Skoda Kamiq – единствената кола в семейството (тест-драйв)

71454
Снимки: Skoda

През последните години гамата от високопроходими модели на Skoda сериозно се разшири. Ако преди в нея беше само Yeti, сега има Kodiaq със 7 места и Karoq. При постоянно нарастващото търсене на кросоувъри конкуренцията е сериозна и Skoda направи още един модел. Третият представител на гамата е компактният Kamiq. Новата Skoda Kamiq е близка роднина на хечбека Scala. Двата модела споделят обща платформа MQB-A0 и същото междуосие от 2651 мм. Компактният кросоувър е по-къс и дължината му е 4241 мм, широчината е 1793 мм, а височината му е 1531 мм. Новият Kamiq е практичен и универсален, така че може да изпълнява ролята на семеен автомобил и да се превърне в единствената кола в семейството. С атрактивната си цена, новият кросоувър е по-изгоден от конкурентите си и се превръща в заплаха за лидерите в компактния SUV-сегмент.

Дизайнът на Skoda Kamiq е много интересен и моделът е може би най-изразителният в съвременната гама на чешката марка. Във външния вид преобладават ръбовете и геометричните форми. Фирмената радиаторна решетка е комбинирана с двуетажна оптика, която вече е LED още в базовата версия. Широкият отвор за въздух в бронята е направен във формата на усмивка. Предният капак и стените са релефни. Задните колони на покрива са значително наклонени, а над капака на багажника е поставен малък спойлер. В двата края на каросерията са монтирани светлините с формата на стрела. Под капачката на резервоара е скрита стъргалка за лед. Стандартните джанти са 16-инчови, а срещу допълнително заплащане се предлагат 18-инчови лети джанти.

Интериорът на Kamiq до голяма степен наподобява този на Scala и изглежда много рационално подреден. Материалите в салона са висококачествени, а в по-високите версии цветът на интериорната светлина се променя. Воланът с три спици е много удобен за управление, а в областта на захващане обръчът е по-дебел. В базовата версия на Kamiq приборите са със стандартни циферблати, а в най-високата Style те са заменени от 10,25-инчов дисплей. Сензорният екран на мултимедийната система е прикрепен към централния панел. В зависимост от нивото на оборудване диагоналът му е 6,5, 8,0 или 9,2 инча. Бутоните за настройка на аудиосистемата и климатроника са малко и разположени логично. Най-отдолу има два USB порта и ниша за малки предмети. Интересното е, че в шофьорската врата е предвидено отделение за чадър.

Галерия: Skoda Kamiq - универсален кросоувър с просторен интериор

Компактният кросоувър е изненадващо просторен. Зад волана на новата Skoda Kamiq ще могат да намерят удобна позиция хора с почти всякакво телосложение, тъй като кормилната колона се регулира в дълбочина и по височина, а седалката на водача променя височината си и се регулира по дължина в широк интервал. Предните седалки са еластични и осигуряват отлична опора на гърба, а между тях има удобен подлакътник с кутия за дребни вещи вътре. Видимостта във всички посоки е добра поради високата позиция на седене и тънките стойки на покрива. Под седалката на водача е предвидена специална ниша със светлоотразителна жилетка.

На втория ред седалки има достатъчно място за краката и главите за пътници с височина до 1,90 метра. Широчината на кабината позволява отзад да седнат трима човека, но по-удобно ще се чувстват двама пътници. Обемът на багажника е 400 литра в нормално състояние и 1395 литра със сгънати задни седалки. Като опция се предлага капак на багажника с електрическо задвижване и със сензор за отваряне. Полезна функция изпълнява лампата в багажника, която се сваля и се превръща в джобно фенерче.

Новата Skoda Kamiq впечатлява с богатото си оборудване, като още базовата версия е получила електрически прозорци и огледала, климатик, връзка с Bluetooth и аудиосистема. В салона са поставени 6 въздушни възглавници, система за стабилизиране, технология за автоматично спиране и система за спазване на лентата. В най-скъпата версия Style са добавени система за достъп без ключ, двузонов климатроник, сателитна навигация, сензори за паркиране, сензори за светлина и дъжд, круиз контрол. Списъкът с опции включва камера за обратно виждане, Wi-Fi, отопление на седалките, волана и предното стъкло, аудиосистема с мощност 405 вата Amundsen, автопилот за паркиране и технология за проследяване на слепите зони. В списъка с фирмените иновации, които от Skoda наричат Simply Clever, освен чадър в шофьорската врата и стъргалка в капачката на резервоара, влизат и удобна фунийка за пълнене на течността за чистачките, както и странични протектори за ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени.

