Skoda Karoq: Стрела в центъра на мишената (тест-драйв)

30051
Снимки: Skoda

През миналата година Skoda представи големия си кросоувър Kodiaq, който от самото начало се радва на голям успех. Продажбите на Kodiaq започнаха от началото на тази година и набраха скорост като лавина. В момента за някои модификации на голямата „кафява мечка”, както се превежда Kodiaq на езика на ескимосите, се чака до 9 месеца, но въпреки това клиентите не се отказват в полза на моделите, които биха могли да вземат веднага. През тази година чехите от Skoda продължават успешния си ход и представят следващия кросоувър в гамата си – Karoq. Името е комбинация от думите „автомобил” и „стрела”, също от езика на ескимосите. Точно с тази „стрела” Skoda се е прицелила в десетката на мишената на европейския пазар, където най-търсени са именно този тип автомобили. Новият Karoq очевидно ще е още по-успешен, защото е по-привлекателен, по-технологичен и не на последно място – по-достъпен, с около 10 000 лева за съпоставимо задвижване и оборудване.

Интересът към компактните кросоувъри в Европа е много голям и непрекъснато расте. Новият Karoq е по-малък и по-евтин от големия брат, така че със сигурност ще надмине успеха му. Новият компактен кросоувър на чехите заменя Yeti в гамата на марката. Промените спрямо предшественика са толкова големи, че от Skoda са решили да сменят и името. Новата Skoda Karoq е близка технически до SEAT Ateca, а стилистически до Kodiaq. Дължината на кросоувъра е 4382 мм, широчината е 1841 мм, а височината е 1607 мм. Междуосието е 2638 мм във версията с предно предаване и 2630 мм във варианта със задвижване на четирите колела 4х4. По време на първия тест имах възможността да изпробвам няколко модификации на новия Karoq и да проверя тезата, че той е поредният точен изстрел в мишената, наречена автомобилен пазар. След един ден зад волана на автомобила вече не се съмнявам, че Skoda Karoq ще стане бестселър, защото има всички качества за това.

Ако преди години Yeti беше смел и оригинален проект, то с Karoq чехите решиха да играят на сигурно и да предложат на потребителите това, което им харесва. На външен вид Karoq наподобява Kodiaq, но този похват работи успешно при премиум марки като Audi, така че това едва ли ще притеснява клиентите. Във всеки изглед Karoq изглежда добре, дизайнът му е хубав, без излишни своеволия и нестандартни форми. В предната част изпъкват фаровете с дизайн на бохемски кристал, а дневните LED светлини подчертават долните им контури. Фаровете за мъгла са разположени под главните предни светлини и също са изцяло светодиодни, като имат функция за следене на ъгъла на завой. Радиаторната решетка с трапецовидна форма е обиколена с хромирана рамка. Плоските LED задни светлини са разделени на две части, като външната е в страничната стена, а вътрешната им се намира на задната врата. Профилът е с плавно спускащата се линия, къси надвеси и красиви джанти.

Разгледайте галерията със снимки на новата Skoda Karoq

Елегантният и изчистен дизайн на интериора на Karoq също изглежда много хубаво. В салона на новия кросоувър откривам познати детайли от другите модели на Skoda. Още с влизането в колата вниманието ми е привлечено от красиво вграденият в централната конзола голям сензорен екран с размер 9,2 инча. Такъв стилен дисплей не може да бъде намерен в конкурентите. Karoq е оборудван с интелигентни системи за сигурност, а мултимедийната система има много интересни функции на Skoda Connect и без проблем се свързва със смартфон. Karoq е първият модел на марката, оборудван с виртуален кокпит, който е заменил класическите показатели на приборите, както в много по-скъпите модели на Audi. Новото табло е с 12,3-инчов дигитален дисплей и може да бъде програмирано в четири различни дизайна, като водачът го конфигурира индивидуално според нуждите и потребностите си.

Стремежът на чехите е да предложат най-практичния автомобил в сегмента и затова пред нас е кросоувър, който от гледна точка на практичност, е впечатляващ. Не за всеки шофьор най-важното е багажното отделение и нишите за дребни предмети, но ако търсите семеен автомобил в този клас, то Karoq е безспорен лидер. На задните седалки могат удобно да пътуват високи хора, а багажникът наистина е много просторен. Той е с обем 521 литра, при задни седалки в нормално положение. При сгънати задни седалки се увеличава до 1630 л. Като опция седалките могат да се местят напред-назад в хоризонтална посока. В зависимост от тяхното положение, обемът на багажника варира от 479 до 588 л, а при изваждането им товарното пространство достига 1810 литра. Има изобилие от ниши, джобове, поставки за чаши, два входа за USB на предния панел и място за индукционно зареждате на смартфон или удобен подлакътник с голямо отделение за съхранение. Към това трябва да добавим чадъра под предната пътническа седалка, стъргалката за лед в капачката на резервоара за гориво, куките за закачане в багажника и гумените ленти в страничните джобове, които не позволяват на вещите да се движат.

