ПРЕДИСТОРИЯТА: Инженерът, „потопил“ Volkswagen

13359
ПРЕДИСТОРИЯТА: Инженерът, „потопил“ Volkswagen

Казва се Даниел Кардер. Той и екипът му стоят в основата на разкритията, шокиралия автомобилния свят и сринали имиджа на Volkswagen, граден в продължение на близо 80 години. Ето я предисторията на „дизелгейт“.

Даниел Кардер (Daniel Carder) е 45-годишен инженер от West Virginia University (WVU). Той е лидер на екип от петима специалисти, провели проучване на стойност $50 000, което дава първоначалните доказателства, че VW лъже при тестовете за вредни емисии на своите двигатели в САЩ.

Регулаторните органи следят резултатите от стандартизираните тестове, вярвайки, че публикуваните стойности са верните. Екипът на Даниел обаче е потърсен от неправителствената организация International Council on Clean Transportation (ICCT) в края на 2013 г. със задачата да извърши независимо проучване.

Даниел Кардер

Босът на Volkswagen подаде оставка, но потъването продължава

Очакваното се случи и Мартин Винтеркорн, Изпълнителен директор наVolkswagen, подаде оставка. Това обаче няма да спре потъването на конц...

ICCT решава да направи по-задълбочен анализ на резултатите от тестовете на различните модели Volkswagen, след като Joint Research Center на Европейската комисия отчита разлики между тестовете и резултатите в реални условия на експлоатация на европейските дизелови автомобили. Неофициални източници предполагат, че ЕС и германското правитество са били наясно с методите на VW, но не са предприели никакви действия. Тази теза вчера бе лансирана и от Зеланата партия в Германия. И вероятно ще има продължение.

Екипът тества два автомобила, 2012 Jetta и 2013 Passat, симулирайки тестовете на EPA, съпроводени и с изпитания в реални условия. Последните разкриват резултати, които нямат нищо общо с официалните.

Един от автомобилите е с нива на вредните емесии между 15 и 35 пъти над законовия лимит, докато другите резултати показват надхвърляне на тази норма между 10 и 20 пъти.

Екипът оповестява данните публично, в следствие на което Volkswagen се свързва с тях за разговори.

WVU сигнализира California Air Resources Board (CARB) и Environmental Protection Agency (EPA). Volkswagen казва и на двата органа, че резултатите са свързани с технически проблеми и неочаквани условия по време на конкретните тестове.

VW дизелгейт свали акциите на концерна с 23%!

След като позорно беше хваната в лъжа, цената на акциите на германската автомобилна икона Volkswagen потънаха в началото на седмицата...

VW обаче изтегля за сервизна акция 500 000 автомобила, които потенциално може да са повлияни от тези проблеми. Това става през декември 2014 г.

След като Volkswagen докладва, че автомобилите са ремонтирани, CARB и EPA провеждат отново тестове в лабораторни и реални условия. Резултатите показват, че сервизната акция е решила проблема само частично.

През лятото на тази година, CARB и EPA съобщават на Volkswagen, че няма да издадат разрешителни сертификати за дизеловите автомобили на VW, моделна година 2016, докато компанията не обясни какъв е проблемът и потвърди, че автомобилите от моделна година 2016 не показват идентични отклонения във вредните емисии при изпитания в реални условия.

По-рано този месец VW призна, че колите са снабдени с въпросния софтуер за заблуда на тестовете за вредни емисии. Въпросният софтуер успява да засече кога автомобилът е подложен на тест, в следствие на което активира лъжлив режим, намаляващ вредните емесии.

Оттам насетне последва медийният взрив, с който всички вече сме наясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com