Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

76073
Снимки: Любомир Асенов

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Captur се доказа като абсолютен бестселър в порфолиото на Renault. Така остана единственият логичен въпрос: защо Режията се забави толкова много, след като има за партньор такъв специалист в класа като Nissan? Отговорът му вероятно е продиктуван от политически съображения, но важното е, че пропускът е неутрализиран. Renault Kadjar идва с абсолютно всички аргументи, които очаквам да го изведат към върха на класа: много икономични двигатели, атрактивен и откроим дизайн, богато оборудван интериор и един от най-големите багажници в сегмента, и не на последно място цена, която трябва да му помогне срещу новите корейски конкуренти и утвърдените вече лидери. Пътувах до Халкидики и обратно с Kadjar, който ми отправи предизвикателството да спра да гледам света около себе си и да започна да живея активно. Убеди ме да го направя, както вярвам, че ще убеди много други хора да направят същото.

 

Карлос Гон е човек, който вероятно е бил отличен математик още от ученическите си години. Математиката, освен способността да четеш числата, тренира мозъка и на аналитично мислене. Продължавам обаче да се чудя, защо Kadjar се забави толкова. За името не питайте, това е френският начин да ни поднесат нещо добре звучащо, а изписването му да навява асоциации за приключенски дух. Притесненията вероятно са били по посока на Qashqai, който вероятно би могъл да загуби малка част от продажбите си в Европа, но амбицията на Renault да постигне 3,5% пазарен дял в Китай ни води до този нов модел, който ще е първият на Режията, произвеждан и на територията на най-големия автомобилен пазар в света. Успехът на Captur също бе предпоставка, която подсказваше логичната поява на втори кросоувър в гамата. Kadjar не предлага нещо кардинално ново, защото това не се и налага. Използва утвърдените технологии от специалиста в класа Nissan, но обвити в един много атрактивен дизайн. Новото тук е посланието, което този модел отправя, а именно да освободим съзнанието си от стереотипното мислене и поведение, като се отдадем на активния начин на живот. Не случайно лице на кампанията на Renault Kadjar е Кирил Николов – Дизела, който е най-добрият български състезател по ориентиране и най-добрият планински лекоатлет у нас, човек, чиито живот е преминал сред природата. Аз приех предизвикателството на палатката, дружното хъркане и комарите, направих един як каяк адвенчър на Халкидики и отчетох среден разход от 5,4 л/100 км с яко натискане и пълна кола, за да се убедя, че в С-кросоувър сегмента се появява нов доминатор.

 

Дизайнът е този, който грабва моментално. При първия ми контакт с Kadjar останах поразен от размера на логото на Режията. Първоначално ми беше трудно да го възприема, но в последствие този елемент започна да се вписва сред другите черти, взаимствани от света на SUV моделите. А и не може да се отрече, че с този размер на логото Renault отправя ясно послание, нещо, което вече свикнах да очаквам от Лоренс ван ден Акер. Макар да говориме за кросоувър, чиято задача извън пътя най-често ще се свежда да ви закара до къмпинга например, Kadjar има клиренс от 200 мм. Няма да може да мине по билото на Стара планина, но определено това му дава възможност да излезе извън утъпканите пътеки. Предната и задните скари под пода, характерни за SUV моделите, също ще го подпомогнат в тази му задача. Праговете под вратите, черните колесни арки и релсите на покрива завършват офроуд излъчването на модела. В профил обаче той изглежда изключително елегантно, което се дължи на алуминиевата лайстна около стъклата, ясно очертаваща спускащия назад се покрив и изкачвващата се нагоре линия на задните стъкла.

Ярката идентичност на Renault Kadjar се подсилва от новия светлинен подпис на марката, който за пръв път видяхме при новия Espace. LED дневните светлини във формата на буквата „С“ го правят неустоима гледка в огледалото за обратно виждане.

 

Твърдя го, защото кавалкадата от 10 Kadjar-а бе атрактивна гледка на път за средния ръкав на Халкидики. Там, в епицентъра на кризата, бе моето бягство и предизвикателство да се отделя за повече дни от компютъра, стола и града. За целта 527-литровият багажник бе натоварен с 3 палатки, три надуваеми дюшека, помпа за тях, три сака личен багаж. Остана място за още. С двамата ми колеги се редуваме зад волана, като един от тях, доста висок, искаше първо да изпробва пространството на задните места. Потвърди, че е като багажника – предостатъчно. Поемаме към Гърция с версията със 110 к.с. на дизеловия двигател, оборудване с 6-степенната EDC трансмисия с двоен съединител. Тежкият крак на един от колегите ми държеше да сме първи. И бяхме. Спринтовите качества на нито един от трите варианта (два дизела и един бензинов мотор) не е за споменаване. EDC трансмисията също се затрудняваше да наваксва на по-динамичното шофиране, като резултатът бе, че пристигнахме при среден разход от 6,8 л/100 км. При това моделът бе само с предно задвижване, т.е. по-лек. Желаещите ще могат да поръчат 2WD версия със системата Extended Grip. Тя симулира 4х4 задвижване, но реално е развита тракшън контрол система. Тя върви в комплект с 17-инчови Mud and Snow гуми, които имат специфичен грайфер, проектиран да изхвърля калта, пясъка или мекия сняг по-ефективно. Чрез завъртане на регулатора върху централната конзора, водачът избира режима на трансмисията: Road, Loose Ground или Expert. Идеята е, че става въпрос за различен контрол на тракшъна, въртящия момент и спирането.