Новата Skoda Karoq се предлага с 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов турбодвигател 1.0 TSI с мощност 115 к.с. В няколко други коли той работи перфектно и при Karoq не прави изключение. Той е отлично предложение за шофьорите, които не пътуват динамичното. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 10,6 секунди и е достатъчно, когато шофирате в града. Производителят посочва, че в града Karoq с двигател 1.0 TSI консумира 6,2 л/100 км, но по време на теста харчеше с един литър повече. Ако обичате по-спортното шофиране, ще ви хареса новия бензинов двигател 1.5 TSI с мощност от 150 к.с. с функция за изключване на два от цилиндрите. Моторът радва с бодрия си характер и приличната тяга от 250 Нм в широкия диапазон от 1500 до 3500 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,4 секунди. На първо време са налични два дизелови двигателя. Базовият е 1.6 TDI със 115 к.с., а тези, които се нуждаят от двойно задвижване със система 4x4, трябва да изберат 2.0 TDI с мощност 150 к.с.

Не очаквайте да получите ярки емоции от шофирането на Karoq. Да управляваш тази кола е просто приятно. Характеристиките са много неутрални, а автомобилът е добър спътник на пътя. Като цяло не намерих нищо, което да ме дразни. Специална похвала заслужава окачването, което е допринесло за много по-комфортното возене от Yeti, а в същото време наклоняванията на каросерията в завоите са намалени в сравнение с Kodiaq. Управлението е точно и сравнително информативно. Изолацията на шума в салона е много добра и дори при ускорение не можете да чуете, че под капака работи дизелов двигател. Задвижването на четирите колела 4х4 се предлага за моторите с мощност 150 и 190 к.с. То има специален офроуд режим за извън пътя и система за помощ при стръмно спускане. На кален черен път или върху заснежен участък от пътя двойното предаване осигурява по-добро сцепление. Системата за векторно разпределение на тягата XDS+ помага да се преодолее недозавиването.

Може би единственият недостатък на Skoda Karoq е, че не се предлага в базовото ниво на оборудване Active, а в ценовата листа най-достъпният модел е с приличното обзавеждане Ambition. В него стандартни са 16-инчови алуминиеви джанти, волан облицован с кожа, с бутони за дистанционно управление на аудиосистемата и телефона, безключов достъп и стартиране на двигателя, рейки на покрива, сензори за паркиране, система за помощ при тръгване по наклон, предни фарове за мъгла, електромеханична ръчна спирачка с функция Auto Hold, задни LED светлини, сензори за дъжд и светлина, автоматични спирачки, круйз-контрол с ограничител на скоростта, електрически сгъваеми и регулируеми странични огледала с подгряване, Bluetooth, двузонов климатроник, подгряване на седалките и още куп практични удобства. Така че новата Skoda Karoq без проблем ще се справи с всички задачи, които могат да бъдат поставени пред компактните кросоувъри. Чехите могат да се гордеят с Karoq, защото са създали автомобил, който да хареса на колкото е възможно повече шофьори и който без съмнение ще бъде успешен на пазара.

Технически характеристики

Skoda Karoq 2.0 TDI 6М 4x4

Размери

Дължина, мм: 4382

Широчина, мм: 1841

Височина, мм: 1607

Междуосие, мм: 2630

Собствено тегло, кг: 1561

Вместимост на резервоара, л: 55

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1968

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 196

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 8,7

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 131

Базова цена на модела, лева с ДДС: 50 170

 

КОНКУРЕНТЪТ

SEAT Ateca 2.0 TDI 6М 4Drive

Размери

Дължина, мм: 4363

Широчина, мм: 1841

Височина, мм: 1601

Междуосие, мм: 2638

Собствено тегло, кг: 1548

Вместимост на резервоара, л: 55

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1968

Новата Skoda Karoq излиза с избор от 5 мотора

Компанията Skoda официално представи своя последен модел – компактния кросоувър Karoq. Очакваше се той да замени Yeti в гамата на...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 196

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,0

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 128

Базова цена на модела, лева с ДДС: 48 690

 

Автор Денислав Стоянов

Снимки Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com