Renault Clio Limited: Още нещо към атрактивната визия

74707
Снимки:

Откакто Лоренс ван ден Акер оглави дизайна, Renault пое курс нагоре по скалата на продажбите. Нещо повече, дизайнът на Режията стана изключително атрактивен, моделното семейство придоби изцяло нов облик. Не се притеснявам да призная, че този облик ми харесва, а в екстериорния дизайн на Clio съм влюбен. Лансирането на серията Clio Limited ми даде повод отново да седна зад волана на модела, за да затвърдя колко добър е безспорният двигател №1 на режията: 1,5 dCi с 90 к.с.

 

Големите разходи на компаниите отиват в посока разработване на нови технологии, които да намалят разхода и СО2 емисиите; да направят автомобила още по-сигурен и комфортен; да дадат на водача и спътниците му най-широк и модерен набор от опции за забавление и свързаност с външния свят; да се внедряват все по-леки и нови материали, които да намалят теглото на автомобила... Но винаги дизайнът е този, който те грабва или отблъсква. На втори план са технологиите. Затова започвам именно с него, защото аз също действам първосигнално и визуалният контакт с автомобила има особена тежест в оценката ми за него. А да направиш модел, който да се откроява в един от най-конкурентните класове на пазара, това не е никак лесна задача. Аз обаче харесах автомобила още на снимки, а след първия ми контакт с него на живо това привличане стана още по-силно. Сега използвам случая, че българският представител на марката лансира серията от 70 бройки Clio Limited, за да седна отново зад волана на модела.

 

Обикновено ограничените серии се свързват с далеч по-скъпи и ексклузивни модели, затова думата Limited буди леко недоумение, когато се споменава с един масов автомобил. Затова още сега ще уточня, че това (макар и ограничен на 70 бройки) е по-скоро ниво на оборудване, наречено Limited, и създадено специално за нашия пазар. Естествено, според най-често поръчваните от българския клиент екстри и оборудване.

 

Clio Limited е базирано на ниво на оборудване Expression и се откроява със специфичния си интериор и екстериор: затъмнени прозорци; черен лак на капаците на огледалата, страничните ленти и задната решетка; хромирани лайстни; 16-инчови джанти Passion (черни); фарове за мъгла и преден подлакътник. Също така, Clio Limited предлага интериорния пакет „Сиво Касиопея“, който добавя сиви акценти по волана, аераторите и лайстните на вратите, докато седалките са с изцяло новата тапицерия – Limited. Важното в случая, което задължително трябва да се отбележи, е, че това богато серийно оборудване му дава сериозно ценово предимство пред останалите версии на Clio. Да, като брутна стойност тази цена от над 30 000 лв. е доста висока, но с допълнителното персонализиране тя излиза по-малко, ако решите тези допълнителни неща да си ги поръчате отделно. Освен това версията с 3-цилиндров мотор и 5-степенна скоростна кутия струва 27 690 лв. с ДДС. Дизеловият двигател с EDC трансмисия отива на доста „дебелата“ сума от 33 690 лв.

РАЗГЛЕДАЙТЕ CLIO LIMITED В ДЕТАЙЛИ

Основният акцент в интериора пада върху оформената като таблет централна конзола, която освен стилната си визия, е и изключително лесна и интуитивна за боравене. Воланът е удобен, но бих предпочел диаметърът му да е по-малък. Силно изтеглените напред цилиндри на оборотомера и скоростомера са с хромиран кант, а двата уреда са свързани със стилна елипса, в която виждате дигиталния скоростомер.

Гордостта на Renault, системата R-Link представлява мултимедиен таблет със 7-инчов сензорен дисплей, който е свързан с автомобила и с интернет. Аудио системата Renault Bass Reflex може да възпроизвежда сила на звука и ниво на комфорт на слушане, еквивалентни на 30-литрови домашни тонколони. Чудесни да забиеш един Feuer Frei! на Rammstein и да натиснеш педала на газта.