Новата Skoda Kamiq се предлага у нас с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор в два варианта на мощност – с 95 и 115 к.с. По-мощният мотор е за предпочитане и именно с него е оборудван тествания кросоувър. Той е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия, която превключва точно. Двигателят е пъргав и бързо набира обороти, благодарение на турбокомпресора. Максималният въртящ момент от 200 Нм е на разположение в интервала от 2000 до 3500 об/мин. При потегляне двигателят е малко муден, но достигне ли 2000 об/мин, се представя отлично. При високи обороти агрегатът е малко шумен, а вибрациите са осезаеми. С този мотор Kamiq ускорява от място до 100 км/ч за 9,9 секунди. В същото време е много икономичен. Останах приятно впечатлен от разхода на гориво, въпреки че по-голямата част от теста беше при доста бързо шофиране по магистрала, имаше и планински пътища, както и движение в градския трафик. Карах колата около 200 км, като средната консумация беше 5,8 литра на 100 км, без да шофирам икономично.

Като опция за двигателя 1.0 TSI се предлага 7-степенна роботизирана автоматична скоростна кутия с два съединителя DSG. В двигателната гама и по-големи двигатели, като 1,5-литров 4-цилиндров турбомотор с мощност 150 конски сили и 1,6-литровия 4-цилиндров турбодизелов агрегат със 115 к.с. И двата двигателя са оборудвани стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и 7-степенната роботизирана автоматична скоростна кутия с два съединителя DSG. Най-интересният вариант на задвижване е 3-цилиндровият турбодвигател 1.0 G-TEC на метан с мощност 90 к.с. и максимален въртящ момент от 160 Нм, който е извънредно икономичен и екологичен, като е проектиран да се задвижва на природен газ CNG. Двигателят е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия и гарантира най-ниски нива на отделяне на вредни емисии в сравнение с конвенционалните горива.

На пътя новата Skoda Kamiq е много приятна за шофиране. Задвижването е на предните колела, а пътният просвет е 182 мм. Не се планира двойно предаване 4х4. Ако държите на него, по-добре се насочете към Karoq и Kodiaq. Управлението на Kamiq е прецизно, макар и с ниска скорост да е доста леко. Кросоувърът има добро сцепление с пътя, окачването се справя добре с неравностите и колата изненадващо малко се накланя в завоите. Шумоизолацията е добра и при скорост от 140 км/ч в салона е тихо, като се чува само вятърът в областта на огледалата за обратно виждане.

След първия тест-драйв мога да обобщя обективно, че Skoda Kamiq е практичен кросоувър, с просторен интериор, модерни технологии и добри материали. На фона на конкурентите, Skoda Kamiq идва и с много атрактивна цена от 30 640 лева.

Технически характеристики

Skoda Kamiq 1.0 TSI (115)

Размери

Дължина: 4241 мм

Широчина: 1793 мм

Височина: 1531 мм

Междуосие: 2649 мм

Собствено тегло: 1231 кг

Вместимост на резервоара: 50 литра

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 999 куб.см

Максимална мощност: 115 к.с. при 5000-5500 об/мин

Максимален въртящ момент: 200 Нм при 2000-3500 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 194 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 8,9 секунди

Среден разход: 5,3 л/100 км

Вредни емисии СО2: 120 г/км

Цена на модела Ambition: 33 980 лева с ДДС

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen T-Cross 1.0 TSI (115)

Размери

Дължина: 4235 мм

Широчина: 1782 мм

Височина: 1584 мм

Междуосие: 2551 мм

Собствено тегло: 1250 кг

Вместимост на резервоара: 40 литра

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем: 999 куб.см

Skoda започна производството на Kamiq

Компанията Skoda стартира производството на новия си кросоувър Kamiq, като първите бройки от модела вече слязоха от конвейера в завода ...

Максимална мощност: 115 к.с. при 5000-5500 об/мин

Максимален въртящ момент: 200 Нм при 2000-3500 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 193 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 10,2 секунди

Skoda показва най-новото от гамата си на "Автосалон София 2019"

Чeшĸaтa мapĸa Ѕkоdа зарадва посетителите на "Автосалон София 2019" с двата си нови модели, които трябда да помогнат за още по-успешното...

Среден разход: 5,8 л/100 км

Вредни емисии СО2: 132 г/км

Цена на модела Life: 36 287 лева с ДДС

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com