Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

470605
Снимки: Христо Петров

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжетен любовен роман: ту война, ту любов. Германците са носели на чешка земя както просвещение, така и гнет. Ето и поредното потвърждение с обновената Skoda Yeti – просвещение с германска технология, но обвито в оковите на германския маркетинг. Нали няма съмнение, че VW не би позволил на Skoda да направи по-добри автомобили от неговите?

Не може да се отрече, че Skoda не се страхува да слага гръмки имена на моделите си. Все пак в гамата си има Superb и Rapid, както и чудовището Yeti. За щастие единствените хора, които се страхуват от снежното чудовище, са маркетолозите от конкурентните компании. Skoda превърна имиджа на чудовището Yeti в приятелски звяр, който е благосклонно настроен към младите семейства (целевата група на Yeti).

 

Skoda Yeti се появи през 2009 г. и се превърна в хит. Причината бе, че този модел бе различен, нетипичен за класа, евтин, просторен. Той се прие много добре в Германия и Русия (№1 и №2 пазари за него), но европейските продажби вече не са достатъчни. Skoda по принцип е марка, която разчита основно на Стария континент. Тя отчете рекордни продажби за първото тримесечие на тази година с реализация на 247 200 автомобила от януари до март, което представлява ръст от 12,1% спрямо същия период на миналата година (220 400). С това Skoda е една от марките, която играе ролята на прецизен барометър за здравето на европейската автомобилна индустрия и пазар. Но Skoda вече не иска да се задоволява само с тази роля, защото с обновеното Yeti чехите гледат по-далеч на изток: към Китай и Индия, а там голяма част от клиентите са консервативни. От края на 2013-а Yeti вече се произвежда в Китай (преди се внасяше) от съвместното предприятие Shanghai Volkswagen. Разликата е (не се смейте), че за китайците се предлага с удължена база. Но това е без значение. От значение е фактът, че обновеното Yeti – във версиите City и Outdoor, е част от грандиозната стратегия на Skoda към 2018 г. да продава по 1,5 млн. коли годишно.

 

Най-голямата новост, с която се свързва фейслифтът на Yeti, вече я споменах – въвеждането на две индивидуални дизайнерски линии. Компактният кросоувър на Skoda вече се предлага с елегантен, градски вид във версията City, както и с по-изразено офроуд излъчване за Outdoor (тестовия модел). Този подход бе използван от Tiguan още при представянето му. Отличителната разлика между двете модификации е тази, че предните и задните елементи: брони, защитни скари под пода и страничните лайсни и прагове са или в цвета на купето (City), или са черни пластмаси (Outdoor). И с това общо взето се изчерпват разликите между двете версии.

ВИЖТЕ YETI OUTDOOR В ДЕЙСТВИЕ

Разбира се видимо се открояват разликите между фейслифта и оригинала от 2009-а, като сега Yeti е възприел новата дизайнерска идентичност на Skoda. Очевидно се изчезнали старите фарове и кръглите светлини за мъгла, предницата е по-хоризонтална, наблегнато е на прцизните ръбове и линии, а новото лого стои по средата на разпознаваемата радиаторна решетка. Променените фарове за пръв път се предлагат (опция) с би-ксенонови светлини и интегрирани LED дневни светлини. Фаровете за мъгла вече са продълговати и позиционирани под предната броня. Отзад промените са по-незабележими, като тук се откроява новата задна врата.

Подобно на хималайския хабитат на косматия си съименник, Yeti е висок и просторен, но далеч по-гостоприемен. Пространството за краката и главата (най-голямото спрямо конкурентите) на пътуващите е чудесно. Задните седалки се плъзгат напред и назад, като могат да се сгънат към облегалките на предните седалки (или дори да се демонтират, но се тежички за това), ако се нуждаете от голямо товарно пространство. Минимумът му е 405 литра, но при използване на VarioFlex системата за седалките той може да нарасне до 510 л, а при изваждането на задните седалки – до 1027 л. Достъпът до багажника е много удобен през голямата врата, а в него има халки и ластици за обезопасяване на товара.

 

В интериора новостите за далеч по-малко. Имаме нов 3-лъч волан, нови тапицерии и декоративни облицовки за арматурното табло. Yeti се превръща в първата Skoda, предлагаща (опция) се с камерата за движение на заден ход Optical Parking Assistant. Моделът се възползва за пръв път и от последното поколение на системата за паралелно паркиране, както и за пръв път се вгражда автоматичната система за заключване и стартиране KESSY. Чрез нея водачът автоматично отваря, заключва и стартира автомобила, без да поставя ключа в стартера. Нови са и четири Simply Clever решения. Подът на багажника е с две лица, а в него има и подвижно LED фенерче. Под шофьорската седалка има държач за светлоотразителна жилетка, а във вратата е поставено кошче. И с това се изчерпват новостите. Честно казано бих искал малко повече в интериора по отношение на стил и дизайн, защото именно по този параграф отчитам, че Yeti отстъпва най-сериозно на по-новите си конкуренти: просто интериорът изглежда не в крак с модните тенденции в момента. Незнайно защо няма USB вход, а на места пластмасите не са с високо качество. На тези детайли също трябваше да бъде обърнато внимание. Макар много ергономичен, дизайнът на интериора значително отстъпва като привлекателност на този в новия Qashqai например.

 

По отношение на задвижването Yeti е сред лидерите в класа в параграфа разнообразие. Автомобилът се предлага с четири дизелови и три бензинови двигателя, като всичките те са с директно впръскване и турбо. Гамата варира от 1,2 TSI със 105 к.с. до 2,0 TDI със 170 к.с. Освен механични 5-и 6-степенни скоростни кутии, клиентите могат да избират между 6- и 7-степенни DSG автоматици. Както и ме жду версии с предно и 4х4 задвижване.

Моят тестови Yeti Adventure 4x4 се задвижва от 2,0-литров TDI двигател със 140 к.с. и 350 Нм. Той е куплиран с 6-степенна механична трансмисия, чийто скоростен лост е много удобно позициониран и работата с него е много лесна дори и с подпряна на подлакътника ръка. На пък ходът на самия лост дален не е от най-прецизните. Като опция се предлага и 6-степенен DSG автоматик. Единственият проблем, който забелязвам, е свързан с турбо дупката. Всичко друго е отлично: динамика (под 10 секунди до 100 км/ч), икономия (особено важна и след близо 700-800 км тази модификация даде отличните 6,6 л /100 км), култивирана и тиха работа, но всичко това е предвидимо, тъй като този агрегат е сред най-продаваните на концерна VW.

 

На пътя Yeti стои изненадващо стабилно: въпреки по-голямата си височина, Yeti не се разклаща при резки пориви на вятъра през виадуктите на „Хемус“ или при разминаване с големи товарни камиони. Движение със 130-140 км/ч на магистралата е повече от комфортно. Никакви проблеми и по серпентините на „Петрохан“, а 4х4 задвижването ми върши чудесна работа на мократа настилка при скускане на единия слон. Окачването без проблеми се справя с дупки от всякакъв калибър, а такива, уверява ви, в посока Видин (от София) и след това Плевен, В. Търново и обратно – колкото щеш. Двигателят не дасажда с вибрациите си, а щумоизолацията е на много добро ниво.

 

Изненадата от стабилността на автомобила е повече от приятна. Очакванията за олюляване на каросерията, което ми е особено неприятна при шофиране, не се сбъднаха. Това се дължи в основна степен на предното McPherson окачване с триъгълни носачи и торсионен стабилизатор. Отзад имаме многоточково захващане. Това очакване, освен за стабилността, играе важна роля и при понижаване на шума в купето. Тази комбинация е допълнена от петото (ново) поколение Haldex. В нормални пътни условия (каквито не бяха много в тези порои от последните дни) задвижващи са само предните колела. При необходимост Haldex задейства и задните. Контролер непрекъснато пресмята идеалния въртящ момент за задната ос. Системата анализира множество параметри, включително обороти на двигателя, позиция на педала на газта, скорост на въртене на колелата, завиване на колелата и надлъжното и напречно ускорение на автомобила. На база на общите данни Haldex регулира въртящия момент за задната ос и настройва контактното налягане за съединителите. Така, дори при стартиране и ускорение, колелата обикновено не превъртат. Допълнителна стабилност осигурява EDS електронното блокиране на диференциала. При засичане на пребоксуване на колело EDS намалява превъртането и прехвърля въртящ момент към колелото с по-добро сцепление.

Суров офроуд вид, отлична цена, изненадващо стабилно поведение на пътя и просторен и практичен интериор: Yeti има много плюсове в своя полза. Бих добавил и много добри офроуд способности, но тях ги взимам на доверие, защото не тръгнах лично да се уверявам в тях. Естествено има и някои минуси, като сред най-големите мога да изтъкна по-овехтялото спрямо конкурентите оформление на интериора.

Технически характеристики: Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4

Размери

Дължина, мм: 4222

Широчина, мм: 1793

Височина, мм: 1691

Собствено тегло, кг: 1460

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 5,3

Базова цена, лв. с ДДС: 31 730 (за 1,2 TSI, 105 к.с)

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 41 200

КОНКУРЕНТЪТ: Mitsubishi ASX 1,8 DI-D

Размери

Peugeot 3008 2,0 HDi: Френска идилия (тест-драйв)

Фактът, че 3008 се превърна в успех, мен не ме изненадва. До момента са продадени над 507 000 бройки, което обаче е изненадващо до...

Дължина, мм: 4295

Широчина, мм: 1770

Височина, мм: 1615

Колесна база, мм: 2670

Собствено тегло, кг: 1495

Двигател

Nissan Qashqai: Новият еталон (тест-драйв)

Оригиналът. С него се олицетворява най-бързо развиващият се пазарен сегмент, в който в момента има поне 15 представителя. Всички те оба...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1794

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 2000-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 198

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настояща...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,0

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 146

Базова цена, лв. с ДДС: 49 990

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com