Транспортни фирми отказват да превозват електромобили и хибриди

2551
Транспортни фирми отказват да превозват електромобили и хибриди
Снимка: Havila Krystruten

Норвежката корабна компания Havila Krystruten обяви, че вече няма да превозва електрически или електрифицирани превозни средства на своите кораби. Това решение е взето след разследване на причините за потъването на кораба Felicity Ace през миналата година.

Сега компанията ще превозва само автомобили с двигатели с вътрешно горене. Причината за това е високият риск от запалване на батериите на електрически превозни средства, което води до загуба на кораби. Други подробности не се съобщават, но се счита, че за подобно решение роля са изиграли и застрахователни компании, които работят с корабния превозвач.

Toyota ще инвестира в хибриди, насочени към европейския пазар

Японският производител Toyota обяви инвестиция от 77 милиона евро в производството на пето поколение хибридни задвижвания в своите заво...

Припомняме, че през миналата година корабът Felicity Ace се запали в морето, което накара много превозвачи да променят мнението си за превоз на електрифицирани превозни средства. И въпреки че причината за пожара все още не е установена (корабът потъна на значителна дълбочина), на борда на кораба имаше голям електрически превозни средства, чиито батерии наистина можеха да причинят пожар.

Проучванията показват, че превозните средства с двигатели с вътрешно горене се запалват по-често от електрическите превозни средства. Но този аргумент нямаше ефект върху Havila Krystruten. Компанията се позовава на противопожарните способности на своите кораби, а не на пожарната статистика.

 „Тази оценка на безопасността и риска показва, че конвенционалните пожари на превозни средства могат да бъдат овладени от противопожарните системи на кораба и екипажа. Потенциалният пожар на електрически, хибридни или водородни превозни средства ще изисква помощта на спасители и може да застраши живота на хората на борда и безопасността на самия кораб“, казва Бент Мартини, управляващ директор на компанията.

Температурата на горене на литиево-йонните батерии може да достигне до 900°C, докато средната температура на горене на бензина е само 246°C (между 200 и 500°C). Съответно е много по-трудно да се гаси горяща батерия на електрическо превозно средство.

Кои автомобили са най-застрашени от пожар?

През миналата година няколко автомобилни производителя обявиха сервизни акции за свои електрически модели заради повишен риск от самоза...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com