Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се притесняват, че китайските автомобили ги шпионират

12 февруари 2024, 15:38 часа • 3074 прочитания

Китайските автомобилни производители се опитват да избегнат високите данъци, като сглобяват автомобили в Мексико. В отговор на това президентът на САЩ - Джо Байдън, обмисля нови правила за защита на американските данни, съобщава Bloomberg.

Според информациите, Белият дом се готви да въведе нови правила, които биха ограничили способността на китайските автомобилни производители да продават „умни автомобили“ в САЩ. Тези правила са насочени към защита на личните данни и поверителността.

Правилата са предназначени да попречат на така наречените „умни автомобили“ да събират чувствителна информация за американците и да я предават на държави, които пораждат опасения за сигурността на данните на правителството на САЩ.

Още: Германия е притеснена от наказателните мита за китайски електромобили

Администрацията на Байдън е загрижена, че огромните количества данни, които силно свързаните интелигентни коли събират за захранване на функции като технология за подпомагане на водача, могат да бъдат използвани за ефективно шпиониране на американците.

Китайските разпоредби обаче изискват производителите на автомобили да съхраняват данни в границите на своята страна. В резултат на това анонимни източници коментираха пред Bloomberg, че администрацията на Байдън обмисля издаването на изпълнителна заповед за поверителност на данните още следващата седмица.

Китайските електрически автобуси превзеха европейския пазар

САЩ не са първата страна, която се притеснява как се използват данните, събрани от превозни средства. По този начин на автомобилите Tesla е забранено да влизат в определени райони с военни обекти в Китай поради опасения, че изображенията, събрани от техните камери, могат да бъдат използвани за шпиониране на страната.

Въпреки че високите данъци, наложени от администрацията на Тръмп, ефективно възпираха китайските производители на автомобили да навлязат на пазара в САЩ, има опасения, че те в крайна сметка могат да решат да поемат допълнителните разходи.

Още: Хиляди изоставени електромобили гният в поле (ВИДЕО)

Сега Китай разчита на износа. Някои производители на автомобили обмислят да заобиколят изцяло данъците в САЩ, като създадат заводи за сглобяване в близки страни като Мексико. Тези нови правила за поверителност на данните ще решат и този проблем.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес