Skoda Octavia 1,6 TDI: Партньор за цял живот (тест-драйв)

222167
Снимки: Христо Петров

Не съм предполагал, че ще направя това заключение, но този ден дойде: новата Skoda Octavia е прекрасна. Някои дори я определиха като най-добрия модел измежду моделите на VAG, използващи платформата MQB (а тук става въпрос за Golf, A3 и Leon). Да, Octavia никога няма да има статуса на Golf, не е бърза като 911, багажникът й е по-малък от този на Berlingo, а цената й е пренебрежимо по-ниска от на Golf (ето пак, но така ще е в целия материал). Няма да си счупят врата да ви заглеждат по улиците и определено няма да забиете нещо дългокрако и русо. Но тя стои чудесно на пътя, оборудвана е много добре, комфортна е и е надеждна. Определение като за партньор, с който можеш да прекараш целия си живот.

Skoda продължава моделната си офанзива, залагайки на новита си дизайнерска философия. А тя разчита на много изчистените, премерени линии. Новата Octavia изглежда изключително опростена. Но в това се крие нейната гениалност. Няма нищо крещящо, но пък от формите лъха някаква странна елитарност, която е характерна за някои по-луксозни марки.

 

Размерите са нещото, което наистина прави впечатление в новата Octavia. Новият модел реално стъпва в по-високия клас, тъй като автомобилът е драстично нараснал на размери. При 4659 мм дължина, 1814 мм широчина и 1461 мм височина, Octavia е с 90 мм по-дълга от предшественика си, с 45 мм по-широка и само с 1 мм по-ниска. Но най-голямото нарастване се забелязва в междуосието, чиято дължина възлиза на 2686 мм. Това е с цели 108 мм повече спрямо Octavia II и само с 14 мм по-малко спрямо Toyota Avensis, която е представител на сегмент D. Всичките тези цифри идват като потвърждение на следната теза: вътрешното пространство е гигантско. Толкова, че наистина се впечатляваш. Само до преди няколко години, ако някой ми беше казал, че ще се прехласвам по седан с голям багажник и просторен интериор, щях да му се присмея. С течение на годините и разрастването на семейството идват новите нужди и нов прочит на термина „автомобил“.

Тук обаче възниква най-голямото противоречие при Octavia. Skoda определя модела като лифтбек. А това означава, че традиционния за седаните капак на багижника е преобразуван на пета врата, така че вместо със седаните, Octavia иска да се сравнява с хечбеците Golf, Leon, Astra, Focus... А това не е редно, тъй като тя е много по-голяма от тях, дори по-голяма от преките си конкуренти (като Corolla, Astra Sedan или Focus седан), доближавайки се до спомената вече Avensis, т.е. Superb.

 

Какво обаче да кажа за багажника? Неговият обем достига невероятните 590 литра. Това е повече спрямо Superb (565 литра), Peugeot 408 (560), да не споменавам багажниците на седаните Astra (460) или Focus (372), които изглеждак като дамски чанти спрямо ученическата раница на първолаците. Самият под на багажника е с двойно лице и с различни пособия за обезопасяване на товара. В допълнение с огромния товарен отвор – натоварването на детско колело, детска количка, сакове, чанти... става безпроблемно.

 

Но не само цифрите са важни. Има още много, които мога да цитирам, но те само ще дойдат като потвърждение на констатацията, че автомобилът предлага огромно вътрешно пространство. Нещо, което е много важно, тъй като потенциалните клиенти на този автомобил са семействата с 1-2 деца. Тук аналогията с брачния партньор до живот пасва идеално. Помагат и Simply Clever решенията в интериора: държач на мобилен телефон, мини кошче, специално място под предната седалка, където стои светроотразителната жилетка, усилващо сигнала на мобилните апарати устройство, което спомага за запазване заряда на мобилния ви телефон... и куп ниши за съхранение на всевъзможни вещи. Дребни, наглед не толкова важни неща, но в дългите връзки са важни детайлите.

