Skoda Superb 2,0 TDI: Superbогат (тест-драйв)

56228
Снимки: Христо Петров

Няма съмнение: новият Superb поставя началото на нова ера за Skoda! И в това няма абсолютно никакво преувеличение. За пръв път се убедих в това, когато се проведе международният тест на модела в Тоскана. Мястото не бе случайно избрано, тъй като Флоренция е люлката на Ренесанса. А Йозеф Кабан, шеф дизайнер на Skoda, подпомогнат от чешките инженери, е сътворил продукт, с който започва ново летоброене в Млада Болеслав: преди и след Superb III. Съвсем наскоро имах възможността отново да карам Superb, но този път на разположение бе и комбито. Отново се впечатлих. А с такова впечатление явно са останали и другите ми колеги, над 40 на брой, членове на „Прес Авто Клуб България“, с които избрахме Skoda Superb за „Автомобил на 2016 година в България“. Отличието му бе връчено на 10 декември в галерия „Квадрат 500“ в София. Казвам „галерия“ не случайно, защото символиката продължава и тук. Да, Superb наистина предлага атрактивна визия (не съм вярвал, че ще го кажа за Skoda), отлично пътно поведение и пре-преголям интериор.

 

Тъмните години са отдавна забравени от Skoda. Фердинанд Пиех, човекът, който в голяма степен е „виновен“ за величието на Volkswagen, вече е минало. Той лично е играел ролята на Инквизитора на Skoda, не позволявайки на марката да се развива в темповете и посоката, които виждаме днес. Средновековието е отстъпило място на Ренесанса и днес Superb вкарва Skoda в нова ера от развитието й: ерата на препозициониране на марката все по-близо (ако не и на същото ниво) до Volkswagen. Да, това вероятно ще има и някои негативни последици, тъй като в България все още робуваме на различни авто-стереотипи. В случая те са свързани с досега изграждания имидж, че Skoda е надежден и евтин автомобил. Е, той продължава да си е все така надежден, но вече е доста по-луксозен и модерен, което означава и по-скъп. Но това в никой случай не спира клиентите на Superb. Първо, не само, че са готови да чакат няколко месеца за доставката на своя автомобил (при комбито това чакане е още по-дълго), тъй като в Млада Болеслав не смогват на поръчките, но по-важното: те са готови да платят много по-висока цена. По думите на управителя на „Еуратек“, над 90% от клиентите на Superb III избират най-скъпата версия на модела: 190 к.с. и 4х4 задвижване, а цената й започва от около 61 000 лв. Средната цена на предишното поколение е била около и малко над 45 000 лв., докато сега фирмата продава модела най-често на цена около и малко под 70 000 лв. Разликата е очевидна. Но, едно малко уточнение за цените и повече няма да се занимавам с този факт: абсолютно всички модификации на модела имат версии N1, т.е. ползват данъчно облекчение от 20%.

 

И така, след като изясних горния факт, мога преспокойно да стигна до следващото ми умозаключение, формирано след вече два теста на модела: Superb е най-хубавият автомобил, който Skoda е произвеждала!

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЕ НА НОВИЯ SUPERB

Горното твърдение налага да започна първо с дизайна, колкото и това да не се хареса на някой инженер, твърдящ, че механиката е по-важната част. Не че не е важна, но вие бихте ли си купили SsangYong Kayron, знаейки, че всичко отдолу е на Mercedes? Едва ли. Затова към визията на Superb. Тя е най-важното нещо при първия контакт (било то с кола или човек, по-точно с жена), независимо дали той се случва през сайт за запознанства, в социалните мрежи или на живо. В повечето от изброените случаи има някаква измама, затова аз разчитам на прекия зрителен контакт, защото при автомобилите често визията на снимки и на живо е коренно различна. И да, на живо Superb изглежда много по-впечатляващ. Резултатът е дело на въпросния Кабан, чието име, ако се зачетете по-внимателно, ще откриете и в документацията на Bugatti Veyron. Superb е първата серийна интерпретация на дизайнерския език, поставен от концепта VisionC. А той е ясен израз на посоката, в която гледа самата компания – към престижа. Търсенето на „изгода“ при покупката на Skoda вече няма да е водещ фактор, напротив, марката вече се приближава плътно да VW (дори Audi) по отношение на елегантност и изчистени линии.

 

Заоблените форми от предишното поколение са отстъпили място на острите и изсечени линии, които модерна визия. Дори бих се осмелил да я нарека елитарна на фона на досегашното поколение Superb, на което му липсваше усещането за премиум автомобил. Каквото тук не липсва. Въпросните остри линии, широката радиаторна решетка, подкрепена от атрактивен въздухоотвор в бронята, фаровете и стоповете – това са все елементи, които ще бъдат в основата на бъдещите модели на марката. По-дребните детайли пък слагат финалния щрих. Лещите с кристален ефект във фаровете отправят намигване към чешките корени на автомобила, държава, известна с Бохемския кристал, докато четирите ръба, които пресичат капака на двигателя говорят за увереността в качествения контрол, както и че не са спестени средства и усилия, за да се гарантира този атрактивен външен облик.

 

Няма да изненадам познавачите с факта, че Superb използва модулната MQBb платформа на VW Group. Тя е позволила на инженерите да запазят общата дължина почти непроменена, но са увеличи междуосието с цели 80 мм. Резултатът е, че пътниците на втория ред седалки се радват на огромно пространство за краката. Тук конкуренция моделът няма. Инженерите са добавили и 30 л към иначе огромния багажник, който вече е с обем 625 л. И това на фона на намаленото с до 75 кг общо тегло на автомобила, факт, който после се отразява от бордовия компютър. При комбито товарното пространство е още по-голямо (разбираемо). В него човек буквално може да си легне и опъне. От задния борд до гърба на задните облегалки имаме 110 см дължина, както и почти същата широчина. Резултатът е, че до покриващата багажника щора се отваря обем от 660 метра (27 повече спрямо предишното комби). А ако ще превозвате нещо много дълго, до по диагонал се отваря възможност за превоз на предмети с дължина до 3,1 метра!

 

Интериорът е изпълнен типичен VW стил: по-стерилен, с перфектна функционалност и ергономия, приятни на пипане материали. Централната конзола е много изчистена и изглежда добре с големия цветен дисплей в центъра си. Skoda продължава да залага на своите simply clever решения, като при версията Laurin&Klement (най-високата) дори има чадър във вратата, а това знаем с коя марка се свързва.

 

В областта на задвижването Skoda традиционно предлага голям избор: в случая говорим за осем турбо агрегата (5 бензинови и 3 дизелови). На отиване към Велинград карам лифтбек версията с класическия и може би най-разпространен двигател - 2,0 TDI със 150 к.с., 340 Нм и DSG трансмисия. С този агрегат безпроблемно може да свалите разхода до около 5,0 л/100 км, но набримчите ли педала на газта, разходът скача на около 8. Интересен факт е, че връщането към София бе с комби, но вече със 190 к.с. от 2,0-литровия TDI. По-интересното е, че динамична разлика почти липсва, но пък разходът на гориво е по-нисък от 8,0 л/100 км, макар отново кракът ми върху педала на газта да бе в ламарината. Проблемът на този автомобил бе, че някой явно бе огънал някоя от предните джанти и цялата предница вибрираше като трепетлика.

 

Не мога да пропусна факта, че Superb вече се предлага (опция) и с адаптивно DDC окачване. Водачът може да избира между режимите Eco, Comfort, Normal, Sport и Individual, но сега DDC влияе и върху настройките на окачването, а не само върху работата на трансмисията и дросела. Регулируемите амортисьори Monroe са същите като в Passat, но настройките са различни. Тук е търсено малко по-комфортната им настройка. И аз напълно подкрепям това решение. Да, в гамата двигатели на Superb има такива (с 280 к.с. например), които предлагат добри динамични параметри, но общото впечатление от този автомобил е за мека и комфортна возия, удачни за дълъг и релаксиращ круиз.

 

Накрая ще кажа, че това е кола, на която трудно можеш да й намериш кусур. Може само да кажеш, че вероятно е по-добрият избор от Passat, а VW вече не може да спре устрема на чехите. Цените обаче са като на Passat, което за заклетите фенове е най-големия им аргумент при спорове по темата. Но те едва ли са чували за изследването EurotaxGlass, според което остатъчната стойност на Superb ще е между 49 и 40% от продажната цена (след 3 години и 90 000 км). CAP/DAT (Германия) предвижда остатъчна стойност за Superb от 50% слез 3 години и 60 000 км пробег. Подгласници в тези изследвания са Ford Mondeo, Hyundai i40, Opel Insignia, Citroen C5, Toyota Avensis, Peugeot 508.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Skoda Superb 2,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4861

Широчина, мм: 1864

Височина, мм: 1468

Колесна база, мм: 2841

Маса, кг: 1505

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 213

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,1

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 110-122

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 48 180

КОНКУРЕНТЪТ

Ford Mondeo 2,0 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4871

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Маса, кг: около 1500

Двигател

Range Rover Evoque 2016: Ingenium съвършенство* (тест-драйв)

Коледа наближава, а с това стартират всевъзможни благотворителни кампании. Land Rover се включва и щедро раздава подаръци в обновеното ...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 215

BMW Series 6 Coupe: Рогът на изобилието (тест-драйв)

Кому е нужно това? Задавам си този въпрос, докато съзерцавам матово бялото Серия 6 Купе. Не е ли първоначалната идея на този тип автомо...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,3

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 47 950

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com