 

На връщане към София взимам ключовете за по-мощната версия със 130 к.с., която вече е с механична скоростан кутия и 4х4 система. Реално тя може да прохвърли до 50% от въртящия момент към задните колела, но това е при много екстремни условия или при заключване на диференциала. В нормални условия задвижващи са предимно предните колела, но чувството на стабилност вече е по-високо. Влизам в завоите с по-голяма скорост, усеща се леко накланяне на купето, но без драми. Усещането за връзка с асфалта през волана почти липсва, но не съм и очаквал нещо друго. За сметка на това се чувствам много комфортно на борда. Седалките са удобни, а купето е отлично обезшумено. Един от колегите ми го няма вече, но пък носиме теглото на 4х4 системата. И въпреки това пристигам в София, а на борда е изписан разход от 5,4 л/100 км дизел. А не съм го жалил, в противен случай бих могъл да сляза и под 5,0, но не това бе целта ми. Казано по друг начин, с този автомобил не бива да се притеснявате дали в Гърция има бензин, защото с един резервоар спокойно отиваш до Ситония, правиш задължителните разходки и се връщаш обратно в София.

 

При това – в пълен комфорт. Интериорът e също толкова силен и според мен – едно от най-големите предимства на модела. Салонът е модерен, просторен и добре изработен. Използвани са меки на допир материали, а ако искате още светлина, може да поръчате и огромен стъклен покрив с размер 1,4 кв. м. Kadjar използва модулната платформа CMF-C/D, на която разчитат Qashqai и X-Trail. Френският модел обаче е малко по-дълъг и по-широк от Qashqai, което се е отразило положително на вътрешното пространство и багажника. Приборното табло е изцяло дигитално, като през R-Link 2 системата може да се избира между 4 режима на дисплея и пет цвята. R-Link 2 e голяма гордост за Renault, тя е със 7-инчов мултимедиен таблет. Началните страници сега могат да се конфигурират, ката така позволяват директен достъп до най-често използваните функции и дават възможност за персонализиране на интерфейса.

 

Renault e оборудвал модела и с всевъзможни системи за безопасност и подпомагане на водача, които са добре познати и тях може да прочетете в брошурата. В нея ще прочетете и, че цената на Kadjar започва от 34 990 лв. с бензиновия двигател. Най-евтината дизелова версия започва от 36 990, докато 130 к.с. и 4х4 ще може да закупите от 45 990 лв. с ДДС. Трябва да се задълбочите много в четене на брошури, затова ще ви го спестя и ще кажа, че Kadjar е с около 6% по-евтин от Qashqai, а разликата става много повече, когато сметнете и приспадането от N1. Няма заводска версия, но такава може да бъде направена локално при всеки роден дилър на Renault. Много силен фактор в стремежа на Kadjar да наложи Renault като един от най-сериозните играчи (след като доскоро въобще не присъстваше) в сегмента на кросоувърите. Ще му помогнат изпитаните технологии, комфортът и атрактивният дизайн.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Renault Kadjar 1,6 dCi 130 4x4

Размери

Дължина, мм: 4449

Широчина, мм: 1838

Височина, мм: 1607

Междуосие, мм: 2646

Маса, кг: 1536

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 129

BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от н...

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 34 990 (за Energy TCe 130)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 45 990

КОНКУРЕНТЪТ

KIA Sportage 2,0 CRDi 4WD*

Размери

Дължина, мм: 4440

KIA Soul EV: Презареди душата си (тест драйв)

Студена зима, дъждовна пролет, още незапочнало лято... Подобни условия могат да скапат всеки. Затова летният период е времето, когато н...

Широчина, мм: 1855

Височина, мм: 1685

Междуосие, мм: 2640

Маса, кг: 1525

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти...

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с.: 136

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 319 при 1800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 181

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,3

Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и...

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 45 981

*: Тази година ще дебютира новото поколение на модела

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Любомир Асенов, LAP

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com