 

Но не съм изненадан от практичните решения в Octavia. Изненадващ е фактът, че Skoda вече не е евтиният бранд на VAG. Преди време не можеха да се поръчат много неща, но сега Octavia можеш да оборудваш с почти всичко, което се предлага при „партньорите“ по концерн. Например аудио системата Canton с 10 високоговорителя и субуфер – в новия Seat Leon не се предлага, но в Octavia – да. Може да оборудвате модела със система за автоматично поддържане лентата на движение или система за автоматично спиране при внезапно възникване на препятствие. Да, няма как да натъпкате Octavia с толкова екстри, колкото се предлагат за Golf или A3, но списъкът е достатъчно дълъг. Намирам като минус факта, че липсва камера за обратно виждане. Тук също може да се изтъкне едно объркване в самоличността на Skoda и Octavia. Защото, ако някой си мисли, че ще си купи евтин Volkswagen, той много се бърка. Качеството и оборудването вече е поставило модела ценово наравно с Golf. Моят тестови модел се предлага от второто ниво на оборудване, което е с около 1000 лв. по-евтино от базовото ниво на оборудване на идентичната модификация на Golf (пак казвам, не смятам, че това е точният конкурент на Octavia, но Skoda там позиционира модела си). Топверсията на Golf 1,6 TDI 7DSG е 43 395 лв. с ДДС, което е само с 2500 лв. повече отколкото моята Octavia в най-високото си оборудване.

 

Що касае моторизацията – тук изборът е толкова шорокообхватен, че на практика няма невъзможна комбинация: дизелови и бензинови двигатели, 5- и 6-степенни махенични трансмисии, 7-степенен DSG с два сухи съединителя и 6-степенна – с мокри. Освен това имате възможност да изберете 4х4 задвижване, а комбинацията дизелов двигател + автоматик + 4х4 = луксозен автомобил от много по-горен сегмент.

Моят автомобил е с 1,6 TDI двигател и 7DSG, конфигурация, която се оказа изключително подходяща, ако решите да завържете дълготрайна връзка с Octavia. Агрегатът определено не е спринтьор, но пък е изключително еластичен и неговите 250 Нм го правят чуден партньор за динамично шофиране. Истината е, че Octavia не е толкова ангажираща в завои, но за сметка на това е чудесна на дълъг път, като особено впечатление прави меката и комфортна возия, допълнена от много добре обезшуменият интериор.

 

Octavia предлага изчистен външен вид, който не може да са каже, че приковава погледите, но чарът му се крие именно в неговата простота. Изключително богат избор между двигатели и трансмисии, огромен и щедро обзаведен интериор, супер качествено шаси и ниски експлоатационни разходи. Да, не е толкова ангажираща на пътя, но не мисля, че въобще някой е имал намерение да придава подобен привкус на един перфектен семеен автомобил. В този му вариант. Иначе, ако има недоволни, винаги могат да се обърнат към Octavia vRS(било то бензинова или дизелова).

Технически характеристики: Skoda Octavia 1,6 TDI 7DSG

Размери

Дължина, мм: 4659

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1461

Колесна база, мм: 2680

Маса, кг: 1320

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 105 при 3000-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 194

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,8

Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов...

Среден разход, л/100 км: 3,9

Емисии СО2, г/км: 102

Базова цена, лв. с ДДС: 32 700 (ба 5-степепна механична трансмисия, базово обзавеждане)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 40 980

VW Golf 1,6 TDI 7DSG

Размери

Mercedes-Benz S500 L: S_упер C_ласа (тест-драйв)

Новата S-Class-а вероятно е най-важният автомобил, появил се миналата година. Това е автомобил, който ще диктува технологичната тенденц...

Дължина, мм: 4349

Широчина, мм: 1799

Височина, мм: 1452

Колесна база, мм: 2637

Маса, кг: 1313

Двигател

Jaguar XF AWD: Различната гледна точка (тест-драйв)

Няма видима причина да се прехласвам по фейслифта на XF, тъй като вече минаха години от представянето му. За сметка на това обаче има д...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 105 при 3000-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1500-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 192

BMW 530d GT xDrive: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

Опитвали ли сте френска кухня? Огромни и красиви чинии, хубава декорация, но малкото количество храна в тях те карат да се питаш дали т...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,7

Среден разход, л/100 км: 3,9

Емисии СО2, г/км: 102

Базова цена, лв. с ДДС: 39 590

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com