Имитиращата 4х4 система Grip Control неутрализира донякъде този недостатък, но не това бе най-големия недостатък на 3008. За протокола ще спомена, че през 2011 г. се появи Hybrid4 версията, която предложи 4х4 задважване, но на съответната цена. Проблемът до момента за 3008 се крие в двуполюсното му възприемане. Хората или се влюбваха в оригинала, или тотално го отричаха. Именно в тази посока е бил насочен фейслифтът: към омекотяване на тези две крайни реакции и превръщането на 3008 в по-компромисен вариант, но не в лошия смисъл на думата, напротив.

 

Основните промени на фейслифта са съсредоточени отпред. Решетката и декоративните пръстени на фаровете за мъгла (чиито форми следват тези от последните концепции на французите) изглеждат така сякаш образуват една цяла хромирана част, появяваща се от каросерията. Обвита с две тънки хромирани лайсни, радиаторната решетка подсилва присъствието на 3008. Фаровете сякаш са вградени в силуета. Светлинният източник е интегриран в черната маска, обградена от хромирана лайстна. Тя се допира до мигача и светлинната идентификация, и двете със светодиоди от типа flat guide. Отзад нови са LED фаровете. И накрая, страничната извита лайстна, оформена от матов хром, обединява всички тези елементи. Хромираните акценти в горната част на стъклата, праговете и леглата на огледалата за обратно виждане оставят финалния щрих.

 

Peugeot 3008 идва само с предно задвижване, но на контрата, че това е недостатък, аз веднага ще отвърна с два довода в полза на 3008. Първо, никой от горепосочените автомобили не се използва за атака на подходите към Балкана и второ – 4х4 задвижването води до компромиси с пространството в купето, от което Peugeot 3008 не страда. Ако ставаше въпрос за hot hatch щях да обяснявам за емоции и адреналин, който той предизвиква у мен. Но в случая преимуществата на един кросоувър са коренно различни. Като почнеш от това, че на задната седалка има достатъчно място 5-годишният ми син да се разхожда, мине се през големия багажник от 512 литра, и се стигне до спокойствието и комфорта, който имам аз зад волана. Head-up дисплеят също помага.

ВИЖТЕ PEUGEOT 3008 В ЕДНА МЪГЛЯВА ПРЕДВЕЛИКДЕНСКА РАЗХОДКА

Към Peugeot 3008 ще се обърнат онези, които се нуждаят от универсален автомобил. Просторният и уютен (благодарение и на огромния панорамен стъклен покрив с площ от 5 кв. м) интериор, голям багажник, множеството ниши за съхранение на вещи и предмети в купето (цели 50 литра, като има дори жабка под кормилната колона, в която може да се съхраняват важни документи, за да са ви под ръка), някои хитри решения като вграденото в багажника фенерче или щорите на прозорците – това превръща 3008 в отличен семеен автомобил.

Материалите в купето са качествени, а насоченото изцяло към водача табло и централна колона те карат за миг да забравиш за другите около теб. Липсва обаче голям среден дисплей, който се открива при конкурентите. Седалката е удобна, воланът малък, но скоростният лост е малко по-високо, отколкото съм свикнал. Автомобилът е много добре обезшумен, видимостта е отлична, а голяма част от комфорта се дължи на 2,0-литровия HDi със 150 к.с. Въртящият момент от 340 Нм е предостатъчен, но турбо дупката се усеща. Воланът не е от най-информативните, като луфтът е сериозен. Сред минусите ще отбележа и големия диаметър на завой. За сметка на което обаче 3008 стои невероятно извън града. Комфортът е на ниво, а разходтъ извън града от 5,5 л/100 км е много близо до заводския параметър за среден разход от 5,3 л/100 км. Забавлявах се в голяма част от 500-километровия ми тест с борд компютъра, който до средата на пътуването ми отчиташе увеличение на пробега с оставащото гориво независимо, че въртях километър след километър. Убеден съм, че с по-равномерно каране, с един резервоар гориво и този двигател, ще може да се стигне близо до цифрата 1100 км!

 

Окачването е псевдо McPherson отпред и деформируема торсионна греда отзад. Разликата обаче идва от третия амортисьор отзад, който отнема и нагнетява налягане от останалите два в зависимост от наклона на каросерията. Това осигурява на 3008 чудесна стабилност въпреки по-високия таван.

Заместник на пълноприводната трансмисия, какъвто е случаят и с по-малкия брат 2008, при 3008 играе системата Grip Control. На практика тя имитира работата на 4х4, променяйки алгоритъма на работа на системата против пребоксуване на колелата и ABS. В режим „Пясък“ например тя позволява по-голямо пребоксуване на колелата, докато в режим „Кал“ се неутрализира пребоксуването и се гони разпределение на равна тяга за колелата. В кал въобще не съм влизал, в пясък още по-малко. Затова пък заложих основно на извънградското пътуване. В жесток дъжд в продължение на 250 км. Автомобилът стоеше изключително добре, независимо че водата върху пътя беше жестока, а на няколко пъти усещах най-опасното в такова време – аквапланинг, при който ESP се включваше. Автомобилът остана стабилен, а това ми позволяваше да бягам от колоните.

С жена и дете на път човек винаги ще се радва на нискък разход и прекрасния дизел, достатъчно място отзад и в багажника. Към това добавям по-рафинирания екстериор и много спортно оформената шофьорска зона. Звучи доста добре и не е пресилено. Базовата цена обаче е доста сериозна и тук се крие разковничето, тъй като на пазара има и по-евнити алтернативи. Да не споменавам факта, че новият Qashqai започва от 32 190 лв. с ДДС за бензинов 1,2-литров двигател, докато най-евтиното 3008 1,6 VTi е 40 357 лв.

Технически характеристики: Peugeot 3008 2,0 HDi

Размери

Дължина, мм: 4365

Широчина, мм: 1837

Височина, мм: 1639

Колесна база, мм: 2613

Маса, кг: 1529

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 195

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,7

Среден разход, л/100 км: 5,3

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Nissan Qashqai: Новият еталон (тест-драйв)

Оригиналът. С него се олицетворява най-бързо развиващият се пазарен сегмент, в който в момента има поне 15 представителя. Всички те оба...

Базова цена, лв. с ДДС: 40 357 (за версия 1,6 VTi)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 48 972

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 55 249 (промоционална цена на модела: 46 961)

КОНКУРЕНТ

Hyundai ix35 2,0 CRDi 4WD

Размери

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настояща...

Дължина, мм: 4410

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1655

Колесна база, мм: 2640

Маса, кг: 1525

Двигател

Renault Megane 1,5 dCi EDC: Клъцни-срежи (тест-драйв)

Страхотен сериал, който най-строгите критици определиха навремето като много добър. Един от любимите ми, който наживо в автомобилната и...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 136 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1800-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 181

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 145

Базова цена, лв. с ДДС: 50 990

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com