 

Колкото и да го натискам, Clio dCi 90 не е спринтьор. А и аз въобще не съм помислял да се „дърпам“ с някого, тъй като неговите 11,7 секунди за ускорение до 100 км/ч са си цяла вечност. Не, качествата на този двигател са съвсем в друга посока. Безапелационният №1 в двигателната гама на Renault-Dacia е изключително впечатляващ със своята икономичност. Каталожният параметър за среден разход сочи 3,6 л/100 км. Постигнати в много близки до идеалните условия. Не такива бяха те в моя пробег от 518 км. Нито пък аз съм жалел педала на газта. Но в крайна сметка борд компютърът показа 5,1 л/100 км при средна скорост от 61 км/ч. Още по-впечатляващото е, че ми оставаше пробег за още 410 км, т.е. при едно по-нежно шофиране по магистралата, без да се опитвам да видя каква е максумалната скорост на Clio Limited, бих могъл да постигна и пробег от 1000 км с един резервоар дизелово гориво!

 

По-лекият волан не е много удачен извън града, на пък изключително полезен в него. Тук балансът определено е бил наклонен към градското шофиране, което е и разбираемо, макар моите лични предпочитания да клонят към по-директен волан, както и към по-твърдото окачване, в която част инженерите са се справили блестящо. Високият въртящ момент от 220 Нм осигурява едно много добро междинно ускорение от 5-та предавка, а при изпреварване смъквам само една предавка надолу. В завоите Clio се държи повече от добре и на 3-та дори има достатъчно тяга, за да извади усмивката на лицето ми.

Монтираният като част от оборудването на Limited подлакътник обаче е по-скоро неудобство. Той ми пречи при смяната на предавките, а когато реша да се отпусна на него, достигам волана само с пръстите на дясната си ръка. Казвал съм го и друг път, ще го кажа и сега. Скоростният лост изглежда архаичен в модерния интериор, като постоянно помръдва при всяко докосване на педала на газта. Не ми се нрави и да слушам работата на електромотора на чистачките, чието цъкане е с една идея по-слабо от това на мигачите, но с тези дребни детайли се изчерпват критиките ми към автомобила.

 

Без съмнение Clio Limited изглежда чудесно, макар лично аз да смятам, че ярките цветове и един стикер на капака му отиват много повече. Пътното поведение е сигурно, а дизеловият двигател ще ви закара на 1000 км с един резервоар. Отзад могат да седнат двама възрастни, а обемът на багажника е изненадващо голям. Без съмнение един отлично изглеждащ автомобил с характер, комбинация, която е от изключителна важност в пренаселения В-сегмент, да изпъкнеш в който не е лесно.

Технически характеристики:

Renault Clio Energy dCi 90 S&S

Размери

Дължина, мм: 4062

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1448

Колесна база, мм: 2589

Маса, кг: 1071

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 220 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 178

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,7

Peugeot 308 SW 1,2 e-THP: Щафетно бягане (тест-драйв)

Подходих с предубеждение към 308, което в последствие той разби на пух и прах. Подхождам с предубеждение и към 308 SW, като отново пред...

Среден разход, л/100 км: 3,6

Вредни емисии СО2, г/км: 93

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 30 690

КОНКУРЕНТЪТ

Peugeot 208 1,6 e-HDi

Размери

BMW Series 4 Cabriolet: Трансформърс 4 (тест-драйв)

Вече знаех, че Серия 4 Купе е прекрасен на пътя. С най-ниския център на тежестта в баварската гама и с този прекрасен 3,0-литров двигат...

Дължина, мм: 3962

Широчина, мм: 1829

Височина, мм: 1460

Колесна база, мм: 2538

Маса, кг: 1080

Двигател

KIA Optima Hybrid: Оптимална изнеда (тест-драйв)

Фейслифтът на Optima извежда корейската марка в компанията на модели и марки, на които преди това не можеше да се радва. Красив за авто...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 92 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 230 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 185

Maserati Ghibli S Q4: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест-драйв)

Мазззераааатииииииииииии. Ще го кажа пак... Мазззераааатииииииииииии. Да, не се случва всеки ден да седнеш в Maserati, още по-малко да ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,9

Среден разход, л/100 км: 3,6

Вредни емисии СО2, г/км: 95

Базова цена, лв. с ДДС: 27 790 (за ниво на оборудване Active, второ от трите възможни)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com